Słodka i słona. Focaccia w wielu odmianach
2020-01-23

Płaski, chrupiący na zewnątrz i miękki w środku, o złocistym kolorze i niezapomnianym aromacie przypraw placek wypiekany w każdym włoskim domu. Z pewnością nie raz kosztowałeś już włoskiej focacci, ale czy wiesz, że istnieje wiele odmian tego pieczywa?
Ile regionów, tyle przepisów na focaccię
Choć dziś focaccia nieodłącznie kojarzona jest z kuchnią liguryjską, jako pierwsi piekli ją Etruskowie w starożytnym Rzymie. Jej nazwa nieco różniła się od dzisiejszej i brzmiała "panis focacius". Prawdopodobnie nazwa ta pochodzi od łacińskiego słowa focus oznaczającego ognisko.
Z biegiem czasu po rozsianych na wybrzeżu Ligurii małych miasteczkach rozprzestrzeniający się przepis na płaski, włoski chleb zaczął zmieniać swoją formę i składniki na te, które w danym regionie były bardziej dostępne. Tak powstały niezliczone ilości przepisów na włoską focaccię, a niektóre z nich całkowicie odbiegały od oryginału. Takim przykładem jest focaccia col formaggio (focaccia z serem), którą wymyślono w Recco, niedaleko Genui. Poza swoją nazwą w niczym nie przypomina focacci. Są to dwa, cienkie jak papier warstwy ciasta, między którymi umieszcza się ser.
W północno-zachodnim regionie Włoch możemy zasmakować focaccia dolce – słodkiej. Najczęściej posypana jest ona cukrem, ale może zawierać także rodzynki, orzechy, czy miód. Inna odmiana słodkiej focacci pochodzi z północnego wschodu. Wenecka focaccia (Focaccia Veneta) tak jak focaccia z Recco przypomina to pieczywo wyłącznie swoją nazwą. W rzeczywistości wygląda i smakuje ona jak Panettone lub Pandoro i jest częścią wielkanocnej tradycji.
Jedną z ciekawych odmian focacci jest ta z ziemniakami pokrojonymi w cienkie plastry ułożone na wierzchu ciasta. Tą odmianę włoskiego pieczywa bardzo polubili nowojorczycy, którzy nazywają ją ziemniaczaną pizzą.
Jaka focaccia jest najpopularniejsza we Włoszech?
Śmiało można stwierdzić, że jedną z najpopularniejszych focacci we Włoszech jest focaccia al rosmarino. Delikatne w środku i złociste z wierzchu pieczywo posypane świeżym lub suszonym rozmarynem podawane jest jako przystawka lub przekąska z oliwą z oliwek lub jako chleb, w towarzystwie doskonałych włoskich wędlin i serów.
W zależności od regionu przepis na focaccię z rozmarynem różni się składnikami i ich proporcjami. Dzisiaj chcemy, abyś poznał nasz przepis na doskonałe, włoskie pieczywo.
Przepis na focaccię z rozmarynem
Składniki na ciasto:- 400g mąki 00
- 140g tłuczonych, gotowanych ziemniaków
- 150ml wody
- 60ml oliwy z oliwek
- 1 saszetka suchych drożdży Paneangeli Lievito di Birra Mastro Fornaio
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść świeżego lub suszonego rozmarynu
- szczypta soli gruboziarnistej
W dużej misce umieść wszystkie składniki na ciasto, z wyjątkiem soli. Za pomocą drewnianej łyżki połącz dokładnie wszystkie składniki. Posyp mąką blat stołu, przełóż ciasto, dodaj sól i zacznij wyrabiać ciasto ręcznie, przez około 5-10 minut.
Po uzyskaniu gładkiego i jednorodnego ciasta przenieś je do miski, natnij na wierzchu na krzyż i przykryj folią. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godziny. Po tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Przygotuj blachę do pieczenia o wymiarach 30x40cm nasmarowaną oliwą z oliwek. Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę. Tak przygotowane ciasto powinno „odpocząć” przez około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. W małej miseczce połącz wodę, oliwę z oliwek, posiekany rozmaryn oraz sól. Nasmaruj palce oliwą i ugniataj nimi ciasto tworząc w nim małe wgłębienia. Posmaruj wierzch focacci przygotowaną wcześniej mieszanką.
Tak przygotowane ciasto umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 15 minut. Ciasto powinno być złociste.
Focaccie pokrój w małe, kwadratowe kawałki. Możesz podać ją solo – z oliwą z oliwek lub w towarzystwie doskonałych włoskich wędlin, serów i win. Smacznego!
Chcesz poznać inne odmiany focacci? Przeczytaj nasz wpis: Co najczęściej jedzą Włosi - pizza i focaccia.
Pokaż więcej wpisów z
Styczeń 2020