Przepis na pełnoziarnistą piadinę z łososiem
2020-01-09
Chodzi Ci po głowie smaczna przekąska, ale nie chcesz jeść byle czego? Mamy dla Ciebie przepis na zdrową piadinę z mąki pełnoziarnistej naturalnej w błonnik. Mąka pełnoziarnista jest także źródłem fosforu, magnezu, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Podaj pyszną piadinę z wędzonym łososiem i ciesz się zdrową i smaczną potrawą o każdej porze dnia!
Pełnoziarnista piadina z łososiem (piadina integrale con salmone)
Czas: 40 minut
Porcji: 10
Składniki:
- 400g mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
- 1 saszetka drożdży Pizzaiolo Paneangeli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- około 250ml mleka
Dodatkowo:
- 100g kremowego serka
- posiekany szczypiorek
- 250g wędzonego łososia w plastrach
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj sól i przesiane drożdże Pizzaiolo, dobrze wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek i ciągle mieszając dodawaj stopniowo mleko. Zagnieć ciasto do idealnego połączenia składników. Podziel je na 10 równych części i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Rozwałkuj ciasto na cienkie okręgi o średnicy patelni.
Na mocno rozgrzanej patelni smaż każdą tortillę z obu stron przez 1-2 minuty. Wypełnij je serkiem, łososiem i szczypiorkiem lub swoimi ulubionymi składnikami. Złożone w półksiężyce piadiny podawaj na ciepło.
Ta szybka i smaczna potrawa z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Pochwal się swoim pomysłem na farsz do pełnoziarnistej, włoskiej tortilli. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Styczeń 2020