Przepis na włoską zapiekankę z sałaty
2020-08-26

Sałata jest jednym z tych warzyw, po które bardzo chętnie sięgasz w swojej kuchni. Zazwyczaj podawana jest na surowo jako składnik przeróżnych sałatek. Czasem sałata zalega w lodówce i nie masz pomysłu na jej użycie - wtedy przepis na sformato di lattuga przyjdzie Ci z pomocą i będziesz mógł przyrządzić smaczną, a zarazem oryginalną potrawę. To alternatywna wersja sałaty, przyrządzana na ciepło, zapiekana w piekarniku.
Poznaj przepis na prosty w wykonaniu, oryginalny posiłek o delikatnym smaku. Możesz użyć sałaty lodowej, rzymskiej lub dowolnej innej, którą lubisz. Pamiętaj jednak, żeby unikać nadmiaru wody w sałacie, gdyż może to utrudnić pieczenie zapiekanki i utrzymanie jej zwartości.
Sformato di lattuga
Składniki:
- 800 g sałaty
 - 1 łyżka mąki
 - 3 jajka
 - 200 ml śmietanki do sosów
 - gałka muszkatołowa
 - oliwa z oliwek
 - tarty parmezan
 - tarta bułka
 - sól
 - papryczka chili mielona
 
Sposób przyrządzenia:
Umyj dokładnie sałatę, osusz i pokrój ją na plasterki. Przełóż sałatę do dużej miski. W drugiej misce rozbij jajka i roztrzep dokładnie widelcem. Do sałaty dodaj mąkę, przyprawy i dokładnie wymieszaj, a następnie jajka oraz śmietankę i ponownie wymieszaj zawartość miski.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia łącznie ze ściankami. Wysmaruj papier oliwą i bułką tartą. Przełóż sałatę z dodatkami do formy i posyp tartą bułką oraz parmezanem. Piecz przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj parę minut i podawaj na ciepło.
Życzymy smacznego!
                        Pokaż więcej wpisów z
                        Sierpień 2020
