Dita della strega - upiorny deser na Halloween
2016-10-31
Na świętowanie nocy Halloween proponujemy przygotować efektowny deser Dita della Strega - Palce Czarownicy. Taki tematyczny, a zarazem smakowity deser idealnie wpisze się w konwencję domowej imprezy Halloweenowej.
Upiornie brzmiące "Palce Czarownicy" to tak naprawdę przepyszne ciasteczka maślane, wykonane z prostych składników, takich jak mąka, masło, jaja, cukier, wanilia i szczypta proszku do pieczenia. Palce będą bardziej wiarygodne, gdy ?paznokcie? ozdobimy czerwonym dżemem.
Składniki:
- 100 g masła
- 280 g mąki pszennej 00
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (polecamy Paneangeli Lievito Pane degli Angeli)
- 1 jajko
- migdały (na paznokcie)
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- dżem truskawkowy (polecamy dżem Zuegg)
Te oryginalne składniki nadadzą deserowi prawdziwie włoskiego smaku, a przecież wiemy, że żadne słodycze nie dorównują tym włoskim!
Przygotowanie:
Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki, jajko, cukier puder, olejek waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Składniki zagnieć wstępnie w misce tworząc kulę, a następnie kontynuuj zagniatanie ciasta na stolnicy aż będzie gładkie i jednolite.
Z ciasta uformuj wałek grubości 1-2cm i podziel je na na około 20 małych kawałków. Wyrób każdy kawałek dłońmi i uformuj na kształt palca. Ostrym nożem zrób nacięcia, tak jak na prawdziwych palcach (odpowiednio 2 i 3) i wciśnij na koniec "palca" połówkę migdała. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na nim "palce", zachowując odstęp około 3 cm. Piecz ciasteczka w temperaturze 180°C we wcześniej rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Wyjmij blachę, niech ciasteczka trochę ostygną. Jeśli z niektórych ciasteczek odpadły migdałowe dekoracje, przyklej je dżemem, a wokół pozostałych "paznokci" ukształtuj z dżemu czerwone obwódki.
Życzymy straszliwego Halloween! ;)
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2016