Żółta mimoza - symbol Dnia Kobiet w Italii

2017-03-07
Żółta mimoza - symbol Dnia Kobiet w Italii

Dzień Kobiet we Włoszech kojarzony jest zazwyczaj z żółtym kolorem, a właściwie z żółtym kwiatem mimozy. Mimoza, która kwitnie w Italii w pierwszej połowie marca, przywodzi na myśl dawne kobiece manifestacje na ulicach włoskich miast organizowanych właśnie 8 marca. 

Jak po włosku uczcić Dzień Kobiet? Proponujemy oryginalne słodkie menu, które możesz przygotować tego dnia. Staraliśmy się, aby proponowane desery i drinki nawiązywały z nazwy lub koloru do włoskiego symbolu Dnia Kobiet. Oto recepty na Torcik Mimoza, koktajl o tej samej nazwie oraz pyszny sorbet gruszkowy.

Przepis na włoski drink z Prosecco: Coctail Mimosa


Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • Prosecco lub białe wino musujące. 
Przygotowanie:

Nalej do wysokiego kieliszka mniej niż do połowy świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Następnie dodaj schłodzone Prosecco i delikatnie wymieszaj. Udekoruj kieliszek plasterkiem pomarańczy i Coctail Mimosa gotowy.

Przepis na włoski deser: Sorbetto di Pera con Prosecco (Sorbet gruszkowy z Prosecco) 


Składniki:
  • 300g miąższu z gruszki
  • 200g cukru
  • 250g wody
  • Prosecco lub białe wytrawne
  • 1 cytryny
  • 1 jajko
Przygotowanie:

W małym rondelku podgrzej wodę i rozpuść cukier, następnie odstaw rondelek do ostygnięcia, aby otrzymać syrop. Do osobnego naczynia dodajemy miąższ gruszki,  syrop z cukru i prosecco. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej masy. Umieść mieszankę w zamrażarce na co najmniej godzinę, mieszając co 20 minut, aby masa pozostała gładka i nie tworzyły się grudki lodu. Po godzinie ubij białko i dodaj do uzyskanej masy. Całość delikatnie wymieszaj od dołu do góry, dzięki czemu białko pozostanie puszyste. Wstaw sorbet do zamrażarki na minimum dwie godziny, pamiętając, aby mieszać co pół godziny, dzięki temu będzie bardziej puszysty. Dwadzieścia minut przed podaniem przełożyć naczynie z sorbetem do lodówki. Sorbet możesz podać w miseczkach lub bardziej efektownie - w szklance do Martini. Do dekoracji możesz użyć kwiata mimozy.

Przepis na włoską słodkość: Tort Mimoza


Składniki na ciasto biszkoptowe:
  • 90g mąki
  • 90g skrobi ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli 
Składniki na poncz:
  • 200ml wody
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
Składniki na krem:
  • 150 gr cukru
  • 4 jajka
  • 100g mąki
  • 250ml mleka 
Składniki na bitą śmietanę:
  • 250ml świeżej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru 
Przygotowanie:

Ciasto: Ubij w misce żółtka z cukrem, a w drugiej pianę z białek ze szczyptą soli. Połącz dwie mieszanki i delikatnie mieszając dodaj mąkę, skrobię i wanilię. Natłuść okrągłą formę do pieczenia i posyp odrobiną mąki lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 35 minut. Gdy ciasto jest gotowe wyjmij je z piekarnika do ostudzenia.

Krem: W misce połącz 3 żółtka i jedno całe jajko z cukrem. Następnie wlej mleko i dosypuj mąkę, szybko mieszając trzepaczką. Przełóż krem do rondla, podgrzewaj i mieszaj minutę, nie dopuszczając do zagotowania mleka. Następnie zdejmij rondel z ognia, przykryj folią i wstaw do schłodzenia do lodówki.

Poncz: Wlej wodę do garnka z cukrem, dodaj wanilię, zagrzej, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie ostudź i nasącz ciasto.

Formowanie tortu: Przekrój ciasto na pół, górną połówkę uformuj na kształt odwróconej miski. Odcięte kawałki biszkopta pokrój w małe kosteczki. Nasącz krążki biszkopta przygotowanym ponczem. Na dolny krążek rozprowadź 1/3 kremu i przykryj drugim. Pokryj tort pozostałym kremem i równomiernie obsyp kosteczkami pozostałego ciasta biszkoptowego. Wstaw do lodówki na 20 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem. 

Gdy wszystko gotowe, zostało jeszcze poszukać gdzieś w kwiaciarni kwiatów mimozy i... można świętować!
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2017
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel