Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Świąteczne słodkości we Włoszech

2016-12-21
Świąteczne słodkości we Włoszech

Włosi, jak wszyscy południowcy, kochają słodycze. Śniadanie na słodko, deser wieńczący każdy, nawet najbardziej obfity posiłek to charakterystyczne elementy włoskiej kuchni. Nie może być inaczej w czasie Świąt Bożego Narodzenia . Słodkich wypieków nie może zabraknąć w czasie wigilijnej kolacji, czy świątecznego obiadu. Na świątecznym stole królują włoskie babki – tradycyjne wypieki włoskie.

Poniżej dwa przepisy, które zmienią tradycyjne babki Panettone i Pandoro w pyszne i delikatne desery.

Coppa della Vigilia (Pucharek wigilijny)



Składniki na 6 osób:

  • 6 plastrów babki Panettone
  • dżem wiśniowy
  • puszka brzoskwiń
  • 150 g orzechów
  • 12 wiśni w syropie
  • 6 łyżek sherry lub soku pomarańczowego

Krem:

  • 2 żółtka
  • 500ml mleka
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki
  • skórka z cytryny

Dekoracja:

  • Posypka cukiernicza z migdałów lub orzechów w cukrze (opcjonalnie)
  • 6 wiśni w syropie

Przygotowanie:

Przygotuj krem, dodajemy do miski żółtka oraz cukier i ubijamy mikserem z dala od ciepła. Masa powinna być bardzo kremowa i nie powinno się wyczuwać ziarenek cukru. Dodać mąkę, stopniowo gorące mleko oraz skórkę z cytryny. Następnie umieścić garnek na małym ogniu i podgrzewać, stale mieszając, aż krem ​​zgęstnieje. To bardzo ważne, aby nie zagotować kremu. Usunąć skórkę z cytryny. Połamane plasterki ciasta umieszczamy w pucharkach, tak aby przykryły dokładnie dno, następnie skropić sherry lub sokiem pomarańczowym, tak, aby ciasto było wilgotne. Położyć na tym dżem, odsączone i pokrojone brzoskwinie, posiekane orzechy, wiśnie i pokryć całość kremem. Przykryć folią i ostudzić w lodówce. Przed podaniem do stołu położyć po 1 wiśni dla dekoracji i posypać posypką.

Tiramisu con Pandoro (Deser Tiramisu z babką Pandoro) 



Składniki:

  • 3 plastry babki Pandoro
  • 2 jajka
  • 300g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru
  • filiżanka kawy
  • 2 łyżki brandy
  • kakao do smaku

Przygotowanie:

Oddzielić żółtka od białek. Ubić żółtka i cukier w misce mikserem, aż pojawi się delikatna pianka. Dodać schłodzony serek mascarpone, brandy i dobrze wymieszać. Następnie ubić białka ze szczyptą soli i dodać do ubitej masy z żółtkiem. Całość dokładnie wymieszać Ułożyć plastry Pandoro na dnie naczynia, wlać połowę przygotowanej kawy i przykryć warstwą przygotowanego kremu. Powtórzyć warstwy ponownie zaczynając od Pandoro. Tak przygotowany deser schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny, a przed podaniem posypać kakao.


Życzymy smacznego!

Pobierz przepis PDF

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2016
pixel