Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Neapolitański makaron z sosem z pomidorków koktajlowych - Spaghetti allo Scarpariello

2021-08-23
Neapolitański makaron z sosem z pomidorków koktajlowych -  Spaghetti allo Scarpariello

Spaghetti allo Scarpariello to szybkie i smaczne danie będące częścią neapolitańskiej tradycji. Przepis na tą potrawę narodził się dziesiątki lat temu w zaułkach dzielnic hiszpańskich w Neapolu. Był to czas, w którym szewców za ich pracę często wynagradzano tym, co było w spiżarni. A w spiżarni królował ser. Tak więc z dostępnymi kawałkami sera, sosem pozostałym z poprzedniego dnia i liśćmi bazylii, stworzono danie proste, szybkie w wykonaniu i do tego bardzo smaczne. Poznaj nasz przepis na neapolitański makaron z sosem z pomidorków koktajlowych.

Przepis na Spaghetti allo Scarpariello

Składniki na 2 osoby

Przygotowanie:

Jest to szybkie danie, którego czas przygotowania jest niewiele dłuższy od czasu gotowania  makaronu. A więc zaczynamy!

Postaw na ogniu garnek z osoloną wodą i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Wybierz wysokiej jakości spaghetti formowane na matrycach z brązu. Makaron z takich matryc ma porowatą powierzchnię, która doskonale utrzymuje sos. Dzięki temu każdy kawałek makaronu będzie otulony pysznym sosem pomidorowym.

Na dość dużą patelnię wlej 4 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine i dodaj obrany ze skórki i lekko zmiażdżony czosnek oraz szczyptę suszonej papryczki Peperoncino w płatkach. Smaż wszystko przez 2 - 3 minuty na małym ogniu, trzymając przechyloną patelnię nad palnikiem, dzięki temu czosnek i ostra papryczka odda swój cały aromat oliwie. Jeśli nie masz kuchenki gazowej, dopilnuj aby czosnek i papryczka smażyły się w oliwie, a nie na środku patelni. Gdy czosnek stanie się złotobrązowy dodaj pomidorki koktajlowe z puszki, posól i gotuj na dużym ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Podczas gotowania sosu usuń czosnek i rozgnieć pomidory widelcem, aby utworzyły w miarę jednolitą masę. Następnie dodaj na patelnię chochelkę wody z gotowania makaronu. Połączenie oliwy ze skrobią z wody spowoduje, że sos będzie kremowy.

Kontynuuj gotowanie sosu na dużym ogniu, co chwilę mieszając, w razie potrzeby dolewając do sosu trochę wody do gotowania. Sos gotuj do czasu, aż makaron gotowany w osobnym garnku będzie gotowy. Odcedź makaron i dodaj na patelnię z sosem zostawiając trochę gotującej się wody. Dobrze wymieszaj makaron z sosem, dodaj wody z gotowania makaronu, wyłącz ogień i posyp danie startym Pecorino i Parmigiano. Mieszaj cały czas energicznie, aż do całkowitego rozpuszczenia się serów.

Jeśli makaron wyda Ci się za suchy, dodaj trochę więcej wody pozostałej po gotowaniu makaronu, jeśli zbyt płynny dodaj więcej sera. Wyłóż spaghetti allo scarpariello na talerze dekorując każdy z nich świeżą bazylią. Smacznego!

Niby to “tylko kolejny sos pomidorowy z Włoch”, ale zdecydowanie warto spróbować tego przepisu. Jego specyficzny smak przeniesie Cię wprost do słonecznego Neapolu. Do dziś Spaghetti allo Scarpariello jest jednym z najczęściej przyrządzanych makaronów przez Neapolitańczyków, zwłaszcza kiedy trzeba przygotować proste i szybkie danie. Ale w przeciwieństwie do przeszłości, dziś gotuje się je specjalnie przy użyciu pomidorów lub pomidorków koktajlowych, zamiast z resztek ragu z dnia poprzedniego.

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021

Polecane

pixel