Jak kultowa "pięćsetka" wpłynęła na kulinarne upodobania Włochów
2018-06-25
Był rok 1957, kiedy włoski inżynier z Langhe Dante Giacosa zaprojektował samochód, który zrewolucjonizował styl życia Włochów. Wtedy właśnie zjechała z linii produkcyjnych zakładów Fiata w Turynie pierwsza słynna 500. Od tego momentu Włochy nie były już takie same! Narodził się tani, dostępny dla ogółu społeczeństwa samochód, symbol mobilności i niezależności w odradzającym się po wojnie kraju.
Od powstania słynnej 500 rozpoczął się burzliwy rozwój włoskiej motoryzacji. Dzięki twórczej inspiracji takich wizjonerów jak Vincenzo Lancia, Ferruccio Lamborghini, Giovanni Agnelli, Enzo Ferrari i wielu innych, samochody z Italii stały się sławne i rozpoznawalne na całym świecie. Jednak przywiązanie Włochów do tradycji spowodowało, że w 2017 roku kolejna, nowa wersja Fiata 500 wyruszyła na podbój światowych rynków.
Nasuwa się pytanie, co Fiat 500 może mieć wspólnego z kuchnią włoską? Otóż Włosi uwielbiają rodzinne wypady za miasto, w czasie których organizują pikniki ze wspaniałym jedzeniem. Dostępny dla każdej rodziny samochód znacznie ułatwił i spopularyzował weekendowe wyjazdy.
Kiedy pogoda dopisuje, bierzmy przykład z Włochów i ruszajmy na wycieczkę za miasto, aby zorganizować ucztę w plenerze. Podsuwamy pomysł na dwa proste dania, które uatrakcyjnią spotkanie na świeżym powietrzu.
Przepis na Frittata di spaghetti
Frittata di spaghetti, nazywana również frittata di pasta, to czyste obżarstwo rodem z kuchni neapolitańskiej. Zwykle robiona z resztek: makaron z sosem z poprzedniego wieczoru, trochę sera, dodatkowo to, co aktualnie masz w lodówce i... szczypta fantazji.
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 5 jajek
- 100 g sera scamorza lub
- 100 g pancetty
- 70 g tartego parmigiano reggiano
- oliwa z oliwek
- czarny pieprz
- sól
Przygotowanie:
Pokrój pancettę w średnią kostkę, a w dużej misce ubij jajka z solą i pieprzem. Dodaj do miski z jajkami starty parmigiano reggiano. W międzyczasie ugotuj makaron mocno al dente, ponieważ będzie się jeszcze smażył na patelni. Kiedy makaron jest ugotowany i dobrze odcedzony dodaj go do miski wraz z pancettą oraz serem caciocavallo i dokładnie wymieszaj. Wylej masę na rozgrzaną z odrobiną oliwy patelnię, starając się ją równomiernie rozprowadzić.
Smaż frittatę przez 10-15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie obróć ją za pomocą pokrywy i dokończ smażenie przez następnych parę minut. Frittata dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno, dlatego doskonale nadaje się na piknik.
Przepis na sałatkę caprese z melonem (Caprese con melone)
Kolorowe i oryginalne danie, w którym proponujemy połączenie dwóch prostych i klasycznych przepisów: caprese na bazie mozzarelli i pomidorów oraz szynki z melonem.
Składniki:
- 1 średniej wielkości dojrzały melon
- 200 g mozzarelli
- 300 g pomidorów koktajlowych
- 100 g prosciutto crudo
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek Extra Vergine
- liście mięty
- oregano
- szczypiorek
- 1 łyżeczka pistacji
Przygotowanie:
Umyj melona, podziel na pół, usuń środkową część z nasionami i pokrój w kostkę. Mozzarellę odsącz, wysusz ręcznikiem papierowym i również pokrój w podobnej wielkości kostkę. Umyj pomidory. W ładnym naczyniu umieścić melona, mozzarellę i pomidory. Ułóż na wierzchu plasterki szynki. Całość skrop oliwą z oliwek i przypraw ziołami i solą. Na koniec udekoruj sałatkę szczypiorkiem i grubo posiekanymi pistacjami.
Historyczny model Fiata 500 od 2017 roku jest wystawiony w słynnym muzeum sztuki nowoczesnej MoMa w Nowym Jorku. Być może to, że ten mały samochodzik upowszechnił kulinarne, weekendowe wypady Włochów za miasto i ukształtował ich żywieniowe nawyki stało się jedną z przyczyn, dzięki której trafił do tego słynnego muzeum.
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2018