Niezapomniany smak burraty
2018-09-10
Burrata – nazwa tego sera może sugerować, że składa się z masła (burro – po włosku masło), ale jej wnętrze kryje coś bardziej wyjątkowego. Z wyglądu przypomina mozzarellę, jednak po jej przekrojeniu z wnętrza wylewa się pyszna mieszanka aksamitnej śmietanki i strzępków mozzarelli, które razem tworzą puszysty, harmonijny w smaku sos. To właśnie dzięki niemu burrata jest bardziej kremowa i delikatniejsza od powszechnie znanej mozzarelli.
Rozpływającą się w ustach masę ze skrawków mozzarelli i kremowej śmietanki znajdziesz także pod nazwą stracciatella. Jednak forma tego sera jest bardziej zbita i jednolita. Jesteśmy więc przekonani, że to właśnie burrata podbije Twoje serce. Jej wnętrze wypełnia półpłynny, rozpływający się w ustach sos. Nawet bez żadnych dodatków jej smak zachwyca!
Przedstawiamy przepis, w którym aksamitny smak burraty połączy się z grillowanym bakłażanem.
Przepis na roladki z bakłażana (Involtini di melanzane)
Składniki na 2 osoby:
- 1 bakłażan
- burrata 200g
- 3 odsączone z oleju filety anchois
- 1 ząbek czosnku
- 5 pomidorków koktajlowych
- kilka listków bazylii
- krem balsamiczny
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Bakłażana pokrój wzdłuż w cienkie plastry (zobacz jak pokroić bakłażana). Polej oliwą z oliwek, posól i odstaw do zamarynowania na ok. 10min. W tym czasie przygotuj sos. Do naczynia wrzuć filety anchois, czosnek, bazylię, zalej całość oliwą i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie zmiksuj na gładki sos. W osobnym naczyniu odsączoną z zalewy burratę dokładnie rozgnieć widelcem na kremową masę. Czas na grillowanie. Ułóż plastry bakłażana na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i smaż po kilka minut z każdej strony, do zarumienienia.
Do tego lekkiego dania świetnie pasuje sałatka z pomidorów koktajlowych. Pokrój je na pół, przypraw solą, pieprzem i dodaj krem balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mamy już wszystkie składniki, więc możemy zabrać się za formowanie roladek. Posmaruj plastry grillowanego bakłażana najpierw przygotowanym sosem, później burratą, a następnie zwiń je w rulon. Roladki w towarzystwie czerwonej sałatki ułóż na talerzu, polej oliwą i podaj do stołu. Zachwyt gości gwarantowany!
Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2018