Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Niezapomniany smak burraty

2018-09-10
Niezapomniany smak burraty

Burrata – nazwa tego sera może sugerować, że składa się z masła (burro – po włosku masło), ale jej wnętrze kryje coś bardziej wyjątkowego. Z wyglądu przypomina mozzarellę, jednak po jej przekrojeniu z wnętrza wylewa się pyszna mieszanka aksamitnej śmietanki i strzępków mozzarelli, które razem tworzą puszysty, harmonijny w smaku sos. To właśnie dzięki niemu burrata jest bardziej kremowa i delikatniejsza od powszechnie znanej mozzarelli.

Rozpływającą się w ustach masę ze skrawków mozzarelli i kremowej śmietanki znajdziesz także pod nazwą stracciatella. Jednak forma tego sera jest bardziej zbita i jednolita. Jesteśmy więc przekonani, że to właśnie burrata podbije Twoje serce. Jej wnętrze wypełnia półpłynny, rozpływający się w ustach sos. Nawet bez żadnych dodatków jej smak zachwyca! 

Przedstawiamy przepis, w którym aksamitny smak burraty połączy się z grillowanym bakłażanem.

Przepis na roladki z bakłażana (Involtini di melanzane)

Składniki na 2 osoby:

Sposób przygotowania: 

Bakłażana pokrój wzdłuż w cienkie plastry (zobacz jak pokroić bakłażana). Polej oliwą z oliwek, posól i odstaw do zamarynowania na ok. 10min. W tym czasie przygotuj sos. Do naczynia wrzuć filety anchois, czosnek, bazylię, zalej całość oliwą i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie zmiksuj na gładki sos. W osobnym naczyniu odsączoną z zalewy burratę dokładnie rozgnieć widelcem na kremową masę. Czas na grillowanie. Ułóż plastry bakłażana na dobrze rozgrzanej patelni grillowej i smaż po kilka minut z każdej strony, do zarumienienia.
Do tego lekkiego dania świetnie pasuje sałatka z pomidorów koktajlowych. Pokrój je na pół, przypraw solą, pieprzem i dodaj krem balsamiczny. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mamy już wszystkie składniki, więc możemy zabrać się za formowanie roladek. Posmaruj plastry grillowanego bakłażana najpierw przygotowanym sosem, później burratą, a następnie zwiń je w rulon. Roladki w towarzystwie czerwonej sałatki ułóż na talerzu, polej oliwą i podaj do stołu. Zachwyt gości gwarantowany!


Smacznego!


Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2018
pixel