Tiramisu - przepis na włoski deser
Tiramisu to deser, który łączy w sobie nasączone kawą biszkopty i puszysty krem z mascarpone i żółtek jaj, posypany gorzkim kakao. Ten prosty deser, do którego potrzebujesz tylko kilku składników, podbił serca milionów ludzi na świecie.
Dokładne pochodzenie tego deseru do dziś jest tematem powodującym spory wśród mieszkańców północno-wschodnich Włoch. Większość źródeł prowadzi nas do miasta Treviso w regionie Veneto, gdzie deser ten pod nazwą tirame sù, został podany po raz pierwszy w restauracji “Alle Beccherie” przez cukiernika Roberto “Loli” Linguanotto w latach ‘60 XX wieku. Drugim miejscem ubiegającym się o miano stolicy tiramisu jest miasto Tolmezzo, znajdujące się na północy regionu Friuli-Wenecja Julijska, gdzie w latach ‘50 XX wieku, w restauracji hotelowej “Albergo Ristorante Roma” właścicielka Norma Pielli, przygotowała dla grupy narciarzy właśnie ten deser, miał on dodać im sił po powrocie z gór.
Obecnie tiramisu jest podawane w restauracjach na całym świecie w przeróżnych formach. Natomiast my przygotowaliśmy dla was prosty przepis na klasyczne tiramisu z Treviso.
Przepis na tradycyjne tiramisu z Treviso
Składniki na 4 porcje:
- 3 żółtka jaj
- 125 g cukru
- 250 g mascarpone
- biszkopty (około 20 szt., w zależności od naczynia jakie się użyje; wymiary naszego naczynia: 245 x 210 x 55 mm)
- filiżanka czarnej kawy
- 2 łyżeczki niesłodzonego kakao
Sposób przygotowania:
Przygotuj filiżankę czarnej kawy, przelej ją do miski i odstaw do całkowitego ostygnięcia. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, następnie dodaj mascarpone i miksuj do uzyskania puszystego kremu. Przygotuj naczynie, w którym będziesz robić tiramisu. Najlepiej sprawdzi się do tego płaskie szklane naczynie żaroodporne. Biszkopty kolejno namocz w kawie i ułóż pierwszą warstwę. Na ułożone biszkopty nałóż połowę wcześniej przygotowanego kremu. Ułóż kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów i wyłóż pozostały krem. Jeśli używasz mniejszego naczynia, możesz zrobić więcej warstw. Wstaw deser na 10 godzin do lodówki. Przed podaniem posyp całość gorzkim kakao.
Smacznego!