Blog

Ulubiony przysmak zakochanych

Ulubiony przysmak  zakochanychByć może jest to legenda, ale prawdopodobnie danie to zostało wykonane po raz pierwszy przez Francesco Caravita, księcia Sirignano, znanego na całym świecie jako Pupetto. Książe był niewątpliwie jedną z najbardziej znanych w dwudziestym wieku  postaci Neapolu. Pupetto był amatorem świetnego życia, a co z tym związane dobrego jedzenia.
Przeczytaj więcej

7 wskazówek - jak wybrać wino w restauracji?

7 wskazówek - jak wybrać wino w restauracji?Zaplanowałeś wieczorny wypad do restauracji. Siadasz przy stoliku w nieznanym lokalu. Przyszedłeś się zrelaksować i odpocząć, a nie stresować czy dobrze dobierzesz wino do kolacji. Zapoznaj się z naszym krótkim poradnikiem, a od tej pory dobór wina do kolacji stanie się czystą przyjemnością.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 3: Kroimy cukinię

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 3: Kroimy cukinięTo popularne, pochodzące z Ameryki warzywo, w krótkim czasie znalazło uznanie na całym świecie. Dzisiaj cukinia jest ważnym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Stosując cukinię ważne jest, abyś nauczył się ją czyścić i kroić, co pozwoli Ci przygotować dania doskonałe w smaku i piękne z wyglądu.
Przeczytaj więcej

Czy to Polak wymyślił Cappuccino?

Czy to Polak wymyślił Cappuccino?Prawdopodobnie nie wiesz, jak zaskakująca jest historia powstania jednej z najbardziej popularnych kaw w barach na całym świecie. Chcemy przekazać Ci krótką historię powstania słynnego cappuccino, prostego a jednocześnie niezwykłego połączenia mocnego espresso i delikatnej mlecznej pianki.
Przeczytaj więcej

8 zasad gotowania idealnego makaronu

8 zasad gotowania idealnego makaronuWszyscy Włosi kochają pastę i uczą się gotować makaron od dziecka. A czy Ty wiesz, w którym momencie należy dodać soli? Czy można płukać makaron po odcedzeniu, aby zapobiec dalszemu gotowaniu? Czy należy dodawać oliwy do wody w czasie gotowania? W naszym artykule staramy się wyjaśnić te i inne wątpliwości, aby Twój makaron po ugotowaniu był najlepszy z najlepszych.
Przeczytaj więcej

Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogi

Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogiPrzy okazji naszej ostatniej podróży po Apulii, na nowo odkryliśmy wspaniałe danie typowe dla tego pięknego regionu – Panzerotti. Są one bardzo popularne od Lacjum po Sycylię, ale za najlepsze uchodzą  pochodzące właśnie z Apulii. Termin „panzerotto” jest używany głównie w regionach Apulii i Bazylikaty, a na Sycylii znane są pod nazwą Calzone.
Przeczytaj więcej

Tradycyjna i wegetariańska: włoska Carbonara w dwóch odsłonach

Tradycyjna i wegetariańska: włoska Carbonara w dwóch odsłonachKuchnia wegetariańska zyskuje na popularności, w związku z czym coraz częściej mierzymy się z problemem gotowania jednocześnie dla wegetarian i mięsożerców. Co zrobić, jeśli na kolacji, którą organizujesz będą jednocześnie wegetarianie i zwolennicy kuchni tradycyjnej? Jak sobie z tym poradzić, jeśli nie chcesz przygotowywać osobnych dań?
Przeczytaj więcej

Caffè corretto - najlepsza kawa na chłodny poranek

Caffè corretto - najlepsza kawa na chłodny poranekWe Włoszech kawę możesz wypić na kilkadziesiąt sposobów. Najpierw musisz zdecydować, czy chcesz zwykłe caffè, czyli espresso, czy może kawę z mlekiem. Jeśli espresso to corto, czy lunge (z większą ilością wody). Czy też z mlekiem, a jeśli tak, to ile mleka, mleko gorące, czy zimne. Kawa z pianką lub bez? Czy powinna być gorąca? Lista możliwości jest długa.
Przeczytaj więcej

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 3

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 3To już ostatnia część naszych porad dotyczących samodzielnego przygotowania oryginalnej włoskiej pizzy. Podpowiadamy jakich użyć wędlin i co zrobić, aby zachować aromat świeżej bazylii na pizzy. Na koniec kilka wskazówek, które pomogą w jej wypieku.
Przeczytaj więcej

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 2

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 2Z poprzedniego artykułu wiesz już jakich użyć drożdży i jaki rodzaj pomidorów wybrać na sos, aby przygotować prawdziwą włoską pizzę. Czas na dobór sera i dodatków. Dzisiaj o dodatkach wegetariańskich - warzywach i grzybach.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel