Blog

Dodaj życiu smaku, czyli najlepsze włoskie przyprawy

Dodaj życiu smaku, czyli najlepsze włoskie przyprawyDobre przyprawy nadają potrawom smak, wyciągają z danych składników to, co najlepsze, budzą zmysły i sprawiają, że jedzenie i gotowanie stają się bardziej interesujące. To dzięki nim każdy posiłek zabierze Cię w pełną wspaniałych kulinarnych doznań podróż. Kto wie o gotowaniu wszystko? Włosi! Stąd powstała włoska marka Drogheria e Alimentari, która oferuje szeroką gamę wyrafinowanych produktów, które sprawią, że Twoje potrawy nabiorą nowego wymiaru.
Przeczytaj więcej

Włosko-miłosne menu na walentynkową kolację

Włosko-miłosne menu na walentynkową kolacjęNa kolację dla zakochanych pomyśleliśmy o smacznym, niedrogim i jednocześnie łatwym do wykonania menu dla początkującego kucharza. Co ciekawsze, pomyśleliśmy o daniach zawierających składniki, które uważane są za afrodyzjaki i będą szczególnie atrakcyjne do skosztowania właśnie w dniu 14 lutego. Poznaj moc orzechów i przypraw!
Przeczytaj więcej

Legenda kultowej potrawy Fettuccine Alfredo

Legenda kultowej potrawy Fettuccine AlfredoKażdego roku siódmego lutego Rzymianie i Amerykanie organizują święto, aby uczcić jedną z najbardziej znanych włoskich potraw na świecie: Fettuccine Alfredo. To uznawane za jedno z arcydzieł kuchni włoskiej danie jest niezwykle proste i jak większość słynnych potraw powstało z przypadku.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 4: Jak przygotować włoskie soffritto

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 4: Jak przygotować włoskie soffrittoSłynne włoskie soffritto  to wspaniała baza do przygotowania wielu potraw mięsnych, rybnych lub warzywnych. Soffritto może wzbogacić smak gulaszu, pieczeni lub zup, na przykład minestrone, a także dań z owoców morza takich jak duszone kalmary.
Przeczytaj więcej

Na czym właściwie polega fenomen kuchni włoskiej?

Na czym właściwie polega fenomen kuchni włoskiej?Jest takie powiedzenie, że kuchnia jest odzwierciedleniem każdego kraju, jego kultury i historii. Stwierdzenie to nie może być bardziej prawdziwe, jeśli myśli się o Włoszech. Włoska kuchnia rozwijała się na przestrzeni wieków począwszy od starożytnego Rzymu, z silnymi wpływami greckimi, arabskimi, bizantyjskimi, a także Nowego Świata.
Przeczytaj więcej

Ulubiony przysmak zakochanych

Ulubiony przysmak  zakochanychByć może jest to legenda, ale prawdopodobnie danie to zostało wykonane po raz pierwszy przez Francesco Caravita, księcia Sirignano, znanego na całym świecie jako Pupetto. Książe był niewątpliwie jedną z najbardziej znanych w dwudziestym wieku  postaci Neapolu. Pupetto był amatorem świetnego życia, a co z tym związane dobrego jedzenia.
Przeczytaj więcej

7 wskazówek - jak wybrać wino w restauracji?

7 wskazówek - jak wybrać wino w restauracji?Zaplanowałeś wieczorny wypad do restauracji. Siadasz przy stoliku w nieznanym lokalu. Przyszedłeś się zrelaksować i odpocząć, a nie stresować czy dobrze dobierzesz wino do kolacji. Zapoznaj się z naszym krótkim poradnikiem, a od tej pory dobór wina do kolacji stanie się czystą przyjemnością.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 3: Kroimy cukinię

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 3: Kroimy cukinięTo popularne, pochodzące z Ameryki warzywo, w krótkim czasie znalazło uznanie na całym świecie. Dzisiaj cukinia jest ważnym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. Stosując cukinię ważne jest, abyś nauczył się ją czyścić i kroić, co pozwoli Ci przygotować dania doskonałe w smaku i piękne z wyglądu.
Przeczytaj więcej

Czy to Polak wymyślił Cappuccino?

Czy to Polak wymyślił Cappuccino?Prawdopodobnie nie wiesz, jak zaskakująca jest historia powstania jednej z najbardziej popularnych kaw w barach na całym świecie. Chcemy przekazać Ci krótką historię powstania słynnego cappuccino, prostego a jednocześnie niezwykłego połączenia mocnego espresso i delikatnej mlecznej pianki.
Przeczytaj więcej

8 zasad gotowania idealnego makaronu

8 zasad gotowania idealnego makaronuWszyscy Włosi kochają pastę i uczą się gotować makaron od dziecka. A czy Ty wiesz, w którym momencie należy dodać soli? Czy można płukać makaron po odcedzeniu, aby zapobiec dalszemu gotowaniu? Czy należy dodawać oliwy do wody w czasie gotowania? W naszym artykule staramy się wyjaśnić te i inne wątpliwości, aby Twój makaron po ugotowaniu był najlepszy z najlepszych.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel