Zasadnicza klasyfikacja mąki pszennej to podział na mąkę z pszenicy grano tenero (miękkiej) i pszenicy durum (twardej). W potocznej terminologii „mąka” zwyczajowo oznacza produkt z pszenicy miękkiej, a Semolina oznacza mąkę z pszenicy durum.
Koper włoski smażony na patelni to smaczny i jednocześnie lekki dodatek do dań głównych lub szybka przystawka, którą przyrządzisz w kilka chwil. Doskonały do podania na stół w okresie zimowym i letnim do mięs, ryb, ale także do serów.
Według większości Włochów najlepsze dania makaronowe to takie, które można zrobić w czasie potrzebnym na samo ugotowanie makaronu. Takim daniem jest Spaghetti alla Gennaro, wywodzące się z biednego ludu Kalabrii, doskonale oddające ducha neapolitańskiej kuchni.
Jednym z dylematów przechowywania wina jest sposób jego zamknięcia. Sprawa nie jest oczywista, a dyskusja czy lepiej zastosować korek czy zakrętkę toczy się w świecie winiarskim od lat.
Sprawa doboru makaronu do włoskich sosów jest zależna od kilku czynników, dlatego przygotowaliśmy krótki przewodnik. Mamy nadzieję, że chociaż w małym stopniu pomoże Ci on dobrać odpowiedni makaron do dania.
Makaron dla Włochów to ważny, kto wie czy nie najważniejszy produkt spożywczy. Nie bez powodu są oni światowymi liderami zarówno pod względem produkcji, a także konsumpcji. Na włoskim rynku dostępnych jest ponad 300 kształtów makaronu, a każdy region tego kraju ma swoją ulubioną formę i kultową recepturę makaronu.
Penne all'arrabbiata to typowy makaron wywodzący się z rzymskiej tradycji kulinarnej. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Oparte zaledwie na kilku składnikach, ale bardzo wyrazistych: sosie pomidorowym, sporej dawce świeżego chili i czosnku.
Czy spotkałeś się kiedyś z tym określeniem, które w luźnym tłumaczeniu oznacza jedzenie pod bokiem (w pobliżu)? Nieprzypadkowo nazwa i koncepcja jedzenia z tym związana pojawiła się we Włoszech.
Przepyszny przepis rodem z Kalabrii, rozpowszechniony również z pewnymi zmianami w Lacjum. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, lecz aby uzyskać doskonały rezultat wymaga zachowania pewnych reguł.
Trequanda to średniowieczna wioska położona 450 metrów nad poziomem morza w samym sercu Chianti, krainy, która odzwierciedla surowe piękno Toskanii. Otoczona jest przepięknymi wzgórzami i dolinami oraz wtapiającymi się w ten sielski krajobraz winnicami i gajami oliwnymi.