Blog

Sycylijska Pasta Picchi Pacchio

Sycylijska Pasta Picchi PacchioMakaron Picchi Pacchi, to tradycyjne sycylijskie danie o dziwnie brzmiącej nazwie, ale pysznym, wyrazistym smaku. Przepis jest bardzo prosty, w jego skład wchodzą pomidory, fileciki anchois, dużo oliwy z oliwek, czosnek i bazylia. Ale jego sekretnym składnikiem jest tarty ser Provolone.
Przeczytaj więcej

12 faktów dla miłośników Prosecco

12 faktów dla miłośników ProseccoSkąd pochodzi Prosecco i dlaczego je pokochaliśmy? Te musujące wino o niepowtarzalnym smaku podbiło serca miłośników bąbelków na całym świecie. Poznaj 12 odpowiedzi na pytania o Prosecco, które powinieneś znać zanim wybierzesz kolejną jego butelkę.
Przeczytaj więcej

Relaks w Toskanii z winoterapią

Relaks w Toskanii z winoterapiąCzy wiesz, że toskańskie wina są świetne nie tylko w kieliszku, ale też w… wannie? Zachęcamy do zapoznania się z walorami winoterapii, w której wino jawi się jako prawdziwy eliksir piękna.
Przeczytaj więcej

Poznaj włoski jesienny przysmak - kasztany Marroni

Poznaj włoski jesienny przysmak - kasztany MarroniZ nadchodzącą jesienią nieodzownie kojarzone są kasztany. Spotykane na włoskich jarmarkach, w małych sklepikach i na wielu rogach ulicznych. We Włoszech bardzo popularne, u nas praktycznie nieznane: jadalne kasztany. Dlaczego warto ich skosztować? Czy jadalne kasztany są zdrowe?
Przeczytaj więcej

Jedzenie uliczne w Palermo: jak smakuje i gdzie je znaleźć?

Jedzenie uliczne w Palermo: jak smakuje i gdzie je znaleźć?Byliście kiedyś w Palermo? Pamiętacie uliczki wypełnione budkami z pachnącym jedzeniem? Nie byliście? Odkryjcie razem z nami uliczne specjały tego słonecznego miejsca: arancini, panelle, chleb ze śledzioną, czy słynne bułki z lodami. Razem też zajrzyjmy w konkretne lokalizacje, w których trzeba spróbować tych przysmaków.
Przeczytaj więcej

Niezapomniany smak burraty

Niezapomniany smak burratyZ wyglądu przypomina mozzarellę, jednak po jej przekrojeniu z wnętrza wylewa się pyszna mieszanka aksamitnej śmietanki i strzępków mozzarelli, które razem tworzą puszysty, harmonijny w smaku sos. To właśnie dzięki niemu burrata jest bardziej kremowa i delikatniejsza od powszechnie znanej mozzarelli.
Przeczytaj więcej

Wycieczka po muzeum wina w Torgiano

Wycieczka po muzeum wina w TorgianoKilka lat temu uznana witryna The Drink Business opublikowała ranking największych i najsłynniejszych muzeów wina na świecie. W pierwszej dziesiątce znalazły się dwa włoskie: Muzeum Wina Lungarotti i Muzeum Wina w Barolo. My pragniemy Ci przybliżyć maleńkie, urokliwe Muzeum Lungarotti w Torgiano.
Przeczytaj więcej

Jak odpowiednio przygotować bakłażana do potraw włoskich?

Jak odpowiednio przygotować bakłażana do potraw włoskich?Bakłażan pochodzi z Indii i Chin, a we Włoszech podbił przede wszystkim południe, gdzie jest kluczowym składnikiem niezliczonych dań. Oprócz tego, że jest warzywem mającym wiele zastosowań w kuchni, jest również bardzo zdrowy, gdyż zawiera dużo żelaza, a jednocześnie niewiele kalorii. W tym artykule doradzimy Ci, jak go kupować, czyścić i kroić.
Przeczytaj więcej

Jakie wino jest chlubą Sycylii? Oczywiście Nero d’Avola!

Jakie wino jest chlubą Sycylii? Oczywiście Nero d’Avola!Nero d'Avola to najbardziej znany autochtoniczny szczep sycylijskich winogron. Wino doskonale promuje region i całą Sycylię, a jego potencjał nie jest gorszy od win produkowanych ze słynnych szczepów Aglianico, Sangiovese, czy Nebbiolo.
Przeczytaj więcej

Przepis na pachnącą sałatkę z makaronem

Przepis na pachnącą sałatkę z makaronemTen prosty w wykonaniu, oparty zaledwie na kilku składnikach makaron to doskonały pomysł na lekką, letnią kolację. W wolnym tłumaczeniu danie nazywa się pachnącą sałatką z makaronem – faktycznie jest pełna aromatu i emanuje świeżością.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel