Blog

Poznaj sekret powstania carpaccio. To naprawdę się wydarzyło!

Poznaj sekret powstania carpaccio. To naprawdę się wydarzyło!Oryginalne włoskie carpaccio, to bardzo cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej podane z cytryną, oliwą z oliwek, parmezanem lub białą truflą. Danie zostało wymyślone przez Giuseppe Ciprianiego w drugiej połowie XX wieku, stając się jednym z najpopularniejszych włoskich dań.
Przeczytaj więcej

Włoski deser z papryczką chili w tle

Włoski deser z papryczką chili w tleCiepły, aromatyczny i zmysłowy zapach, intensywny smak... czekolada nasączona rumem z dodatkiem papryczki chili to idealny deser na zbliżające się chłodne jesienne wieczory.
Przeczytaj więcej

Lubisz ostry smak? Poznaj królową włoskich przypraw - Papryczkę Chili

Lubisz ostry smak? Poznaj królową włoskich przypraw - Papryczkę ChiliPapryczki chili są wyjątkowymi i bardzo ważnymi składnikami wielu włoskich przepisów kulinarnych. Mają niezwykle wszechstronne zastosowanie - wzbogacają smak wielu dań, w tym pieczonego mięsa, niektórych rodzajów ryb oraz sosów i dipów.
Przeczytaj więcej

Łatwy przepis na szybką przekąskę lub obiad – tortilla po włosku

Łatwy przepis na szybką przekąskę lub obiad – tortilla po włoskuTortilla kojarzy się z kuchnią meksykańską, jednak ten płaski placek wytwarzany z mąki jest równie popularny we Włoszech. To właśnie z regionu Emilia-Romania pochodzi odpowiednik meksykańskiej tortilli – piadina.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania, część 10: Sugo al Tonno

Szkoła gotowania, część 10: Sugo al TonnoSos z tuńczykiem jest jednym z najbardziej typowych sosów do makaronów we Włoszech. Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, dlatego może bez trudu być przygotowany przez osoby o małym doświadczeniu w kuchni. Dowiedz się, jak wygląda nasza propozycja na wykonanie tego popularnego włoskiego dania.
Przeczytaj więcej

Morellino di Scansano - niepokorne wino rodem z Toskanii

Morellino di Scansano - niepokorne wino rodem z ToskaniiPodczas wakacji w Toskanii proponujemy zrezygnować z utartych szlaków, odpuścić Florencję i Sienę. Zamiast tego lepiej wybrać się na niesamowitą, zainspirowaną winem wycieczkę na dzikie południe regionu zwanego Maremma, gdzie produkowane jest Morellino di Scansano.
Przeczytaj więcej

Przepis na zapiekane krokiety z ziemniaków i tuńczyka

Przepis na zapiekane krokiety z ziemniaków i tuńczyka Krokiety z ziemniaków i tuńczyka to lekkie, słodko-słone danie, idealne na letnie kolacje. Świetnie smakują na ciepło, ale możesz przygotować krokiety z wyprzedzeniem, a następnie podać je w temperaturze pokojowej na przykład jako przystawkę do aperitifu
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania, część 9: Flambirowanie - sztuczka, która przeistoczyła się w kulinarną sztukę

Szkoła gotowania, część 9: Flambirowanie - sztuczka, która przeistoczyła się w kulinarną sztukęFlambirowanie, to spektakularna technika gotowania, która zazwyczaj kojarzy się z restauracjami na najwyższym światowym poziomie i ich szefami kuchni. Możesz jednak zastosować tą technikę także w swojej kuchni i popisać się kulinarnymi umiejętnościami przed swoimi gośćmi.
Przeczytaj więcej

Przepis na gazpacho z truskawkami

Przepis na gazpacho z truskawkamiByć może dziwisz się, co robi na blogu poświęconemu kuchni włoskiej przepis, który ma hiszpańskie korzenie. A jednak! To danie ma składniki, które są popularne także we Włoszech i włosi mają swoją wersję tej pysznej potrawy.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania, część 8: Poznaj modną technikę gotowania - konfitowanie

Szkoła gotowania, część 8: Poznaj modną technikę gotowania - konfitowanieGotowanie w tłuszczu w niskiej temperaturze tzw. konfitowanie wywodzi się ze starożytnej tradycyjnej metody konserwacji żywności, głównie mięsa, stosowanej od lat we Francji. W kuchni włoskiej metoda ta występuje pod nazwą oliocottura.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel