Blog

Czy czekolada może być składnikiem mięsnego dania?

Czy czekolada może być składnikiem mięsnego dania?Kiedy myślisz o zastosowaniu czekolady w kuchni zapewne przychodzą Ci do głowy słodkie desery i wypieki. Sproszkowana lub roztopiona czekolada doskonale łączy się z owocami i kawą, a w ostatnich latach z miłości do słodkości, modne stały się nawet niewymagające wielkiej inwencji kulinarnej kanapki z czekoladą.
Przeczytaj więcej

Liczby, które o Prosecco mówią wszystko

Liczby, które o Prosecco mówią wszystkoCzy uwielbiasz Prosecco i często delektujesz się jego smakiem? A może czasami nachodzi Cię refleksja, aby kupić ziemię, na której można produkować te wyjątkowe wino i cieszyć się beztroskim życiem? Poznaj 12 liczb, które zmienią Twoje spojrzenie na każdy wypijany kieliszek Prosecco.
Przeczytaj więcej

Inne niż znasz - Święta Bożego Narodzenia w Neapolu

Inne niż znasz - Święta Bożego Narodzenia w NeapoluW całej Italii, Święta Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynają się 8 grudnia w Święto Niepokalanego Poczęcia. W ten dzień neapolitańczycy rozpoczynają budowę swoich słynnych świątecznych szopek.
Przeczytaj więcej

Inspiracje Bożonarodzeniowe - włoski kosz prezentowy na Święta

Inspiracje Bożonarodzeniowe - włoski kosz prezentowy na ŚwiętaWe Włoszech tradycja obdarowywania "świątecznym koszykiem" pełnym przysmaków sięga okresu powojennego. Z czasem zwyczaj ten dotarł także do nas, a oryginalne włoskie produkty ze względu na swą jakość i unikatowość idealnie nadają się do paczek ze smakołykami.
Przeczytaj więcej

Przepis na włoski sernik na zimno z gorzką czekoladą

Przepis na włoski sernik na zimno z gorzką czekoladąGorzka czekolada oferuje chwilę czystej przyjemności i jednocześnie poprawia nam samopoczucie. Możesz ją zjeść samą lub użyć ją do przyrządzenia smacznego deseru. Proponujemy prosty przepis na czekoladowy sernik na zimno.
Przeczytaj więcej

Sycylijska Pasta Picchi Pacchio

Sycylijska Pasta Picchi PacchioMakaron Picchi Pacchi, to tradycyjne sycylijskie danie o dziwnie brzmiącej nazwie, ale pysznym, wyrazistym smaku. Przepis jest bardzo prosty, w jego skład wchodzą pomidory, fileciki anchois, dużo oliwy z oliwek, czosnek i bazylia. Ale jego sekretnym składnikiem jest tarty ser Provolone.
Przeczytaj więcej

12 faktów dla miłośników Prosecco

12 faktów dla miłośników ProseccoSkąd pochodzi Prosecco i dlaczego je pokochaliśmy? Te musujące wino o niepowtarzalnym smaku podbiło serca miłośników bąbelków na całym świecie. Poznaj 12 odpowiedzi na pytania o Prosecco, które powinieneś znać zanim wybierzesz kolejną jego butelkę.
Przeczytaj więcej

Relaks w Toskanii z winoterapią

Relaks w Toskanii z winoterapiąCzy wiesz, że toskańskie wina są świetne nie tylko w kieliszku, ale też w… wannie? Zachęcamy do zapoznania się z walorami winoterapii, w której wino jawi się jako prawdziwy eliksir piękna.
Przeczytaj więcej

Poznaj włoski jesienny przysmak - kasztany Marroni

Poznaj włoski jesienny przysmak - kasztany MarroniZ nadchodzącą jesienią nieodzownie kojarzone są kasztany. Spotykane na włoskich jarmarkach, w małych sklepikach i na wielu rogach ulicznych. We Włoszech bardzo popularne, u nas praktycznie nieznane: jadalne kasztany. Dlaczego warto ich skosztować? Czy jadalne kasztany są zdrowe?
Przeczytaj więcej

Jedzenie uliczne w Palermo: jak smakuje i gdzie je znaleźć?

Jedzenie uliczne w Palermo: jak smakuje i gdzie je znaleźć?Byliście kiedyś w Palermo? Pamiętacie uliczki wypełnione budkami z pachnącym jedzeniem? Nie byliście? Odkryjcie razem z nami uliczne specjały tego słonecznego miejsca: arancini, panelle, chleb ze śledzioną, czy słynne bułki z lodami. Razem też zajrzyjmy w konkretne lokalizacje, w których trzeba spróbować tych przysmaków.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel