Blog

Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogi

Panzerotti - przepis na znakomite włoskie pierogiPrzy okazji naszej ostatniej podróży po Apulii, na nowo odkryliśmy wspaniałe danie typowe dla tego pięknego regionu – Panzerotti. Są one bardzo popularne od Lacjum po Sycylię, ale za najlepsze uchodzą  pochodzące właśnie z Apulii. Termin „panzerotto” jest używany głównie w regionach Apulii i Bazylikaty, a na Sycylii znane są pod nazwą Calzone.
Przeczytaj więcej

Tradycyjna i wegetariańska: włoska Carbonara w dwóch odsłonach

Tradycyjna i wegetariańska: włoska Carbonara w dwóch odsłonachKuchnia wegetariańska zyskuje na popularności, w związku z czym coraz częściej mierzymy się z problemem gotowania jednocześnie dla wegetarian i mięsożerców. Co zrobić, jeśli na kolacji, którą organizujesz będą jednocześnie wegetarianie i zwolennicy kuchni tradycyjnej? Jak sobie z tym poradzić, jeśli nie chcesz przygotowywać osobnych dań?
Przeczytaj więcej

Caffè corretto - najlepsza kawa na chłodny poranek

Caffè corretto - najlepsza kawa na chłodny poranekWe Włoszech kawę możesz wypić na kilkadziesiąt sposobów. Najpierw musisz zdecydować, czy chcesz zwykłe caffè, czyli espresso, czy może kawę z mlekiem. Jeśli espresso to corto, czy lunge (z większą ilością wody). Czy też z mlekiem, a jeśli tak, to ile mleka, mleko gorące, czy zimne. Kawa z pianką lub bez? Czy powinna być gorąca? Lista możliwości jest długa.
Przeczytaj więcej

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 3

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 3To już ostatnia część naszych porad dotyczących samodzielnego przygotowania oryginalnej włoskiej pizzy. Podpowiadamy jakich użyć wędlin i co zrobić, aby zachować aromat świeżej bazylii na pizzy. Na koniec kilka wskazówek, które pomogą w jej wypieku.
Przeczytaj więcej

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 2

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 2Z poprzedniego artykułu wiesz już jakich użyć drożdży i jaki rodzaj pomidorów wybrać na sos, aby przygotować prawdziwą włoską pizzę. Czas na dobór sera i dodatków. Dzisiaj o dodatkach wegetariańskich - warzywach i grzybach.
Przeczytaj więcej

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 1

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 1Idąc do pizzerii we Włoszech mamy dużą pewność, że zjemy doskonałą pizzę. Należy unikać lokali nastawionych na turystów, a udać się tam, gdzie jedzą mieszkańcy. W Polsce jest jednak trochę gorzej i wiele pizzerii oferuje pizzę wykonaną z nieoryginalnych składników, a co za tym idzie nie najlepszą w smaku i nieprzypominającą włoskiego specjału. Dlatego namawiamy Cię, abyś spróbował zrobić pizzę idealną samemu!
Przeczytaj więcej

Włoska kanapka z Ameryki - Italian hoagie

Włoska kanapka z Ameryki -  Italian hoagieItalian hoagie powstała w 1903 roku w Portland w stanie Maine. Włoski piekarz Giovanni Amato sprzedawał swój chleb z wózka okolicznym mieszkańcom, aż pewnego razu pracownicy pobliskich firm poprosili go, aby rozkroił długie bułki i włożył w nie plasterki sera, wędlin i trochę warzyw. W niedługim czasie zachęcony powodzeniem pomysłu Giovanni Amato otworzył sklep z kanapkami o nazwie Amato's, który istnieje do dzisiaj.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 2: Jak zrobić klasyczny włoski sos pomidorowy?

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 2: Jak zrobić klasyczny włoski sos pomidorowy?W pierwszej części serii artykułów „Szkoła gotowania” pokazaliśmy jak kolejno przygotować świeże pomidory, aby użyć je do włoskich potraw. Dzisiaj piszemy o tym, jak zrobić klasyczny sos pomidorowy oraz jakich użyć składników i co należy uczynić, aby sos był jak w oryginale: słodki i smaczny.
Przeczytaj więcej

Raj dla smakoszy - włoski ser Caciocavallo

Raj dla smakoszy - włoski ser CaciocavalloMimo, że Caciocavalio jest regionalnym serem rodem z południa Włoch, to cieszy się wielką renomą w całej Italii. Jego najsłynniejsza odmiana nosi nazwę Caciocavallo Silano DOP. Jaki smak i historię kryje ten wyjątkowy ser?
Przeczytaj więcej

Letnie przekąski włoskie - 4 przepisy na doskonałą bruschettę

Letnie przekąski włoskie - 4 przepisy na doskonałą bruschettęLetnie wieczory to czas przyjęć w ogrodzie, czy na tarasie. Zarówno polska, jak i włoska gościnność nakazuje, aby przygotować niewielki poczęstunek dla zaproszonych przyjaciół. Pogoda dopisuje, każdy chciałby odpocząć na świeżym powietrzu, dlatego tym razem proponujemy takie włoskie przekąski, które pozwolą gospodarzom brać udział w imprezie bez groźby spędzenia jej w kuchni.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel