Blog

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 1

Jak w domu zrobić dobrą włoską pizzę, część 1Idąc do pizzerii we Włoszech mamy dużą pewność, że zjemy doskonałą pizzę. Należy unikać lokali nastawionych na turystów, a udać się tam, gdzie jedzą mieszkańcy. W Polsce jest jednak trochę gorzej i wiele pizzerii oferuje pizzę wykonaną z nieoryginalnych składników, a co za tym idzie nie najlepszą w smaku i nieprzypominającą włoskiego specjału. Dlatego namawiamy Cię, abyś spróbował zrobić pizzę idealną samemu!
Przeczytaj więcej

Włoska kanapka z Ameryki - Italian hoagie

Włoska kanapka z Ameryki -  Italian hoagieItalian hoagie powstała w 1903 roku w Portland w stanie Maine. Włoski piekarz Giovanni Amato sprzedawał swój chleb z wózka okolicznym mieszkańcom, aż pewnego razu pracownicy pobliskich firm poprosili go, aby rozkroił długie bułki i włożył w nie plasterki sera, wędlin i trochę warzyw. W niedługim czasie zachęcony powodzeniem pomysłu Giovanni Amato otworzył sklep z kanapkami o nazwie Amato's, który istnieje do dzisiaj.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 2: Jak zrobić klasyczny włoski sos pomidorowy?

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 2: Jak zrobić klasyczny włoski sos pomidorowy?W pierwszej części serii artykułów „Szkoła gotowania” pokazaliśmy jak kolejno przygotować świeże pomidory, aby użyć je do włoskich potraw. Dzisiaj piszemy o tym, jak zrobić klasyczny sos pomidorowy oraz jakich użyć składników i co należy uczynić, aby sos był jak w oryginale: słodki i smaczny.
Przeczytaj więcej

Raj dla smakoszy - włoski ser Caciocavallo

Raj dla smakoszy - włoski ser CaciocavalloMimo, że Caciocavalio jest regionalnym serem rodem z południa Włoch, to cieszy się wielką renomą w całej Italii. Jego najsłynniejsza odmiana nosi nazwę Caciocavallo Silano DOP. Jaki smak i historię kryje ten wyjątkowy ser?
Przeczytaj więcej

Letnie przekąski włoskie - 4 przepisy na doskonałą bruschettę

Letnie przekąski włoskie - 4 przepisy na doskonałą bruschettęLetnie wieczory to czas przyjęć w ogrodzie, czy na tarasie. Zarówno polska, jak i włoska gościnność nakazuje, aby przygotować niewielki poczęstunek dla zaproszonych przyjaciół. Pogoda dopisuje, każdy chciałby odpocząć na świeżym powietrzu, dlatego tym razem proponujemy takie włoskie przekąski, które pozwolą gospodarzom brać udział w imprezie bez groźby spędzenia jej w kuchni.
Przeczytaj więcej

Prosciutto Crudo - perła na kulinarnej mapie Włoch

Prosciutto Crudo - perła na kulinarnej mapie WłochSzynka Prosciutto Crudo to jeden z największych włoskich delikatesów, doceniany przez smakoszy na całym świecie. Produkowana jest z udźca świni, w różnych regionach Włoch i jest najważniejszą, charakterystyczną włoską wędliną. Przybliżamy zaskakującą historię Prosciutto Crudo, jego podstawowe rodzaje i doradzamy, który rodzaj wybrać.
Przeczytaj więcej

Pecorino Sardo – włoski ser z Sardynii

Pecorino Sardo – włoski ser z SardyniiCzego koniecznie trzeba skosztować będąc na Sardynii? Oczywiście jej wielkiej dumy, czyli pachnącego morską bryzą Pecorino Sardo - miejscowego owczego sera. Przez lata udoskonalano sposoby jego produkcji, dzięki czemu Pecorino z tej właśnie wyspy tak różni się od pozostałych owczych serowych przysmaków.
Przeczytaj więcej

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 1

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 1Pragniemy w różny sposób dzielić się ze światem swoją pasją i miłością do kuchni włoskiej, dlatego wraz z przyjściem wiosny rozpoczynamy cykl prostych, ale niezwykle przydatnych porad kulinarnych, dzięki którym zarówno amator jak i profesjonalista, przyrządzi pyszne, oryginalne dania włoskie.
Przeczytaj więcej

Włoski sposób na orzeźwienie w gorące dni

Włoski sposób na orzeźwienie w gorące dniZ nieba leje się żar, a Ty szukasz chwili wytchnienia i orzeźwienia? Poznaj chłodne napoje, które zaspokoją pragnienie w czasie wiosennych i letnich dni. Prawdziwe i jedyne w swoim rodzaju lemoniady z Włoch ugaszą pragnienie i rozpieszczą Twoje zmysły.
Przeczytaj więcej

Maj w Toskanii, czyli udane zwiedzanie, pyszne jedzenie i sportowe emocje na żywo!

Maj w Toskanii, czyli udane zwiedzanie, pyszne jedzenie i sportowe emocje na żywo!Piątego maja rozpoczął się we Włoszech jeden najsłynniejszych na świecie wyścigów kolarskich Giro d’Italia, który potrwa aż do 28 maja. Okazja jest szczególna, bo w tym roku wyścig wystartował już po raz setny w historii.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel