Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Makaron - włoskie złoto, przysmak wszechczasów
Makaron dla Włochów to ważny, kto wie czy nie najważniejszy produkt spożywczy. Nie bez powodu są oni światowymi liderami zarówno pod względem produkcji, a także konsumpcji. Na włoskim rynku dostępnych jest ponad 300 kształtów makaronu, a każdy region tego kraju ma swoją ulubioną formę i kultową recepturę makaronu.
Czytaj więcej
Szybki przepis na Penne all' Arrabbiata
Penne all'arrabbiata to typowy makaron wywodzący się z rzymskiej tradycji kulinarnej. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Oparte zaledwie na kilku składnikach, ale bardzo wyrazistych: sosie pomidorowym, sporej dawce świeżego chili i czosnku.
Czytaj więcej
Trequanda - wino, jedzenie i toskańska sielanka
Trequanda to średniowieczna wioska położona 450 metrów nad poziomem morza w samym sercu Chianti, krainy, która odzwierciedla surowe piękno Toskanii. Otoczona jest przepięknymi wzgórzami i dolinami oraz wtapiającymi się w ten sielski krajobraz winnicami i gajami oliwnymi.
Czytaj więcej
Najsłodszy festiwal świata - Eurochocolate w Perugii
Jesteś fanem czekolady? Świetnie trafiłeś! Włosi uwielbiają czekoladę, tak samo jak uwielbiają festiwale. Zatem dzisiaj zapraszamy Cię na poznanie ciekawej historii jednego z największych producentów czekolady we Włoszech, oraz na czekoladowy festiwal - Eurochocolate!
Czytaj więcej
Jak prawidłowo czyścić i przyrządzać grzyby?
Chodzenie po cichym, szumiącym lesie w poszukiwaniu grzybów jest świetną atrakcją jesieni, zarówno dla młodych jak i starszych. Kiedy koszyk jest już pełen zdobyczy, zmierzamy do domu aby z nich coś przyrządzić. W pierwszej kolejności grzyby musimy oczyścić.
Czytaj więcej
Jak przyrządzić sos z tuńczyka
Salsa tonnata to wywodzący się z włoskiej tradycji wyśmienity sos. Wykwintny, a jednocześnie prosty i szybki do wykonania. Można go podawać w klasyczny sposób na gorąco z makaronem, jak do grillowanych ryb.
Czytaj więcej
pixel