Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 4: Jak przygotować włoskie soffritto

2018-01-29
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 4: Jak przygotować włoskie soffritto

Słynne włoskie soffritto to wspaniała baza do przygotowania wielu potraw mięsnych, rybnych lub warzywnych. Soffritto może wzbogacić smak gulaszu, pieczeni lub zup, na przykład minestrone, a także dań z owoców morza takich jak duszone kalmary.

Aby przygotować prawdziwe soffritto, czyli włoską zasmażkę ("fritto" po włosku znaczy "smażony") wystarczy kilka składników: cebula, marchewka i łodyga selera pokrojonych w małe kostki, a następnie duszonych w garnku z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Sekret dobrego soffritto to gotowanie na małym ogniu, które pozwala warzywom uwolnić ich aromat i sprawia, że stają się miękkie i delikatne  w smaku.

Przepis na włoskie soffritto

Składniki:
Przygotowanie:

Obierz cebulę i przekrój na pół. Następnie połóż połówki cebuli płaską stroną na desce do krojenia i pokrój w plasterki, a następnie w drobną kostkę. Czas na marchewkę. Usuń końcówki marchwi za pomocą małego noża i obieraczką do ziemniaków obierz marchewkę i umyj pod bieżącą wodą. Pokrój marchewkę na bardzo cienkie podłużne plastry, następnie plastry przekrój na pół i w kostkę. Wreszcie seler, umyj go pod bieżącą wodą, usuń liście i górną część selera. Usuń zewnętrzną powłokę za pomocą obieraczki do ziemniaków. Podziel seler na pół i potnij na cienkie paski, a następnie pokrój w małą kostkę. 

Podgrzej oliwę z oliwek na patelni, a następnie dodaj pokrojoną cebulę, marchew i seler naciowy. Smaż warzywa na małym ogniu przez co najmniej 15 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj białego wina i gotuj, aż wino odparuje. Nie przyprawiaj, gdyż jest to baza do twoich dań i będzie przyprawiona w czasie przygotowywania potrawy. 

A teraz spróbuj zastosować soffritto do swoich dań, a przekonasz się jak zwykłe potrawy nabierają nowego smaku. Oto przykład jak na jego bazie przygotować  aromatyczny gulasz wołowy.

Gulasz wołowy na bazie soffritto

Składniki:
Przygotowanie:

Po przygotowaniu soffritto dodaj do niego parę łyżek bulionu i smaż około 5 minut. Mięso pokrój w średnią kostkę, dorzuć na patelnię i smaż całość kolejne 10 minut. Następny krok: dopraw mięso solą i pieprzem, posyp mąką i smaż przez parę dalszych minut. Następnie dolej wino i poczekaj aż odparuje. Zioła zwiń w rulon i zwiąż nicią lub sznurkiem, dodaj do gulaszu, po czym dolej parę chochelek bulionu. Patelnie z mięsem przykryj pokrywką i duś całość przez 2 godziny, w razie potrzeby dolewając bulionu. Na koniec wyjmij z gulaszu zioła i danie gotowe. Można podawać go z ziemniakami lub ryżem. Najlepiej jednak smakuje ze świeżym chlebem, który można maczać w pysznym sosie.

Jeśli wiesz  już jak zrobić soffritto, to włoska kuchnia nie ma przed Tobą tajemnic. W następnej części nauczymy Cię jak zrobić prawdziwe ragu po bolońsku. Obok mięsa, soffritto będzie w nim  grało jedną z głównych ról. W międzyczasie spróbuj jednak poeksperymentować i zrobić własne dania na bazie soffritto. Spróbuj użyć tą wspaniałą mieszankę do warzyw, mięs, czy makaronu.

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2018
pixel