Mleko surowe kontra pasteryzowane. Na czym polega różnica?Od kilku lat toczy się ożywiona debata na temat mleka surowego i mleka pasteryzowanego. Wiele mówi się o różnorodności biologicznej, ale wokół mleka surowego urosło ostatnio wiele mitów i nieporozumień. Postaramy się w dużym skrócie wyjaśnić na czym polega podstawowa różnica.Czytaj więcej
Risotto perfetto, czyli jak przygotować idealne risottoRisotto to teoretycznie proste danie, od lat przyrządzane we Włoszech według „przepisu babci”. Ale z drugiej strony to potrawa będąca przedmiotem rywalizacji najlepszych szefów kuchni na świecie. Jeśli pragniesz zbliżyć się do ich poziomu, to tych kilka poniższych porad na pewno Ci w tym pomoże.Czytaj więcej
Słodka i słona. Focaccia w wielu odmianachJedną z najpopularniejszych focacci we Włoszech jest focaccia al rosmarino. Delikatne w środku i złociste z wierzchu pieczywo posypane świeżym lub suszonym rozmarynem podawane jest jako przystawka lub przekąska z oliwą z oliwek lub jako chleb, w towarzystwie doskonałych włoskich wędlin i serów.Czytaj więcej
Przepis na pełnoziarnistą piadinę z łososiemChodzi Ci po głowie smaczna przekąska, ale nie chcesz jeść byle czego? Mamy dla Ciebie przepis na zdrową piadinę z mąki pełnoziarnistej naturalnej w błonnik.Czytaj więcej