Najsłodszy festiwal świata - Eurochocolate w Perugii

2020-10-14
Najsłodszy festiwal świata - Eurochocolate w Perugii
Jesteś fanem czekolady? Świetnie trafiłeś! Włosi uwielbiają czekoladę, tak samo jak uwielbiają festiwale. Zatem dzisiaj zapraszamy Cię na poznanie ciekawej historii jednego z największych producentów czekolady we Włoszech, oraz na czekoladowy festiwal - Eurochocolate!

Eurochocolate - światowy festiwal czekolady we Włoszech

Słyszałeś kiedyś o Eurochocolate? Jeśli nie, to mamy dla Ciebie garść informacji, dzięki którym spełnisz swoje najskrytsze czekoladowe pragnienia.

Eurochocolate to jeden z największych, najpopularniejszych i oczywiście najsmaczniejszych festiwali czekolady na świecie. Od 1993 roku w pięknej Perugii październik jest miesiącem czekolady. To właśnie w tym miesiącu to urokliwe miasto pokrywa się tonami czekolady. Rokrocznie aż przez 10 dni setki tysięcy turystów i rodowitych Włochów spotyka się na urokliwych placach starego miasta, aby smakować najlepsze czekolady świata. Tabliczki czekolady, ziarna kakao, owoce w czekoladzie, czekoladowy likier, fontanny z płynną, gorącą czekoladą, a nawet pikantne dania z sosem czekoladowym. Znajdziesz tam wszystko, o czym tylko marzysz, a nawet więcej! Eurochocolate to ponad 100 stoisk najlepszych włoskich i światowych marek z ponad 6 tysiącami czekoladowych produktów.

Eurochocolate - czekoladowe atrakcje Perugii

Eurochocolate to nie tylko stoiska z lejącą się strumieniami czekoladą, ale także ogrom atrakcji dla każdego miłośnika festiwali. Każdego roku to niezwykłe wydarzenie ma inny temat przewodni, wokół którego trwa cała impreza. Przez ostatnie lata były to m.in. guziki, muzyka, a nawet wąsy, czy selfie. W roku 2020 organizatorzy Eurochocolate postawili na “Czekoladowe słowa”.
                                                                                                    
                        

Jedną z największych atrakcji festiwalu w Perugii są niesamowite rzeźby z czekolady. Każdego roku wykwalifikowani rzeźbiarze tworzą prawdziwe dzieła sztuki z wielkich bloków czekoladowych. Ich pracę można podziwiać na żywo, a pozostałe po rzeźbieniu kawałki czekolady zjadać całkowicie za darmo. Jedyne co ogranicza rzeźbiarzy to ich własna wyobraźnia!

                       

Eurochocolate słynie także z monstrualnych konstrukcji czekoladowych. Przez ostatnie lata na festiwalu można było podziwiać m.in. iglo zbudowane z 3600 kg czekoladowych cegieł, czekoladowy fortepian rzeczywistych rozmiarów, a także 7 metrową tabliczkę czekolady powstałą z 5980 kg czekolady oraz tysięcy orzechów laskowych. Brzmi niesamowicie, prawda? Oprócz podziwiania stoisk, pracy rzeźbiarzy oraz zajadania się czekoladą możesz udać się także na konferencje związane z czekoladą, wystawy cukiernicze oraz na lekcje gotowania. A jeśli wciąż będzie Ci za mało czekolady odwiedź czekoladowe SPA i zanurz się w wannie z czekoladą lub zatrzymaj się w wyjątkowym hotelu, w którym czekoladę spotkasz dosłownie na każdym kroku!

                       

                       

Na Eurochocolate każdy znajdzie coś dla siebie, a to wszystko dzięki zróżnicowanej ofercie wielu marek specjalizujących się w czekoladowych wyrobach. Będąc tam nie pomiń jednego z głównych wystawców - znanej na całym świecie włoskiej marki Perugina. Zanim pojedziesz na festiwal, poznaj wyjątkową historię tej firmy, a następnie zapoznaj się z praktycznymi wskazówkami dotyczącymi festiwalu czekolady w Perugii.

Perugina - historia najsmaczniejszej włoskiej czekolady



30 listopada 1907 roku w Perugii Francesco Buitoni, Leone Ascoli, Francesco Andreani i Annibale Spagnoli otwierają swoją pierwszą firmę - La Società Perugina®. Po 8 latach w fabryce uruchomiono pierwszą linię do produkcji kakao, dzięki której w 1917 roku włosi mogli cieszyć się doskonałym Cacao Perugina®. Miłość Włochów do kakao sprawiła, że już po dwóch latach Perugina® otwiera swój pierwszy sklep we Włoszech. Po sukcesie jakim było kakao w proszku oraz czekolada Luisa®, w 1922 roku pomysłowa Luisa Spagnoli (na jej cześć nazwano wcześniej wspomnianą czekoladę) z resztek czekolady oraz orzechów laskowych tworzy pralinki Cazzotto, które później zostają nazwane Baci® Perugina®. Właśnie tak, z resztek pozostałych po produkcji czekolady powstały najsłynniejsze włoskie pralinki.

Przez kolejne lata Perugina® z wielkim sukcesem produkuje różnego rodzaju czekolady, batoniki i nadziewane pralinki. Zachwyt włoską czekoladą szybko rozprzestrzenił się na inne kraje. W 1939 roku włoska marka otworzyła swój firmowy sklep w najbardziej prestiżowej dzielnicy Nowego Jorku na Piątej Alei (Fifth Avenue). Niestety czas wojny i tuż po niej sprawił, że prężnie rozwijająca się marka, z powodu trudności w uzyskaniu surowców wpadła w finansowe kłopoty.

Jednak już w 1955 roku Giovanni Buitoni sprawia, że jego nowoczesne podejście do produkcji i reklamy czekolady wynosi włoską markę na sam szczyt światowych producentów czekolady. Przez kolejne, długie lata Perugina® zachwyca Włochów wyrobami cukierniczymi i czekoladowymi. W 1988 roku włoską markę oddano pod skrzydła światowej firmy Nestlé Italiana Spa, a rok później stworzono wyjątkowe miejsce dla miłośników czekolady - Museo Storico Perugina® (Historyczne Muzeum Perugina), w którym do dziś można prześledzić całą, niezwykłą historię powstania tej marki.

Kolejnym przełomem był rok 2005, to właśnie wtedy do produkcji trafiła nowa linia czekolad Perugina® Nero®, która zachwyciła swoim smakiem nie tylko rodowitych Włochów, ale także wielbicieli czekolady z całego świata. Dwa lata po sukcesie czekolad Nero®, w setną rocznicę powstania firmy stworzono niezwykłe miejsce -  La Casa del Cioccolato (Dom Czekolady). Każdy fan czekolady znajdzie tam coś dla siebie. Od zwiedzania wspaniałego muzeum powstania Perugina®, przez wizytę w fabryce czekolady, aż po Szkołę Czekolady, gdzie z bliska można przyjrzeć się pracy cukierników, a nawet wziąć udział w czekoladowych kursach.

W roku 2011 pojawiła się nowa odsłona słynnych już na całym świecie Baci® Perugina®. To właśnie od tego czasu miłośnicy białej czekolady mogą rozkoszować się rozpływającymi się w ustach, pokrytymi białą czekoladą pralinkami Baci®. 3 lata później Mistrzowie Szkoły Czekolady Perugina® stworzyli także tabliczkę czekolady Baci®, a rok później pralinki Baci® pokryte 70% gorzką czekoladą, dla prawdziwych miłośników kakao.

Każdego roku Mistrzowie Czekolady Perugina® tworzą czekoladowe smakołyki, które podbijają serca i podniebienia Włochów. Wyjątkową popularność zdobyła linia czekolad Perugina® Tablò®, która powstała w 2016 roku. Jej charakterystyczny kształt odróżnia ją od innych tabliczek czekolady, a smak gwarantuje niezwykle bliskie spotkanie z prawdziwą, włoską czekoladą.

Rok 2018 okazał się istnym, czekoladowym szaleństwem. Perugina® stworzyła aż trzy nowe linie, które szybko zyskały popularność na całym świecie. To właśnie w tym czasie powstały różowe pralinki Baci® Ruby, powstające z naturalnie różowej czekolady, a także linia wyjątkowo aromatycznych czekolad Perugina® Nero® w nowej odsłonie, z dodatkami takimi jak pomarańcza, imbir, czy pistacje.

Będąc na Eurochocolate koniecznie odwiedź ich stoisko i spróbuj wyjątkowych wyrobów z czekolady. Zachwyt gwarantowany!

Eurochocolate - festiwal czekolady w Perugii - informacje praktyczne

Jeśli planujesz choć raz odwiedzić Eurochocolate zapoznaj się z praktycznymi wskazówkami dotyczącymi festiwalu.
  • Festiwal czekolady każdego roku odbywa się w Perugii, na placach i uliczkach starego miasta: Piazza Italia, Piazza Della Repubblica, Corso Vannucci, Via Mazzini, Via Fani, The Terrace of the Covered Market, and Piazza IV Novembre.

  • Eurochocolate trwa 10 dni. Rozpoczyna się 16 października, a kończy 25.

  • Wstęp na festiwal oraz wszystkie wydarzenia z nim związane jest całkowicie darmowy. Uwaga! Jeśli chcesz odwiedzić jedną z wielu konferencji, kursów gotowania dań z czekoladą lub innych wydarzeń koniecznie zarezerwuj miejsce wcześniej. Wstęp jest darmowy, jednak obowiązuje ograniczona liczba miejsc.

  • Jeśli nie zatrzymałeś się w Perugii i planujesz dojechać na festiwal pamiętaj, że przybywa na niego tysiące turystów i rodaków, dlatego lepiej zostawić auto na obrzeżach lub po prostu wybrać się do miasta komunikacją miejską. Organizatorzy Eurochocolate zapewniają także własne autobusy, które dowiozą Cię wprost na festiwal. Więcej informacji na ten temat znajdziesz na oficjalnej stronie festiwalu: eurochocolate.com

  • Jeśli nie czujesz się na siłach, aby samemu zaplanować zwiedzanie festiwalu i boisz się, że ominą Cię najlepsze wydarzenia możesz wykupić wycieczkę z przewodnikiem Eurochocolate. Organizator oferuje trzy pakiety: od 49 do 219 euro. Taka opcja gwarantuje nie tylko wycieczkę z przewodnikiem po festiwalu czekolady, ale także transport, ubezpieczenia, a w wyższych pakietach nocleg ze śniadaniem, wycieczkę po Asyżu czy Perugii. Więcej na temat pakietów zwiedzania Eurochocolate znajdziesz na oficjalnej stronie festiwalu: eurochocolate.com

  • Na oficjalnej stronie znajdziesz także informacje na temat polecanych przez organizatorów hoteli. Jest tam między innymi “czekoladowy” hotel, o którym pisaliśmy wyżej. Pamiętaj jednak, że ze względu na czas oraz ogromną liczbę turystów hotele te okażą się jedną z najdroższych opcji. Warto więc zastanowić się nad noclegiem na obrzeżach miasta lub po prostu wybrać jedną z urokliwych, okolicznych miejscowości.

  • Wstęp na festiwal jest darmowy, a na każdym stoisku najesz się darmowej czekolady do pełna. Pamiętaj jednak, że jeśli będziesz chciał zakupić pamiątki dla bliskich lub zabrać ze sobą czekoladę, którą próbowałeś warto mieć przy sobie odpowiednią ilość pieniędzy.

  • Ciekawym elementem festiwalu jest także Choco Card - czekoladowa karta Eurochocolate. Warto dowiedzieć się czy w danym roku będzie ona w sprzedaży. Karta kosztuje zazwyczaj około 6 euro i można nabyć ją podczas festiwalu. Upoważnia ona do wielu zniżek, darmowych prezentów na stoiskach z czekoladami, a także do dużych rabatów w hotelach i restauracjach podczas trwania czekoladowego festiwalu.
Teraz wiesz już wszystko na temat włoskiego festiwalu czekolady w Perugii. Mamy nadzieję, że pojedziesz tam z rodziną i przyjaciółmi, i przez 10 dni będziecie podziwiać czekoladowe dzieła sztuki i zajadać się najlepszą czekoladą na świecie!
Pokaż więcej wpisów z Październik 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel