Włoski sposób na wykorzystanie mięsa z Wielkanocy

2018-04-06
Włoski sposób na wykorzystanie mięsa z Wielkanocy

Zazwyczaj, każdego roku na Wielkanoc przygotowujesz bardzo dużo jedzenia, o wiele więcej niż nakazuje zdrowy rozsądek. W polskiej tradycji wielkanocnej prym wiodą dania mięsne. To najczęściej one spoczywają zapomniane w lodówce czy piekarniku, gdzie cierpliwie czekają na wyrzucenie. A przecież mięso wymaga szybkiego działania, gdyż łatwo ulega zepsuciu. Jednak na szczęście w kuchni włoskiej istnieje wiele smakowitych przepisów, które pozwalają je uratować przed marnotrawstwem i niejednokrotnie przemienić w jeszcze lepsze potrawy.

Przepis na krokiety z kurczaka (crocchette di pollo)


Jeśli zostały Ci kawałki  kurczaka i ziemniaki ze świątecznego obiadu, zrób z nich pyszne krokiety. To jeden z ulubionych przysmaków włoskich dzieci. 

Składniki:
Przygotowanie:

Ziemniaki ugnieć tak jak na puree.  Pokrój mięso z kurczaka w małą kostkę, a następnie zmiksuj. Do jednej miski dodaj mięso z kurczaka, ziemniaczane puree, starty ser, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, jajko, namoczony w mleku, odciśnięty i porwany na kawałki chleb i wymieszaj rękami wszystkie składniki. Z uzyskanej masy uformuj krokiety, posmaruj je oliwą i obtocz w mące.  Nalej na patelnię sporą ilość oleju do smażenia. Gdy olej się rozgrzeje zacznij smażyć krokiety, często je obracając, aż nabiorą brązowo złocistego koloru. Po usmażeniu umieść krokiety na papierowym ręczniku, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. 
Podawaj na ciepło w towarzystwie lekkiej sałatki.  Jeśli wolisz wersję fit, możesz upiec krokiety w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut, obracając je na drugą stronę w połowie pieczenia.

przepis na mięsne Ragù


Inną propozycją jest sos mięsny z wykorzystaniem pozostałych ze świąt kawałków wieprzowiny i wołowiny. Po połączeniu z tagliatelle, tortellini lub polentą otrzymasz pachnącą i smakowitą potrawę.

Składniki:
Przygotowanie:

Pokrój mięso na kawałki, a następnie zmiel w maszynce. Posiekaj drobno cebulę, marchewkę, seler naciowy i natkę pietruszki. Następnie wrzuć warzywa na patelnię z rozgrzaną oliwą, podsmaż je aż warzywa ją wchłoną (około 10 minut). Następnie dodaj zmielone mięso, białe wino oraz sól i pieprz do smaku. Po podgrzaniu mięsa i odparowaniu wina dodaj sos pomidorowy i gotuj na małym ogniu około 120 minut - krócej niż w przypadku klasycznego ragu. Połącz sos z makaronem lub dowolnym innym dodatkiem i podaj na stół zachęconym kuszącym zapachem domownikom.

Przepis na klops (Polpettone)


Pomysł na wykorzystanie upieczonych plasterków z piersi indyka. Przygotujesz z nich pysznego klopsa podanego z sosem pomidorowym. 

Składniki:
Przygotowanie:

Zmiel mięso i włóż je do miski. Dodaj posiekaną cebulę, natkę pietruszki, oraz sól i pieprz do smaku. Następnie wbij jajko, dodaj starty parmigiano reggiano, tartą bułkę oraz skórkę z cytryny i całość dobrze wymieszaj. Uformuj klopsa w kształt podłużnego cylindra i dokładnie obtocz tartą bułką. Przełóż mięso do foremki i piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze  200°C. Gdy klops już przygotowuje się w piekarniku czas przyrządzić sos. W rondlu rozgrzej olej z czosnkiem i bazylią, dodaj pomidory, odrobinę cukru oraz szczyptę pieprzu i soli, a następnie gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Gdy klops się upiecze, ostudź go, a następnie pokrój w plastry i ułóż na półmisku. Dodaj do mięsa sos pomidorowy i danie gotowe!

Czy widzisz, jakie to proste? Nie tylko masz czyste sumienie, bo cenne jedzenie ze świąt się nie zmarnuje, ale też dodając niewielką ilość dodatkowych składników przygotujesz wspaniałą włoską kolację. A przecież po świętach zawsze ma się ochotę na "coś innego". Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel