Szkoła gotowania, część 10: Sugo al Tonno
2019-08-22
Sos z tuńczykiem jest jednym z najbardziej typowych sosów do makaronów we Włoszech. Jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, dlatego może bez trudu być przygotowany przez osoby o małym doświadczeniu w kuchni. W tym przepisie proponujemy użyć tuńczyka w sosie własnym, który nada potrawie delikatności. Jeśli jednak szukasz dodatkowych smaków, możesz zastąpić go tuńczykiem w oleju, który wzbogacić sos dodatkowym aromatem. Dowiedz się, jak wygląda nasza propozycja na wykonanie tego popularnego włoskiego dania.
Sos z tuńczykiem (Sugo al Tonno)
Składniki:- 180 g tuńczyka z puszki (w sosie własnym lub w oleju)
- 150 ml sosu pomidorowego (passaty)
- 200 ml pomidorów z puszki bez skórki (pelati)
- ½ czerwonej cebuli
- ½ szalotki
- oregano
- oliwa z oliwek
- sól
Szalotkę i czerwoną cebulę drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z podgrzaną oliwą z oliwek, i usmaż na złoty kolor. Odlej z pomidorów z puszki nadmiar płynu, pokrój je w kostkę i wrzuć na patelnię. Następnie dopraw do smaku oregano i solą. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
Odsącz tuńczyka z płynu, rozgnieć go widelcem na małe kawałki i dodaj do sosu. Spróbuj sosu, a jeśli wyda Ci się zbyt kwaśny, dodaj szczyptę cukru, która zrównoważy jego smak. Gotuj sos na małym ogniu przez kolejne 20 minut, a jeśli będzie zbyt gęsty dolej odrobinę gorącej wody. Mieszaj ostrożnie od czasu do czasu, aby sos nie przywarł do patelni.
Pod koniec gotowania wyłącz ogrzewanie i dodaj do sosu makaron dowolnego kształtu, po prostu taki jaki lubisz najbardziej. Oczywiście większość Włochów przyrządzi ten sos z ukochanym spaghetti.
Jak przechować sos?
Możesz go użyć, gdy jest świeży lub przechować i spożywać w kolejnych dniach. Jeśli chcesz go przechować umieść sos z tuńczyka w szczelnych pojemnikach i włóż do lodówki (możesz go przetrzymać przez parę dni) lub zamrażarce (w tym przypadku nawet kilka miesięcy). Kiedy masz ochotę na swój sos po prostu pozwól mu się rozmrozić i podgrzej ponownie na patelni.
Wariacje
Sos z tuńczykiem jest częścią tradycji kulinarnej prawie wszystkich regionów Włoch, a każdy region ma jego lokalne warianty. Istnieje wiele sposobów na wzbogacenie smaku sosu z tuńczykiem. Jeśli chcesz, aby był bardziej aromatyczny dodaj świeżą natkę pietruszki lub bazylię. Jeśli wolisz, aby sos był bardziej pikantny dodaj pokrojonej papryczki chili, a szalotkę zastąp ząbkiem czosnku.
Sos ze świeżych pomidorów
Latem spróbuj przygotować ten aromatyczny ze świeżych pomidorów. Możesz użyć różnych odmian, najważniejsze, aby były pachnące i soczyste. Pomidory dokładnie umyj, a następnie wrzuć do wrzącej wodzie na około 1 minutę, aż popęka ich skórka. Umieść je w naczyniu z zimną wodą, a kiedy ostygną obierz ze skórki. Pokrój na małe kawałki i dorzuć na patelnię zamiast pomidorów z puszki i passaty.
Sos z dodatkiem oliwek
Kolejna wersja naszego sosu. Pokrój na małe kawałki garść czarnych oliwek i dodaj je na patelnię na dwie minuty przed zakończeniem gotowania.
Przepis na biały sos (bez dodatku pomidorów)
Sos z tuńczykiem możesz również przygotować bez użycia pomidorów! Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i dodaj drobno pokrojoną cebulę. W momencie, gdy uzyska złoty kolor, dodaj na patelnię posiekanego tuńczyka. Całość smaż przez około 5 minut, następnie dodaj na patelnię ugotowany makaron. Całość dobrze wymieszaj i posyp odrobiną posiekanej natki pietruszki.
Pokaż więcej wpisów z
Sierpień 2019