Czy warto jeść gotowe i pakowane potrawy, całkowicie pozbawione niezbędnych składników odżywczych i bogatych tylko w tłuszcze, cukry i sól, czy jednak gotować samemu i powoli otworzyć się na zdrową i kompletną dietę? Odpowiedź jest oczywista: nauczyć się gotować samemu i znaleźć w tym radość!
Salami to prawdopodobnie jedna z najbardziej rozpoznawalnych wędlin. Występuje w przeróżnych regionach świata, ale włoskie salami uznawane są za najlepsze na świecie. Historia salami i innych wędlin ma we Włoszech starożytne korzenie.
Nie możesz znaleźć pomysłu na oryginalną i niespotykaną przekąskę, którą poczęstujesz swoich gości? Świetnie trafiłeś! Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepis na inspirowane japońskimi dorayaki włoskie placuszki.
Pomimo swojej nazwy, która w dosłownym tłumaczeniu oznacza prymitywny, wino takie nie jest, a swą nazwę zawdzięcza proboszczowi parafii Gioia del Colle, który pod koniec XVIII wieku przeprowadził dogłębne badania tej odmiany winorośli.
Grissini to pochodzące z Turynu paluszki chlebowe, które uwielbia każdy miłośnik kuchni włoskiej. Jak powstały i dlaczego stały się tak popularne? Poznaj ich historię i przygotuj je razem z nami w domu, z odpowiednich składników, aby poznać ich prawdziwy smak.
Najbardziej godne uwagi są sery pochodzące od małych, lokalnych producentów. Warto ich poszukać w sklepach online, czy małych stacjonarnych delikatesach. Będą droższe w zakupie, ale wynagrodzą Ci to swoim smakiem.
Masz ochotę na coś aromatycznego, chrupiącego i pysznego? Poznaj przepis na włoskie piadiny z mąki orkiszowej, które w połączeniu z pachnącymi przyprawami stają się doskonałą przekąską do szkoły, pracy, a także na przyjęcia.
Oryginalne włoskie carpaccio, to bardzo cienko pokrojone plastry polędwicy wołowej podane z cytryną, oliwą z oliwek, parmezanem lub białą truflą. Danie zostało wymyślone przez Giuseppe Ciprianiego w drugiej połowie XX wieku, stając się jednym z najpopularniejszych włoskich dań.
Ciepły, aromatyczny i zmysłowy zapach, intensywny smak... czekolada nasączona rumem z dodatkiem papryczki chili to idealny deser na zbliżające się chłodne jesienne wieczory.
Papryczki chili są wyjątkowymi i bardzo ważnymi składnikami wielu włoskich przepisów kulinarnych. Mają niezwykle wszechstronne zastosowanie - wzbogacają smak wielu dań, w tym pieczonego mięsa, niektórych rodzajów ryb oraz sosów i dipów.