Polenta jest bardzo ważnym elementem włoskiej tradycji kulinarnej. Dzięki swojej wszechstronności jest bohaterem wielu przepisów i doskonale sprawdza się jako dodatek do smacznych sosów, mięs i ryb.
Przepisy na ziemniaki można znaleźć w wielu regionalnych przepisach we Włoszech i bardzo często są podawane jako przystawka lub dodatek do dań. Dziś proponujemy smażone ziemniaki po sycylijsku z czarnymi tostowanymi oliwkami i tartym serem pecorino Romano.
W świecie włoskich win bardzo ważną rolę pełnią winogrona i produkowane z nich wino Moscato. W rzeczywistości nie mówimy o odmianie winogron, ale o rodzinie odmian winorośli zjednoczonych nazwą, lecz o różnym pochodzeniu.
Z pewnością kupujesz swoje ulubione wino z powodu wspaniałego smaku i aromatu, a także koloru. Aby zachować te wszystkie walory musisz przechowywać wino w jak najlepszych warunkach. Poznaj wskazówki i porady dotyczące prawidłowego przechowywania wina w domu.
Zaletą Spaghetti alla Carbonara jest to, że można je przygotować w ciągu kilku minut. Potrzebujesz wyłącznie boczku pokrojonego w paski, złocistego kremu na bazie żółtek i dużej ilości startego Pecorino Romano. Do dzieła!
Zasadnicza klasyfikacja mąki pszennej to podział na mąkę z pszenicy grano tenero (miękkiej) i pszenicy durum (twardej). W potocznej terminologii „mąka” zwyczajowo oznacza produkt z pszenicy miękkiej, a Semolina oznacza mąkę z pszenicy durum.
Koper włoski smażony na patelni to smaczny i jednocześnie lekki dodatek do dań głównych lub szybka przystawka, którą przyrządzisz w kilka chwil. Doskonały do podania na stół w okresie zimowym i letnim do mięs, ryb, ale także do serów.
Według większości Włochów najlepsze dania makaronowe to takie, które można zrobić w czasie potrzebnym na samo ugotowanie makaronu. Takim daniem jest Spaghetti alla Gennaro, wywodzące się z biednego ludu Kalabrii, doskonale oddające ducha neapolitańskiej kuchni.
Jednym z dylematów przechowywania wina jest sposób jego zamknięcia. Sprawa nie jest oczywista, a dyskusja czy lepiej zastosować korek czy zakrętkę toczy się w świecie winiarskim od lat.
Sprawa doboru makaronu do włoskich sosów jest zależna od kilku czynników, dlatego przygotowaliśmy krótki przewodnik. Mamy nadzieję, że chociaż w małym stopniu pomoże Ci on dobrać odpowiedni makaron do dania.