Woda z mąką podbija światZ czego robiony jest makaron? Jedynie z wody i mąki pszenicznej. Jeśli przygotowanie makaronu jest takie proste, to dlaczego jedne makarony są bardzo dobre, a innych nie da się zjeść ze smakiem? Poniżej krótka odpowiedź na to pytanie.Czytaj więcej
Czym różnią się oliwki zielone od czarnych? Oliwki - recepta na zdrowieKuchnia włoska jest nie tylko smaczna, naturalna, ale także bardzo zdrowa. W większości dania opierają się na świeżych warzywach i owocach, a jednymi z nich są oliwki, które znajdziemy w większości spożywanych posiłków. Zarówno jako przystawka, w sosach, z makaronem lub jako zbawienna dla naszego zdrowia oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.Czytaj więcej
Risotto z winem ProseccoProsecco doceniamy nie tylko popijając je podczas smakowania delikatnych potraw, ale może stać się głównym składnikiem kilku wyśmienitych dań. Szczególnie jego wykorzystanie znane jest w przygotowaniu risotto, gdyż daje niezwykle aromatyczny i wyrafinowany smak.Czytaj więcej
Carne Salada, czyli najlepsze carpaccio wołoweZajadasz się pysznym carpaccio wołowym? Tak potocznie nazywamy mięso użyte do tego dania. Tak naprawdę, to na prawdziwe włoskie carpaccio używa się mięsa Carne Salada del Trentino, co w dosłownym tłumaczeniu brzmi „mięso solone z Trentino”. Czym jest Carne Salada i jak powstaje? Dowiesz się z tego wpisu. Dodatkowo podajemy też parę przepisów kulinarnych.Czytaj więcej
Włoskie dania z warzywami, czyli wegetarianizm z przypadkuWłosi jedzą bardzo dużo dań wegetariańskich i chociaż nie ma to związku z ideologią wegetariańską, to dobrze się w nią wpisuje. Kuchnia włoska jest zatem świetnym kulinarnym rozwiązaniem również dla wegetarian!Czytaj więcej
Nie bój się małż – smakują lepiej niż wyglądają!We wrześniu obchodzimy Światowy Dzień Morza. Z tej okazji piszemy o włoskich przysmakach morza – niezwykle zdrowych, cenionych na całym świecie. Na talerz naszej opowieści wpadają małże!Czytaj więcej
Niepowtarzalny smak ToskaniiJeden dzień w roku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Turystyki. Natchnęło nas to, aby opisać Tobie wspaniałą, kulinarną podróż w nasze ulubione miejsce. Podróż dokąd? Oczywiście, do Toskanii!Czytaj więcej
Radość z picia winaW roku 1926 biolog amerykański Raymond Pearl na podstawie żmudnych badań stwierdził, że ludzie pijący umiarkowane ilości alkoholu żyją dłużej niż niepijący. Niestety spotkało się to z oburzeniem środowisk lekarskich i w końcu jego badania zostały zapomniane.Czytaj więcej
Wrześniowy Festiwal Kuskus na SycyliiDobre jedzenie, pokazy gotowania, konkurs na najlepszy kuskus we Włoszech, degustacje wina, sprzedaż rękodzieł i wspaniała zabawa wśród ludzi z wielu krajów. To wszystko w jednym miejscu, w San Vito Lo Capo na Sycylii, na festiwalu, który przedstawia kuskus jako danie integracji i wzajemnego poznania.Czytaj więcej
Prostota jest najlepsza - Margherita!Czerwony sos pomidorowy, biała mozzarella i zielona bazylia wystarczą, aby pizza Margherita stała się dumą włoskiej gastronomii. Pizza z Neapolu, zwłaszcza Margherita, jest niewątpliwie najbardziej znaną włoską potrawą na świecie. Wystarczy wyszukać w grafice google frazę "najsłynniejsze włoskie dania", a wyszukiwarka pokaże makarony i kilka zdjęć klasycznej pizzy Margherita.Czytaj więcej