Włoskie dania z warzywami, czyli wegetarianizm z przypadku
2016-10-01

Włosi jedzą bardzo dużo dań wegetariańskich i chociaż nie ma to związku z ideologią wegetariańską, to dobrze się w nią wpisuje. Kuchnia włoska jest zatem świetnym kulinarnym rozwiązaniem również dla wegetarian!
We Włoszech stoiska z warzywami i owocami w supermarketach zajmują 1/3 powierzchni sklepu, a wielkie bazary w centrach miast i miasteczek są oblegane od rana do wieczora. W kuchni włoskiej istnieją tysiące przepisów na pyszne dania oparte głównie na warzywach. Nie są to jednak dobrze nam znane kotlety z soi, czy makaron bolognese z tofu, ale proste i smaczne dania na bazie świeżych warzyw.
Co więcej, włoska kuchnia obfituje w wiele dań wegetariańskich podawanych już od setek lat. Są nimi: bruschetta z pomidorami, oliwkami i bazylią, grillowane warzywa, makarony z fasolą, cukinią czy bakłażanem, różne warianty warzywnego risotto i oczywiście sałatki.
My proponujemy nietypowe połączenie - śródziemnomorskie klimaty w towarzystwie pysznych polskich ziemniaków. Kompozycje dań, które proponujemy mogą Ci się wydać dziwne, ale uzyskany efekt będzie niesamowity.
Poniżej znajdziecie przepisy dla fanów kuchni włoskiej, a także wegetariańskiej:
Pasta e patate (makaron z ziemniakami)
Jeżeli gustujesz w makaronie i ziemniakach, możesz stworzyć proste, wspaniałe jedzenie z tymi produktami w roli głównej. Wiele z tych tradycyjnych dań możesz wzbogacić o inne składniki, takie jak boczek, ser, groszek, a nawet owoce morza. Spróbuj jednak najprostszej wersji, która w pełni uwydatnia smak dwóch głównych bohaterów tego dania:
Składniki na 4 osoby:
- 250 g makaronu Penne Rigate
- 700 g ziemniaków
- 30 g oliwy z oliwek
- 40 g cebuli
- rozmaryn świeży siekany lub suszony
- tymianek świeży siekany lub suszony
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę oraz rozmaryn, a po kilku minutach ziemniaki i parę chochelek wody przygotowanej do gotowania makaronu. Całość gotuj około 20 minut. Gdy ziemniaki są prawie gotowe, dodaj sól i pieprz. W międzyczasie ugotuj makaron i dodaj go bezpośrednio do ziemniaków na patelni, wymieszaj, a w razie potrzeby dodaj wody, w której był gotowany makaron. Danie posyp tymiankiem, pieprzem do smaku i skrop świeżą oliwą.
Przepis na risotto z ziemniakami (Risotto con le patate)
Połączenie ryżu i ziemniaków w jednym daniu może trochę szokować, ale przygotowując to proste danie zobaczysz jak pyszny jest aksamitny sos powstały ze skrobi uwalnianej z obu produktów.
Składniki na 4 osoby:
- 250 g ryżu do risotto
- 300 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 gałązka natki pietruszki
- 1/2 szklanki białego wina
- 40 g masła
- 80 g konserwowanego zielonego groszku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Rozpuść koncentrat pomidorowy w 2 łyżkach ciepłej wody. Na patelni z oliwą podsmaż cebulę, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Smaż przez 2 minuty. Dodaj ryż i smaż go przez minutę, następnie wlej białe wino i pozwól mu odparować na dużym ogniu. Gotuj ryż stopniowo dodając bulion, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie miękki. Dopraw solą i pieprzem. Po dodaniu całego bulionu wsyp do dania zielony groszek. Dodaj masło, starty parmezan, posiekaną natkę i dobrze wymieszaj. Przed podaniem przykryj na minutę pokrywką.
Przepis na gołąbki z ziemniakami (Involtini di verza e patate)
W Polsce gołąbki zazwyczaj nadziewa się ryżem i mielonym mięsem. Proponujemy wersję wegetariańską z ziemniakami i parmezanem.
Składniki na 4 osoby:
- 1 kapusta włoska
- 4 duże ziemniaki
- 2 jajka
- 100 g masła
- 150 g parmezanu
- 0.5 litra bulionu warzywnego
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ugotuj kapustę i oddziel liście. Ziemniaki ugotuj i wyciśnij za pomocą praski lub rozgnieć dokładnie tłuczkiem. Następnie posól i wbij jajka. Dodaj tarty parmezan, natkę pietruszki, gałkę muszkatołową. Całość dokładnie wymieszaj. Przygotowany farsz zawiń w liście kapusty i ułóż w formie do pieczenia. Dodaj soli do smaku, pokrojone w drobną kostkę masło i zalej bulionem. Na koniec posyp pozostałym tartym parmezanem. Wstaw formę do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 25 minut.
Buon Appetito!
Pokaż więcej wpisów z
Październik 2016