Przepis na zapiekane krokiety z ziemniaków i tuńczyka
2019-07-29
Krokiety z ziemniaków i tuńczyka to lekkie, słodko-słone danie, idealne na letnie kolacje. Świetnie smakują na ciepło, ale możesz przygotować krokiety z wyprzedzeniem, a następnie podać je w temperaturze pokojowej na przykład jako przystawkę do aperitifu. Doskonałym pomysłem będzie też zabranie ich na piknik lub wycieczkę za miasto.
Crocchette di Patate e Tonno al Forno
Składniki na około 20 krokietów:
- 2 duże ziemniaki
- 1 jajko + 1 żółtko
- 160 g tuńczyka (w puszce)
- dżem z leśnych owoców
- 80 g startego sera grana padano
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Poczekaj aż ostygną, obierz je ze skórki i przeciśnij przez praskę. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, tuńczyka, jajka, grana padano i grubo posiekaną natkę pietruszki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Po uzyskaniu zwartej masy uformuj ją w kształt wydłużonych klopsików.
Obtocz je w bułce tartej, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C około 10-15 minut (w końcówce włącz termoobieg) lub do momentu, aż będą złociste i chrupiące.
Obtocz je w bułce tartej, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C około 10-15 minut (w końcówce włącz termoobieg) lub do momentu, aż będą złociste i chrupiące.
Krokiety podawaj z zieloną sałatą z dodatkiem dżemu z owoców leśnych.
Życzymy smacznej kolacji!
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2019