Przepis na zapiekane krokiety z ziemniaków i tuńczyka

2019-07-29
Przepis na zapiekane krokiety z ziemniaków i tuńczyka

Krokiety z ziemniaków i tuńczyka to lekkie, słodko-słone danie, idealne na letnie kolacje. Świetnie smakują na ciepło, ale możesz przygotować krokiety z wyprzedzeniem, a następnie podać je w temperaturze pokojowej na przykład jako przystawkę do aperitifu. Doskonałym pomysłem będzie też zabranie ich na piknik lub wycieczkę za miasto.

Crocchette di Patate e Tonno al Forno

Składniki na około 20 krokietów:
Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Poczekaj aż ostygną, obierz je ze skórki i przeciśnij przez praskę. W dużej misce wymieszaj ziemniaki, tuńczyka, jajka, grana padano i grubo posiekaną natkę pietruszki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Po uzyskaniu zwartej masy uformuj ją w kształt wydłużonych klopsików.
Obtocz je w bułce tartej, a następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrop odrobiną oliwy z oliwek. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C około 10-15 minut (w końcówce włącz termoobieg) lub do momentu, aż będą złociste i chrupiące.
Krokiety podawaj z zieloną sałatą z dodatkiem dżemu z owoców leśnych.

Życzymy smacznej kolacji!
Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel