Włosko-miłosne menu na walentynkową kolacjęNa kolację dla zakochanych pomyśleliśmy o smacznym, niedrogim i jednocześnie łatwym do wykonania menu dla początkującego kucharza. Co ciekawsze, pomyśleliśmy o daniach zawierających składniki, które uważane są za afrodyzjaki i będą szczególnie atrakcyjne do skosztowania właśnie w dniu 14 lutego. Poznaj moc orzechów i przypraw!Czytaj więcej
Legenda kultowej potrawy Fettuccine AlfredoKażdego roku siódmego lutego Rzymianie i Amerykanie organizują święto, aby uczcić jedną z najbardziej znanych włoskich potraw na świecie: Fettuccine Alfredo. To uznawane za jedno z arcydzieł kuchni włoskiej danie jest niezwykle proste i jak większość słynnych potraw powstało z przypadku.Czytaj więcej
Szkoła gotowania - kuchnia włoska, część 4: Jak przygotować włoskie soffrittoSłynne włoskie soffritto to wspaniała baza do przygotowania wielu potraw mięsnych, rybnych lub warzywnych. Soffritto może wzbogacić smak gulaszu, pieczeni lub zup, na przykład minestrone, a także dań z owoców morza takich jak duszone kalmary.Czytaj więcej
Na czym właściwie polega fenomen kuchni włoskiej?Jest takie powiedzenie, że kuchnia jest odzwierciedleniem każdego kraju, jego kultury i historii. Stwierdzenie to nie może być bardziej prawdziwe, jeśli myśli się o Włoszech. Włoska kuchnia rozwijała się na przestrzeni wieków począwszy od starożytnego Rzymu, z silnymi wpływami greckimi, arabskimi, bizantyjskimi, a także Nowego Świata.Czytaj więcej
Ulubiony przysmak zakochanychByć może jest to legenda, ale prawdopodobnie danie to zostało wykonane po raz pierwszy przez Francesco Caravita, księcia Sirignano, znanego na całym świecie jako Pupetto. Książe był niewątpliwie jedną z najbardziej znanych w dwudziestym wieku postaci Neapolu. Pupetto był amatorem świetnego życia, a co z tym związane dobrego jedzenia.Czytaj więcej