Włosko-miłosne menu na walentynkową kolację
2018-02-10
Dzisiaj mamy dla Was pomysł na smaczną, niedrogą i jednocześnie łatwą do wykonania dla każdego początkującego kucharza kolację dla zakochanych. Składająca się z 4 dań, włoska kolacja obfituje w afrodyzjaki, których nie może zabraknąć w walentynkowy wieczór. Poznaj moc orzechów i przypraw!
Porada: antipasto i deser walentynkowej kolacji mogą być wykonane w kształcie serca, aby zacząć i zakończyć posiłek w romantyczny i sposób.
Antipasto
Przepis na koszyczki z polenty z pomidorami i mozzarellą (Cestini di polenta con pomodoro e mozzarella)
Składniki dla 2 osób (4 koszyki z polentą)
- 60g gotowej polenty
- 50g sosu pomidorowego
- 50g mozzarelli
- szczypta soli
- szczypta oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Ugotuj polentę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw aby wystygła. Foremki (w kształcie serca) posmaruj odrobiną oliwy, podziel polentę na cztery części i umieść je w foremkach tworząc wgłębienie na farsz pośrodku. Posmaruj powierzchnię polenty odrobiną oliwy. Zapiekaj koszyczki z polentą w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut, aż będą lekko brązowe. Następnie przygotuj sos: wymieszaj passatę pomidorową z solą, łyżką oliwy, oregano i wysmaruj nim wgłębienia koszyków. Pokrój mozzarellę na małe kostki i ułóż na sosie. Umieść kosze z powrotem w piekarniku na około dziesięć minut, aż mozzarella całkowicie się rozpuści. Wyjmij polentę z piekarnika i podawaj na ciepło.
Primo piatto - pierwsze danie
Przepis na włoski krem z pomidorów (Zuppa di pomodoro)
Aksamitna i zarazem pikantna zupa, która rozgrzeje Wasze serca i umysły.
Składniki:
- 500g pomidorów
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 szalotka
- 150ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietanki
- oliwa z oliwek
- kilka migdałów
- listki świeżej bazylii
- 2 grillowane kromki chleba
Przygotowanie:
Sparz pomidory trzymając je przez kilka sekund we wrzątku. Następnie ostudź je pod bardzo zimną wodą i zdejmij z nich skórkę, przekrój na pół. W rondlu rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekane papryczki chili i szalotkę. Gdy szalotka się zarumieni, dodaj pomidory i dwa listki bazylii. Całość smaż parę minut i zalej bulionem warzywnym, przykryj i gotuj przez około 10 minut. Sprawdź, czy pomidory są dobrze ugotowane, a następnie zmiksuj za pomocą blendera. Aby zupa była perfekcyjna i aksamitna przeciśnij krem przez drobne sito. Przełóż zupę z powrotem do garnka i niech się gotuję, aż stanie się gęsta.
Nalej krem do miseczek, fantazyjnie narysuj na powierzchni zup serca za pomocą gęstej śmietany i podawaj z opiekanym chlebem. Jeśli pragniesz, aby zupa była prawdziwym afrodyzjakiem dodaj płatki migdałów.
Secondo piatto - drugie danie
Przepis na krewetki zapiekane w piekarniku (Gamberi al forno)
Proponujemy Ci lekkie i szybkie danie, po którym nie będzie dużo sprzątania, tylko czas na relaks.
Składniki:
- 500g dużych krewetek
- pęczek natki pietruszki
- pęczek małej cebuli (dymki)
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- kieliszek białego wina
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Umyj krewetki pod bieżącą wodą i pozostaw do wyschnięcia. Drobno posiekaj pietruszkę i szczypiorek. Ząbki czosnku przekrój na pół i włóż wszystko do małej miseczki. Dopraw oliwą z oliwek i solą. Na pokrytą papierem do pieczenia blaszkę połóż krewetki. Wlej na blaszkę szklankę białego wina i rozprowadź na krewetki zrobioną wcześniej marynatę. Całość piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Dolci - deser
Przepis na babeczki czekoladowe (Tortini al cioccolato)
Na koniec deser, obowiązkowo bardzo słodki i w kształcie serca.
Składniki:
- 100g ciemnej czekolady
- 100g masła oraz niewielką ilość do wysmarowania foremek
- 4 jajka
- 100g cukru
- 50g mąki plus niewielką ilość do posypania foremek
Przygotowanie:
Roztop w misce gotując na parze czekoladę i masło. Do drugiej miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość ubijaj trzepaczką stopniowo dosypując mąkę. Wlej rozpuszczoną czekoladę oraz stopione masło i mieszaj, aż ciasto będzie jednorodne. Przygotuj 10 foremek do pieczenia w kształcie serca. Wysmaruj je masłem, posyp mąką i napełnij ciastem do ¾ wysokości. Umieść foremki na cztery godziny w lodówce, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-6 minut w temperaturze 200°C. Podawaj posypane cukrem pudrem z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.
Jak widzisz przygotowaliśmy przepisy na proste, ale efektowne dania, które bez trudu przyrządzisz dla ukochanej osoby. Potrzebujesz na to kilkadziesiąt minut, a ewentualny brak doświadczenia w kuchni zastąpisz dużą dozą miłości i zaangażowania.
Jak widzisz przygotowaliśmy przepisy na proste, ale efektowne dania, które bez trudu przyrządzisz dla ukochanej osoby. Potrzebujesz na to kilkadziesiąt minut, a ewentualny brak doświadczenia w kuchni zastąpisz dużą dozą miłości i zaangażowania.
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2018