Włosko-miłosne menu na walentynkową kolację

2018-02-10
Włosko-miłosne menu na walentynkową kolację

Na kolację dla zakochanych pomyśleliśmy o smacznym, niedrogim i jednocześnie łatwym do wykonania menu dla początkującego kucharza. Co ciekawsze, pomyśleliśmy o daniach zawierających składniki, które uważane są za afrodyzjaki i będą szczególnie atrakcyjne do skosztowania właśnie w dniu 14 lutego. Poznaj moc orzechów i przypraw!

Porada: antipasto i deser walentynkowej kolacji mogą być wykonane w kształcie serca, aby zacząć i zakończyć posiłek w romantyczny i sposób.

Antipasto

Przepis na koszyczki z polenty z pomidorami i mozzarellą (Cestini di polenta con pomodoro e mozzarella)


Składniki dla 2 osób (4 koszyki  z polentą)

Przygotowanie:

Ugotuj polentę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw aby wystygła. Foremki (w kształcie serca) posmaruj odrobiną oliwy, podziel polentę na cztery części i umieść je w foremkach tworząc wgłębienie na farsz pośrodku. Posmaruj powierzchnię polenty odrobiną oleju. Zapiekaj koszyczki z polentą w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut, aż będą lekko brązowe. Następnie przygotuj sos: wymieszaj passatę pomidorową z solą, łyżką oliwy, oregano i wysmaruj nim wgłębienia koszyków. Pokrój mozzarellę na małe kostki i ułóż na sosie. Umieść kosze z powrotem w piekarniku na około dziesięć minut, aż mozzarella całkowicie się rozpuści. Wyjmij polentę z piekarnika i za parę minut podawaj.

Primo piatto - pierwsze danie

Przepis na krem z pomidorów (Zuppa di pomodoro)


Aksamitna i zarazem pikantna zupa, która rozgrzeje Wasze serca i umysły. 

Składniki:
  • 500g pomidorów
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 szalotka
  • 150ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietanki
  • oliwa z oliwek
  • kilka migdałów
  • listki świeżej bazylii
  • 2 grillowane kromki chleba 
Przygotowanie:

Sparz pomidory trzymając je przez kilka sekund we wrzątku. Następnie ostudź je pod bardzo zimną wodą i zdejmij z nich skórkę, przekrój na pół. W rondlu rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekane papryczki chili i szalotkę. Gdy szalotka się zarumieni, dodaj pomidory i dwa listki bazylii. Całość smaż parę minut i zalej bulionem warzywnym, przykryj i gotuj przez około 10 minut. Sprawdź, czy pomidory są dobrze ugotowane, a następnie zmiksuj za pomocą blendera. Aby zupa była perfekcyjna i aksamitna przeciśnij krem przez drobne sito. Przełóż zupę z powrotem do garnka i niech się gotuję, aż stanie się gęsta. 
Nalej krem do miseczek, fantazyjnie narysuj na powierzchni zup serca za pomocą gęstej śmietany i podawaj z opiekanym chlebem. Jeśli pragniesz, aby zupa była prawdziwym afrodyzjakiem dodaj płatki migdałów.

Secondo piatto - drugie danie

Przepis na krewetki zapiekane w piekarniku (Gamberi al forno)


Proponujemy Ci lekkie i szybkie danie, po którym nie będzie dużo sprzątania, tylko czas na relaks.

Składniki:
  • 500g dużych krewetek
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek małej cebuli (dymki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • kieliszek białego wina
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Umyj krewetki pod bieżącą wodą i pozostaw do wyschnięcia. Drobno posiekaj pietruszkę i szczypiorek. Ząbki czosnku przekrój na pół i włóż wszystko do małej miseczki. Dopraw oliwą z oliwek i solą. Na pokrytą papierem do pieczenia blaszkę połóż krewetki. Wlej na blaszkę szklankę białego wina i rozprowadź na krewetki zrobioną wcześniej marynatę. Całość piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 20 minut.

Dolci - deser

Przepis na babeczki czekoladowe (Tortini al cioccolato)


Na koniec deser, obowiązkowo bardzo słodki i w kształcie serca.

Składniki:
  • 100g ciemnej czekolady
  • 100g masła oraz niewielką ilość do wysmarowania foremek
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 50g mąki plus niewielką ilość do posypania foremek
Przygotowanie:

Roztop w misce gotując na parze czekoladę i masło. Do drugiej miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość ubijaj trzepaczką stopniowo dosypując mąkę. Wlej rozpuszczoną czekoladę oraz stopione masło i mieszaj, aż ciasto będzie jednorodne. Przygotuj 10 foremek do pieczenia w kształcie serca. Wysmaruj je masłem, posyp mąką i napełnij ciastem do ¾ wysokości. Umieść foremki na cztery godziny w lodówce, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-6 minut w temperaturze 200°C. Podawaj posypane cukrem pudrem z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.

Jak widzisz przygotowaliśmy przepisy na proste, ale efektowne dania, które bez trudu przyrządzisz dla ukochanej osoby. Potrzebujesz na to kilkadziesiąt minut, a ewentualny brak doświadczenia w kuchni zastąpisz dużą dozą miłości i zaangażowania.
Pokaż więcej wpisów z Luty 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixel