Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na włoskie gołąbki z kurczaka w pomarańczowym sosie

2019-05-08
Przepis na włoskie gołąbki z kurczaka w pomarańczowym sosie

W Twojej kuchni wieje nudą? Proponujemy oryginalny przepis na gołąbki po włosku. Lekkie i aromatyczne danie idealne na wiosenny obiad. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego proponujemy śródziemnomorski sos z pomarańczy.

Łagodny smak kurczaka doskonale równoważy się z nieco gorzkim posmakiem cytrusów, a miękkie wypełnienie przypominające pulpety sprawia, że potrawa jest delikatna i wykwintna w smaku.

Involtini di pollo e verza all’arance

Składniki na 4 osoby:

  • 5 dużych liści kapusty włoskiej
  • 400 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 4 kromki chleba
  • mleko do namoczenia chleba
  • 1 jajko
  • 60 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 1 łyżka dżemu z pomarańczy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku 

Przygotowanie:

Odetnij skórkę z chleba, namocz go w mleku i porwij na strzępy. W dużej misce wymieszaj mięso, chleb, jajko i starty parmezan. Dodaj skórkę pomarańczową, dopraw solą i pieprzem i wstaw na 10 minut do lodówki. Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z gotującą się wodą. Dzięki temu kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co ułatwi zawijanie gołąbków.

Umieść obfitą łyżkę farszu na środku każdego liścia i zawiń gołąbki. W małej misce wymieszaj sok z pomarańczy z musztardą i dżemem. Jeśli wyda Ci się zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną wody.

W rondlu rozgrzać oliwę i podsmaż ząbek czosnku. Dodaj gołąbki pamiętając, że musisz zrumienić je obustronnie na małym ogniu. Wlej przygotowany sos pomarańczowy, przykryj pokrywką i gotuj około godziny, aż kapusta będzie miękka. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Podawaj gołąbki na gorąco, polewając sosem z gotowania. Buon appetito!


Pokaż więcej wpisów z Maj 2019

Polecane

pixel