Przepis na włoskie gołąbki z kurczaka w pomarańczowym sosie
2019-05-08
W Twojej kuchni wieje nudą? Proponujemy oryginalny przepis na gołąbki po włosku. Lekkie i aromatyczne danie idealne na wiosenny obiad. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego proponujemy śródziemnomorski sos z pomarańczy.
Łagodny smak kurczaka doskonale równoważy się z nieco gorzkim posmakiem cytrusów, a miękkie wypełnienie przypominające pulpety sprawia, że potrawa jest delikatna i wykwintna w smaku.
Involtini di pollo e verza all’arance
Składniki na 4 osoby:
- 5 dużych liści kapusty włoskiej
- 400 g mielonego mięsa z kurczaka
- 4 kromki chleba
- mleko do namoczenia chleba
- 1 jajko
- 60 g startego parmezanu
- sól
- pieprz
- 1 pomarańcza (sok i skórka)
- 1 łyżka dżemu z pomarańczy
- 1 łyżeczka musztardy
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Odetnij skórkę z chleba, namocz go w mleku i porwij na strzępy. W dużej misce wymieszaj mięso, chleb, jajko i starty parmezan. Dodaj skórkę pomarańczową, dopraw solą i pieprzem i wstaw na 10 minut do lodówki. Z kapusty wytnij twardy głąb. Następnie zanurz główkę na 10 minut w garnku z gotującą się wodą. Dzięki temu kapusta się sparzy i jej liście zmiękną, co ułatwi zawijanie gołąbków.
Umieść obfitą łyżkę farszu na środku każdego liścia i zawiń gołąbki. W małej misce wymieszaj sok z pomarańczy z musztardą i dżemem. Jeśli wyda Ci się zbyt gęsty, rozcieńcz go odrobiną wody.
W rondlu rozgrzać oliwę i podsmaż ząbek czosnku. Dodaj gołąbki pamiętając, że musisz zrumienić je obustronnie na małym ogniu. Wlej przygotowany sos pomarańczowy, przykryj pokrywką i gotuj około godziny, aż kapusta będzie miękka. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Podawaj gołąbki na gorąco, polewając sosem z gotowania. Buon appetito!
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2019