Kuchnia z surowych Dolomitów

2019-04-09
Kuchnia z surowych Dolomitów

Jedzenie w dolinach przyrodniczego Parku Narodowego Dolomitów Friulijskich praktycznie od wieków opierało się na tym, co oferowała ziemia. Jednak w tym niedostępnym regionie wytwarzanie produktów rolnych było ograniczone. Dlatego kuchnia regionu jest ascetyczna i odmienna od kuchni panującej w większości regionów Włoch. W tradycyjnych posiłkach stosowano polentę, rośliny strączkowe, produkty mleczne, mięso i jaja, także dzikie zioła i warzywa z okolicznych łąk.

Oto klasyczny przykład wykorzystania najprostszych składników w kuchni z regionu doliny Val Cellina.

Kremowa zupa z pokrzywy i ziemniaków (Zuppa cremosa di ortiche e patate)

Pokrzywa jest bardzo bogata w sole mineralne. Doskonała, aby przywrócić równowagę wycieńczonemu w letnie upały organizmowi.

Składniki:
Przygotowanie:

Wlej oliwę na patelnię i podsmaż pokrojoną drobno cebulę, dodaj liście pokrzywy i pokrojone na małe kawałki ziemniaki. Następnie dolej wodę i jeśli chcesz także bulion warzywny. Przypraw całość do smaku i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zblenduj całość. Podawaj na gorąco najlepiej z chrupiącymi grzankami.

Zachęcamy Cię do odwiedzenia doliny Val Cellina i wyruszenie w górskie wyprawy. Wieczorem natomiast odwiedź miejscową osterię, aby spróbować lokalnych przysmaków. Przy kolacji daj się też skusić na kieliszek miejscowego wina. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2019
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel