Kuchnia z surowych Dolomitów
2019-04-09
Jedzenie w dolinach przyrodniczego Parku Narodowego Dolomitów Friulijskich praktycznie od wieków opierało się na tym, co oferowała ziemia. Jednak w tym niedostępnym regionie wytwarzanie produktów rolnych było ograniczone. Dlatego kuchnia regionu jest ascetyczna i odmienna od kuchni panującej w większości regionów Włoch. W tradycyjnych posiłkach stosowano polentę, rośliny strączkowe, produkty mleczne, mięso i jaja, także dzikie zioła i warzywa z okolicznych łąk.
Oto klasyczny przykład wykorzystania najprostszych składników w kuchni z regionu doliny Val Cellina.
Kremowa zupa z pokrzywy i ziemniaków (Zuppa cremosa di ortiche e patate)
Pokrzywa jest bardzo bogata w sole mineralne. Doskonała, aby przywrócić równowagę wycieńczonemu w letnie upały organizmowi.
Składniki:
- 500g pokrzywy
- 200g ziemniaków
- 1 biała cebula
- 1 litr wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- bulion warzywny
- grzanki
Przygotowanie:
Wlej oliwę na patelnię i podsmaż pokrojoną drobno cebulę, dodaj liście pokrzywy i pokrojone na małe kawałki ziemniaki. Następnie dolej wodę i jeśli chcesz także bulion warzywny. Przypraw całość do smaku i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie zblenduj całość. Podawaj na gorąco najlepiej z chrupiącymi grzankami.
Zachęcamy Cię do odwiedzenia doliny Val Cellina i wyruszenie w górskie wyprawy. Wieczorem natomiast odwiedź miejscową osterię, aby spróbować lokalnych przysmaków. Przy kolacji daj się też skusić na kieliszek miejscowego wina. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2019