Jakie wino podać do mozzarelli di bufala?
Włoski styl jedzenia to niespieszna biesiada, której uczestnicy delektują się każdym kęsem serwowanych potraw. Dania nie muszą być wykwintne i skomplikowane. Mogą to być bardzo proste przystawki lub wręcz świeżo skrojone wędliny, kawałki pysznych serów, czy wędzone ryby. Do tego świeży chleb, oliwa z oliwek, dobre wino i kolacja gotowa.
W związku z tym, że w tak przygotowanym posiłku produktów jest niewiele, muszą one być świeże i najwyższej jakości. Trzeba też starannie dobrać wino, które sprawi, że te proste dania będą smakować wyśmienicie.
Jak smakuje mozzarella di bufala i z czym ją podawać?
Doznanie przy pierwszym kęsie mozzarelli di bufala to przyjemna mleczna kwasowość, po której poczujesz delikatny smak tłustości sera. To co odróżnia mozzarellę di bufala od innych serów, to jej piżmowy bukiet. Wynika on ze sposobu karmienia bawołów. Siano i kukurydza, które jedzą nadają mozzarelli zapach świeżego piżma i śladowy smak białych grzybów. I wreszcie coś, co nie ma wielkiego wpływu na smak, ale jest bardzo charakterystyczne dla mozzarelli di bufala, czyli jej konsystencja. Jest zwarta, sprężysta i delikatna.
Mozzarella di bufala może być podawana solo, tylko z dodatkiem oliwy i świeżego chleba lub w formie sałatek. Najsłynniejsza z nich to oczywiście Caprese: mozzarella z dodatkiem aromatycznych pomidorów i świeżej, pachnącej bazylii.
Zasady doboru wina do mozzarelli
Jeszcze nie tak dawno podstawowym dylematem przy doborze wina był wybór pomiędzy winem białym i czerwonym. Z biegiem lat enologia poczyniła jednak ogromne postępy, powstało wiele różnych gatunków wina różniących się kolorem, smakiem i zawartością alkoholu. Praktycznie doszło do tego, że dopasowanie odpowiedniego wina do potraw zaczęło wymagać specjalistycznej wręcz wiedzy. Do świeżych, miękkich serów, które dojrzewają bardzo szybko przyjęto serwować świeże, młode i delikatne w smaku białe wina. Z tego też względu tradycyjnie do mozzarelli di bufala podaje się Chardonnay lub Soave Classico.
Spróbujmy jednak nie stosować się rygorystycznie do klasycznych reguł i wybrać wino w odmienny sposób. Uczynimy to dobierając wino do jednej z prostszych i jednocześnie genialnych przystawek, jaką jest mozzarella di bufala. Podamy ją z czerwonym winem.
Jakie wino czerwone do mozzarelli di bufala?
Jeśli serwujesz mozzarellę di bufala w formie samodzielnej przystawki i chcesz podać do niej czerwone wino, wybierz takie z małą ilością garbników (tanin).
Co to jest wino taninowe? Tak definiuje się wino bogate w garbniki, rodzaj substancji obecnej w skórce i pestkach winogron. Wina z dużą ilością tanin mają cierpki i mocno wytrawny smak, który wysusza podniebienie. To twarda, interesująca nuta, ale w połączeniu z delikatną mozzarellą będzie mocno dominująca i zrujnuje przyjemne doznania smakowe. Delikatność mozzarelli z mleka bawolego byłaby całkowicie zdominowana przez intensywność cierpkiego i ostrego smaku wina. Do mozzarelli bawolej potrzebujesz czerwonego wina o wytrawnym, miękkim i aromatycznym smaku. Dlatego polecamy wina o małej zawartości tanin, takie jak Merlot, czy Pinot Noir.
Czerwone wino i mozzarella mogą być zwycięską kombinacją także w sałatkach z tym właśnie serem. W tym przypadku, ze względu na lekką kwasowość warzyw możesz użyć bardziej pełnych i wyrazistych win. Słynna sałatka Caprese z mozzarellą di bufala, pomidorami, bazylią i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia dzięki pomidorom ma dodatkową nutę kwasowości. Możesz spróbować ją zneutralizować wyśmienitym winem Nero d'Avola lub Cabernet.
A teraz czas na Ciebie, spróbuj samemu poeksperymentować z winem i mozzarellą di bufala. Poczuj jak smakuje z różnymi winami i wybierz takie połączenie, które najbardziej przypadnie Ci do gustu. A jeśli masz ochotę, podziel się z nami swoimi pomysłami.