Czy czekolada może być składnikiem mięsnego dania?
2019-01-19
Kiedy myślisz o zastosowaniu czekolady w kuchni zapewne przychodzą Ci do głowy słodkie desery i wypieki. Sproszkowana lub roztopiona czekolada doskonale łączy się z owocami i kawą, a w ostatnich latach z miłości do słodkości, modne stały się nawet niewymagające wielkiej inwencji kulinarnej kanapki z czekoladą.
Chcemy namówić Cię do poszerzenia kulinarnych zainteresowań przez zastosowanie czekolady w słonych i pikantnych daniach oraz łączenia jej z na pozór zaskakującymi składnikami.
Poniżej jeden z przepysznych przykładów łączenia pikantnych składników ze smakiem czekolady.
Kurczak z sezamem w czekoladzie (Pollo al cioccolato e sesamo)
Składniki na 4 osoby:
- 600 g piersi z kurczaka
- 50 g czekolady fondente min. 70% kakao
- 50 g pancetty
- 1 cebula dymka
- 1 pęczek tymianku (może być suszony)
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- oliwa z oliwek
- sól
- sezam
Przygotowanie:
Pokrój pierś z kurczaka na cienkie plasterki i dopraw odrobiną tymianku, czerwonym pieprzem i solą. Wlej na patelnię dwie łyżki oleju i podsmaż pokrojoną w kosteczkę pancettę. Następnie dodaj plasterki kurczaka i gotuj na średnim ogniu przez 7-8 minut. W międzyczasie zetrzyj czekoladę na tarce lub posiekaj za pomocą noża. Dodaj startą czekoladę do mięsa, delikatnie zamieszaj i usuń patelnię z ognia. W momencie, gdy ogień jest wyłączony, roztop czekoladę, wymieszaj wszystko dokładnie i podawaj w naczyniach posypanych sezamem.
Jak widzisz czekolada i słone potrawy mogą żyć w prawdziwej przyjaźni :) A więc do dzieła!
Pokaż więcej wpisów z
Styczeń 2019