Przepis na włoski makaron z brokułowym pesto
2019-02-26
Prawdopodobnie znasz przepis na pesto alla genovese, najsłynniejsze włoskie pesto z aromatyczną bazylią, a jeśli nie, to na pewno już nie raz je jadłeś. Dlaczego więc nie spróbować czegoś nowego? Znakomite pesto możesz zrobić z wielu innych sałat czy ziół. Praktycznie każda „zielenina” nadaje się do jego wykonania: szpinak, kolendra, natka pietruszki, a nawet natka rzodkiewki! Cechą wspólną pesto alla genovese i jego wszelakich odmian jest to, że przyrządzane jest na zimno i dodawane do gorącego makaronu.
Dziś proponujemy przepis na „gorące” pesto. Głównym składnikiem są... gotowane brokuły, a pesto jest przygotowywane na ciepło. W Italii tradycyjnie podawane jest ono z ręcznie robionym makaronem cortecce (po włosku kora lub skórka), który dzięki swemu kształtowi i porowatości doskonale wchłania gorące sosy.
Świetnym pomysłem będzie też użycie gotowego makaronu farfalle, którego kokardki również doskonale połączą się z Twoim pesto.
Pasta al pesto di broccoli
Składniki na 4 osoby:
- 320 g makaronu farfalle
- 320 g brokułów
- 2 ząbki czosnku
- 4 filety anchois
- 40 g sera pecorino
- szczypta płatków chilli
- sól
- czarny pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 cytryna
Wykonanie:
Brokuły umyj, odetnij twarde końce, a resztę podziel na różyczki. Następnie gotuj je w lekko osolonej wodzie przez 5 minut. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i dodaj posiekany czosnek, filety anchois i płatki chili. Całość smaż kilka minut. Następnie dołóż podgotowane brokuły, dolej odrobinę wody i gotuj pod przykryciem około 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron.
Pesto przełóż do moździerza i lekko rozgnieć dodając starty na tarce ser pecorino, oliwę z oliwek, sól, pieprz i sok z cytryny (odrobinę do smaku). Jeśli nie masz dużego moździerza posiekaj produkty nożem na desce do krojenia, efekt będzie podobny.
Przełóż pesto do miski, dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na talerze, posyp pozostałym pecorino i skrop oliwą. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2019