Przepis na rzymski Penne all'arrabbiata

2020-12-16
Przepis na rzymski Penne all'arrabbiata

Penne all'arrabbiata to typowy makaron wywodzący się z rzymskiej tradycji kulinarnej. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Oparte zaledwie na kilku składnikach, ale bardzo wyrazistych: sosie pomidorowym, sporej dawce świeżego chili i czosnku. Lacjum daje nam danie, które stało się częścią kulinarnej kultury całych Włoch, tak jak w przypadku spaghetti z cacio e pepe czy pasta alla carbonara. Czy wiesz, dlaczego tak się nazywa? Jego nazwa (arrabbiata, czyli zły) wywodzi się prawdopodobnie z faktu, że jedzenie tego makaronu grozi zaczerwienieniem twarzy podobnym do koloru twarzy wściekłych, zdenerwowanych ludzi.

Możesz wzbogacić te danie Pecorino Romano DOP, decyzja należy do Ciebie!

Penne all'arrabbiata - przepis na makaron z ostrym sosem

Składniki na 3 osoby:

Przyrządzenie:

Postaw na ogniu wodę do gotowania makaronu. W międzyczasie, jeśli używasz świeżych pomidorów obierz je ze skórki i pokrój na małe kawałki,  jeśli pomidorów z puszki rozdrobnij je widelcem. Z papryczki chili wytnij szypułkę, a następnie pokrój ją na małe kawałki, koniecznie zostawiając pestki. W nich bowiem zawarta jest ostrość papryczek, a nazwa dania zobowiązuje. Zmiażdż nieobrany ząbek czosnku, naciskając go nożem o szerokim ostrzu skierowanym poziomo.

Na dość dużą patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i zrumień nieobrany czosnek razem z papryczką chili, trzymając patelnię lekko przechyloną, aby czosnek utonął w oliwie.  Dzięki temu wydobędziesz z niego cały smak i będziesz miał gwarancję, że się nie przypali przywierając do dna patelni.

Jak tylko czosnek się lekko zarumieni, dodaj pomidory i gotuj przez pierwsze 10 minut na dużym ogniu, aby odparować z nich nadmiar wody. Dzięki temu w znacznej mierze pomidory utracą swą kwasowość. Wyjmij z patelni czosnek, dodaj szczyptę soli i sody oczyszczanej. I tu rodzi się pytanie, kiedy do dania należy dodać sody oczyszczanej, a w jakim przypadku cukru? Odpowiedź jest prosta: jeśli chcesz nadać daniu słodkości dodaj cukru, jeśli chcesz zabrać tylko kwaśny smak dodaj sodę (soda reguluje kwasowość). W penne all'arrabbiata najważniejsza jest ostrość dania, dlatego zastosuj sodę oczyszczoną.

Następnie zmniejsz ogień i gotuj pomidory kolejne 15 – 20 minut. W czasie tak długiego gotowania woda odparuje prawie w całości, a sos mocno zgęstnieje. Wtedy dodaj odrobinę wody przygotowanej do gotowana makaronu. Świeża woda wydobędzie maksimum smaku z pomidorów. Oczywiście całość od czasu do czasu mieszaj.

W międzyczasie ugotuj makaron. Gdy sos będzie gotowy, wyłącz ogień i trzymaj go na patelni pod przykryciem, aż makaron będzie ugotowany. Tuż przed odcedzeniem makaronu włącz ponownie gaz pod patelnią. W ten sposób unikniesz stresu związanego z synchronizacją dania, a potrawa i tak nie straci nic na smaku. Następnie odcedź makaron i przenieś go na patelnię z sosem. Podsmaż całość na dużym ogniu przez kilka minut, następnie wyłącz ogień, dodaj garść posiekanej natki pietruszki i dokładnie wymieszaj.

Spróbuj swoje penne all'arrabbiata. Jeśli stwierdzisz, że jest za mało pikantne dodaj suszone peperoncino (ostra papryka), pamiętając że nie należy go stosować zamiast, ale dodatkowo. Świeże i suszone peperoncino to dwa różne smaki.

Dodaj świeżą oliwę, dzięki temu danie stanie się klarowne, następnie całość wyłóż na talerz. Możesz jeszcze udekorować potrawę kilkoma plasterkami surowej papryczki chili i natką pietruszki oraz jeśli lubisz startym serem Pecorino Romano DOP.

Po spróbowaniu tak starannie przygotowanego dania Twoi goście nie będą źli, tylko super zadowoleni… choć ich twarz będzie wyrażać coś przeciwnego ;) Smacznego!

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel