Przepis na naleśniki z włoskimi ciastkami Pan di Stelle i czekoladą
2019-02-18
Lubisz ciasteczka? Ach, my też! A czy znasz już efektowne i pyszne Pan di Stelle? To rzucające się w oczy kakaowe ciasteczka, jednostronnie udekorowane gwiazdkami (które mówi się, że przynoszą szczęście). Z tak uroczym wyglądem nasze ciastka świetnie sobie radzą też jako dekoracja i składnik wielu słodkich receptur. Pachnące miodem i laskowymi orzechami Pan di Stelle wprowadzą Cię w marzycielski nastrój. Możesz je chrupać same, moczyć w mleku czy kawie lub użyć jako składnik przepisu. Oto jeden z nich: aromatyczne naleśniki z czekoladą.
Pancakes ai Pan di Stelle e cioccolato
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe:
- 70 g ciastek Pan di Stelle
- 150 g mąki
- 250 ml mleka
- 60 g cukru pudru
- 25 g stopionego masła
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- 1 jajko
- 1/2 saszetki proszku do pieczenia
Na krem czekoladowy:
- 70 g czekolady fondente
- 80 ml mleka
- 30 g cukru pudru
- 2 łyżki bitej śmietany
- 1 łyżka masła
Do dekoracji:
- płatki białej i ciemnej czekolady
- ciasteczka Pan di Stelle
- bita śmietana
Przygotowanie:
Za pomocą trzepaczki wymieszaj w miseczce jajko z cukrem, po czym dodaj roztopione w rondelku masło. Do drugiej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, drobno posiekane ciasteczka Pan di Stelle i kakao. Całość dokładnie wymieszaj i powoli dodawaj do miski z wymieszanymi jajkami, cukrem i masłem od czasu do czasu dolewając mleko. Mleka dodaj tyle, aby uzyskać miękkie naleśnikowe ciasto.
Podgrzej małą patelnię i posmaruj ją lekko masłem. Ze zrobionego ciasta zacznij smażyć małe naleśniki. Następnie przygotuj sos. Podgrzej w rondelku mleko ze śmietaną, cukrem i posiekaną czekoladą. Gdy sos się zagotuje, zdejmij z ognia i lekko ostudź. Ułóż zgrabną wieżyczkę z naleśniczków i polej ją kremem. Całość udekoruj cukrem, bitą śmietaną i ciastkami Pan di Stelle.
Deser gotowy, możesz podawać go swoim gościom. Smacznego.
Przepis według: Velantina Previdi.
Przepis według: Velantina Previdi.
Pokaż więcej wpisów z
Luty 2019