Przepis na gazpacho z truskawkami
2019-06-27
Być może dziwisz się, co robi na blogu poświęconemu kuchni włoskiej przepis, który ma hiszpańskie korzenie. A jednak! To danie ma składniki, które są popularne także we Włoszech i włosi mają swoją wersję tej pysznej potrawy.
Podstawowa receptura słynnego andaluzyjskiego gazpacho obejmuje pomidory, paprykę, ogórek, czosnek, cebulę, jednodniowy chleb, olej, ocet, sól i pieprz. I ten przepis faktycznie jest stricte hiszpański, ale z czasem powstały różne odmiany, które z chęcią stosowano w wielu krajach, oczywiście głównie w tych o gorącym, śródziemnomorskim klimacie. Popularnością cieszy się odmiana gazpacho z arbuzem w roli głównej.
Dzisiaj u nas jeszcze inna, słodsza odsłona tego dania, z soczystymi truskawkami! Zapewniamy Cię, że połączenie truskawek i pomidorów jest prawdziwym przebojem. Jeśli jeszcze tego nie próbowałeś, powinieneś zrobić to jak najszybciej. Właśnie trwa sezon na truskawki, słodkie i soczyste.
Czas na przepis!
Gazpacho alle Fragole
W truskawkowym gazpacho baza pozostaje niezmienna: pomidory, cebula, czerstwy chleb, oliwa, ocet winny lub balsamiczny, sól i pieprz. Zastąpimy paprykę truskawkami i zrezygnujmy z czosnku i ogórka. O trochę naciąganym włoskim stylu tego przepisu świadczą truskawki, ulubione owoce Włochów.
Składniki na 2 osoby:
- 150 g truskawek + 2 całe truskawki do dekoracji
- 150 g pomidorów
- 1/2 białej cebuli (lub 1 mała)
- 40 g selera naciowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 50 g soli (najwyższej jakości)
- 30 g czerstwego chleba
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- pieprz
Przygotowanie:
Zamocz chleb w niewielkiej ilości wody i odstaw na kwadrans, aby zmiękł. Umyj truskawki, pokrój je na pół i włóż do miksera. Umyj pomidory, usuń skórę i nasiona, pokrój na kawałki i dodaj do miksera. Dodaj również 30 gramów pokrojonej cebuli (mniej więcej połowę), posiekany seler naciowy, szczyptę soli, łyżkę oliwy, ocet i mnóstwo pieprzu. Całość zmiksuj na gładką masę. Następnie odciśnij chleb z wody, dodaj do przygotowanego gazpacho i ponownie zmiksuj. Rozlej gazpacho do bulionówek i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. W międzyczasie pokrój na cienkie plasterki pozostałą cebulę, a dwie całe truskawki na ćwiartki. Udekoruj talerze cebulą i truskawkami, polej odrobiną oliwy i dodaj świeżo zmielony czarny pieprz.
Wariacje:
Dla zaostrzenia smaku możesz dodać do zupy pół ząbka czosnku, a jeśli chciałbyś nawiązać do tradycyjnego andaluzyjskiego przepisu zastąp seler naciowy świeżym ogórkiem.
Zgodnie z tradycją gazpacho powinno się podawać bardzo zimne (w Andaluzji latem temperatury są naprawdę bardzo wysokie, a zimne gazpacho dodaje energii i świeżości). Możesz także zdecydować, jak je podawać: jako zupę na talerzach lub w bulionówkach, oryginalny aperitif czy sorbet w czasie lunchu. Tak czy inaczej, smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Czerwiec 2019