Morellino di Scansano - niepokorne wino rodem z Toskanii

2019-08-12
Morellino di Scansano - niepokorne wino rodem z Toskanii

Podczas wakacji w Toskanii proponujemy zrezygnować z utartych szlaków, odpuścić Florencję i Sienę. Zamiast tego lepiej wybrać się na niesamowitą, zainspirowaną winem wycieczkę na dzikie południe regionu zwanego Maremma, w którym produkcja wina ma długą historię. Początek uprawy winorośli to czasy Etrusków zamieszkujących tam do I wieku n.e. W Maremma produkowane jest wino Morellino di Scansano, którego zalety chcemy ci pokrótce przybliżyć.

2 powody, dla których pokochasz Morellino di Scansano

Jesteśmy w Toskanii, krainie wspaniałych czerwonych win: Chianti, Nobile di Montepulciano i Brunello di Montalcino. Co sprawia, że do tej wspaniałej trójki chcemy dodać jeszcze Morellino di Scansano?

Odpowiedź jest prosta - to wspaniałe wino nie ustępuje smakiem i aromatem słynnym winom toskańskim. Decydują o tym dwa najważniejsze czynniki:
  1. Obszar uprawy winogron. Wino Morellino di Scansano produkowane jest na wzgórzach w okolicy miasta Grosseto między rzekami Ombrone i Albegna, wokół miasteczka Scansano. Winnice położone są nad morzem i jednocześnie dojrzewają w suchym i wietrznym klimacie. Pozwala to winogronom zachować niepowtarzalny aromat, smak i świeżość.
  2. Szczep winogron, z których jest robione. Chodzi o słynne, doskonałe, toskańskie Sangiovese. Zazwyczaj wino w 100% robione jest z Sangiovese, ale dopuszcza się dodanie 15% innych czerwonych winogron.

Jak powstało wino Morellino di Scansano?

Początki Morellino di Scansano są ściśle związane z kulturą chłopską Maremmy. Począwszy od XIX wieku większość chłopskich gospodarstw miało własną winnicę z wystarczającą ilością winogron do produkcji wina na własne potrzeby.
Regionalne potrawy Maremmy były proste i pasowały idealnie do prostego wina. Dlatego produkując w tym czasie lokalne wino nie zastanawiano się nad idealną dekantacją i temperaturą serwowania, nie stosowano siarczynów i innych dodatków. Z biegiem lat produkcję udoskonalano i zaczęły zajmować się nią profesjonalne winiarnie.

Jak widzisz znane dzisiaj Morellino di Scansano jest stosunkowo młodym winem. Zasługuje na szczególny szacunek, gdyż powstało dzięki niestrudzonej pracy miejscowych rolników związanej z rekultywacją bagnistych terenów wybrzeża Maremmy i zamienieniu ich we wspaniałe winnice.
Wyniki tej pracy przeszły najśmielsze oczekiwania i już w 1978 roku wino otrzymało apelację DOC, a w niedługim czasie w 2007 roku apelację DOCG. Pozwoliło to ustabilizować tożsamość wina i znacznie poprawiło jego wizerunek na zagranicznych rynkach zbytu. Dzisiaj Morellino di Scansano, to wino, które święci triumfy na całym świecie i na stałe zagościło w kartach win wielu restauracji.

Co oznacza nazwa wina?

Wśród mieszkańców Maremmy istnieją trzy szkoły, jeśli chodzi o pochodzenie nazwy Morellino di Scansano. Pierwsza wersja mówi, że w lokalnym dialekcie to nazwa winogron Sangiovese (morello to w dialekcie brązowy), z których produkowane jest wino. Inna, że określenie zostało zapożyczone od hodowanej tutaj typowo toskańskiej rasy koni Morello, których ciemna sierść przypomina kolor wina. Jeszcze inna twierdzi, że jest to ukłon w kierunku uprawianej na tych terenach czerwonej wiśni (morello), która wyglądem bardzo przypomina winogrona szczepu Sangiovese. Nie nam rozstrzygać, która wersja jest prawdziwa, a wśród mieszkańców Maremmy znajdziesz zwolenników każdej z tych opcji.

Nakarm swoje zmysły Morellino di Scansano!

Wino ma czerwony rubinowy kolor, przechodzący nawet do granatu. Jego zapach jest intensywny, a smak mocno wytrawny, nieco garbnikowy lecz jednocześnie delikatny i przyjemny. Zawartość alkoholu wynosi co najmniej 12,5%. Morellino di Scansano Riserva pojawia się na rynku dwa lata po rozpoczęciu sprzedaży i musi zawierać co najmniej 13% alkoholu.
Siła aromatu Morellino di Scansano zasługuje na najwyższe uznanie. Wino jest proste bez udziwnień, a jednocześnie zachwyca swoim szlachetnym smakiem.

Duet idealny. Morellino di Scansano i kuchnia regionu Maremmy

Kuchnia regionu Maremma charakteryzuje się prostotą i starannym doborem lokalnych składników, a dzięki stałemu związkowi z górami i morzem stała się niepowtarzalną, prawdziwą kulinarną sztuką. Morellino di Scansano to idealne wino do posiłków, a dzięki swojej elegancji doskonale komponuje się z kuchnią regionu.

Jeśli znajdziesz się w regionie Maremma, a jesteś miłośnikiem dobrego jedzenia nie będziesz zawiedziony. Będziesz mógł delektować się szerokim wyborem typowych lokalnych potraw, które zniewolą Cię swoim wyjątkowym smakiem. Koniecznie musisz spróbować toskańskich crostini, tortelli maremma, zup czy fantastycznych dań ze świeżo wyłowionych ryb z Morza Tyrreńskiego.
Jednak sztandarowa potrawa regionu to danie z duszonego dzika, a Morellino di Scansano idealnie podkreśla delikatny smak mięsa. Spróbuj też innych dań z dziczyzny, której nie brakuje w okolicznych lasach.

Sięgnij też po typowe produkty rolne Maremmy: oliwę, kasztany, grzyby, trufle, sery, wędliny i wiele innych. Możesz kupić je w sklepach lub bezpośrednio u producentów. Znajdź czas aby wybrać się do okolicznych restauracji i tawern gdzie skosztujesz tych unikatowych rarytasów. Znajdziesz je też w bardziej malowniczych warunkach - na festiwalach i świętach organizowanych przez cały rok we wsiach i miasteczkach Maremmy.

Mamy nadzieję, że skutecznie namówiliśmy Cię do odwiedzenia tego tajemniczego i trochę dzikiego regionu Toskanii, a także do rozsmakowania się w Morellino di Scansano - wina, które zawsze pozostają trochę w cieniu swoich słynnych toskańskich konkurentów. Pijąc to niepokorne wino pamiętaj o ogromnej pracy włożonej w likwidację malarycznych bagien Maremmny i determinacji miejscowych rolników w tworzeniu w ich miejsce wspaniałych, stykających się z morzem winnic.
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2019
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel