Łatwy przepis na szybką przekąskę lub obiad – tortilla po włosku
2019-09-03
Tortilla kojarzy się z kuchnią meksykańską, jednak ten płaski placek wytwarzany z mąki jest równie popularny we Włoszech. To właśnie z regionu Emilia-Romania pochodzi odpowiednik meksykańskiej tortilli – piadina (piada).
Tradycyjnie pszenne placki wypiekano na ogniu w terakotowych talerzach. Dziś używa się do tego płaskich patelni lub specjalnych opiekaczy. Odwiedzając północną Italię z pewnością natrafisz na piadinerię – małą budkę serwującą piadiny.
Włosi pokochali w nich możliwość wyboru swojego ulubionego nadzienia. Najczęściej spotykane piadiny podawane są z sosem pomidorowym i mozzarellą, z mięsem (różne rodzaje salami, włoskie wędliny, porchetta), z grzybami oraz warzywami. W piadineriach nie brakuje także uwielbianych przez Włochów słodkich placków nadziewanych czekoladą oraz tradycyjnymi konfiturami, których Ty także koniecznie musisz spróbować!
Piadina a tortilla
Czym różni się włoska piadina od meksykańskiej tortilli? Piadina jest wytwarzana wyłącznie z mąki pszennej, a tortilla zarówno z mąki kukurydzianej jak i pszennej. Placki często różnią się grubością oraz sposobem serwowania – włoską piadinę podaje się złożoną na pół, zaś meksykańską tortillę zwiniętą w rulon.
Dzisiaj zachęcamy do przygotowania tortilli we włoskim stylu, w której aromatyczne warzywa doskonale łączą się z marynowanym mięsem kurczaka.
Przepis na tortillę we włoskim stylu
Czas przygotowania: 15 min
Ilość: 4 porcje
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 2 puszki fasoli (800g)
- 1 puszka miąższu pomidorowego - Polpa (400g)
- 2 świeże papryki (czerwona i żółta)
- 1 świeża papryczka chili
- 1 cebula dymka
- 4 placki tortilli
- oliwa z oliwek extra vergine
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
W misce przygotuj marynatę z kilku łyżek oliwy, kminku, szczypty soli oraz pieprzu i posiekanej papryczki chili (bez nasion). Zamarynuj w niej pokrojone w paski filety z kurczaka.
Na rozgrzaną patelnię wlej kilka kropel oliwy, dodaj posiekaną cebulę (zieloną część dymki zostaw na później) oraz pokrojone w paski papryki. Po zarumienieniu się składników dodaj kurczaka, fasolkę, która jest naturalnym źródłem białka i błonnika oraz miąższ pomidorowy (Polpa) charakteryzujący się niezwykłym aromatem. Gotuj na dużym ogniu przez 6 minut. Podgrzej placki tortilli zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdą z nich wypełnij przygotowanym farszem i zawiń. Posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj zawinięte w folię aluminiową.
Tak przygotowana tortilla doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podawać ją na spotkaniach w ogrodzie, podczas piknikowania za miastem a także na co dzień w domu. Tortilla jest doskonałym sposobem na rutynę i nudę w kuchni – pszenny, lekki placek możesz w kilka chwil wypełnić ulubionym nadzieniem i cieszyć się różnorodnością smaków każdego dnia.
Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Wrzesień 2019