Jakie wino jest chlubą Sycylii? Oczywiście Nero d’Avola!

2018-08-02
Jakie wino jest chlubą Sycylii? Oczywiście Nero d’Avola!

Jednym z najpiękniejszych miejsc na Sycylii są położone w malowniczej scenerii Syrakuzy - miasto o bogatej historii, pełne zabytków i wspaniałej architektury. Wszystko to sprawia, że jest jednym z najchętniej odwiedzanych przez turystów miejsc w południowych Włoszech. Zwiedzając słynne Syrakuzy warto pojechać 30 km dalej i zajrzeć do nadmorskiego miasteczka Avola. Tam narodziło się wino Nero d'Avola, będące niekwestionowanym królem sycylijskich win. Nero d'Avola to najbardziej znany autochtoniczny szczep sycylijskich winogron. Wino doskonale promuje region i całą Sycylię, a jego potencjał nie jest gorszy od win produkowanych ze słynnych szczepów Aglianico, Sangiovese, czy Nebbiolo.

Historia wina Nero d'Avola 

Szczepy winogron Nero d'Avola zostały przywiezione na Sycylię przez Greków osiem wieków przed naszą erą. Od nich też wywodzi się rodzaj uprawy winogron polegający na przeszczepie ich pędów na pnie lub bardzo niskie drzewka. Przez długie wieki eksporterzy win sycylijskich uważali, że łatwiej je będzie sprzedać jako wina kalabryjskie, które w tamtym czasie były zdecydowanie bardziej znane i cenione.

Wina sycylijskie (pod nazwą kalabryjskie) sprowadzano, aby nadać wyrazistości i koloru winom z Piemontu, Toskanii i Francji. Nazwa szczepu Nero d’Avola pojawiła się około 1800 roku, ale dopiero od początku ubiegłego wieku wino zaczęto sprzedawać pod swoją nazwą. W XXI wieku rozpoczęła się prawdziwa ekspansja win mających w składzie szczep Nero d'Avola i zaczęto je wysyłać na cały świat. 

Terytorium, na którym produkowane jest wino 

Obszar w okolicy Avola jest płaski oraz mniej górzysty niż większość wyspy i charakteryzuje się łagodnym klimatem nawet w zimie. Jednocześnie jest chroniony przed silnymi wiatrami przez pobliskie góry. Wszystko to sprawia, że w okolicy Avola powstaje wyjątkowe wino. Z czasem obszar uprawy winogron Nero d'Avola rozszerzył się na wiele regionów Sycylii, ale nazwa zawsze przypomina, gdzie narodziło się słynne sycylijskie wino.

Charakterystyka Nero d'Avola 

Nero d'Avola to czerwone wino aksamitne i ciepłe w smaku. Bukiet jest lekko surowy z posmakiem czerwonych owoców, takimi jak wiśnie czy jagody. Wino jest zrównoważone, a intensywność i głębia są doskonałe. Nie jest to wino lekkie, ale nie oczekuj też wina bardzo ciężkiego i bardzo intensywnego w smaku. W Nero d'Avola można dostrzec smaki upalnej Sycylii, z nieustannie świecącym słońcem i z wiejącą morską bryzą. Doskonale czuć też związek wina z morzem dzięki aromatom jodu, sosny i eukaliptusa.

Odważ się eksperymentować z Nero d'Avola! Jeśli jest młode, jego lekkość i owocowy posmak sprawią, że będzie idealne nawet do dań na bazie ryb. Jeśli wino jest starsze, otwórz je do lasagne, słynnych sycylijskich Arancini i wszelakich dań mięsnych.

Uroki miasteczka Avola 

Leżące nad Morzem Jońskim miasteczko Avola to dawny port rybacki, z którego wypływały łodzie na połów tuńczyka. Początki Avoli sięgają czasów przed przybyciem greckich osadników, a tereny dzisiejszej Sycylii zamieszkiwał lud zwany Sicani. Grecka kolonia powstała tutaj w 8 wieku p.n.e, a Rzymianie przybyli około 230 roku p.n.e. Dzisiaj pozostałości Vecchia Tonnara, powstałej w XVII wieku przetwórni tuńczyka przypominają o czasach świetności portu. Mieszkańcy Avola uwielbiają uroczystości, szczególnie związane z jedzeniem. Znany tu jest festiwal migdałów, święto miecznika i dzika. Każdego roku odbywają się huczne imprezy i koncerty.

Warto przespacerować się po Antico Borgo, starym mieście z urokliwymi uliczkami. Oczywiście dużą zaletą Avoli jest też morze i szerokie plaże. Wybrzeże Morza Jońskiego jest tutaj przejrzyste, a długie piaszczyste plaże zachęcają do kąpieli. Wzdłuż nabrzeża znajduje się długa promenada, doskonałe miejsce na romantyczny spacer. 

W poszukiwaniu kulinarnych wrażeń warto odwiedzić Veni a Tastari przy Piazza Umberto I. Jest to lokal, w którym podawane są doskonałe panini i antipasti z regionalnymi produktami. Jest to też rodzaj delikatesów, w których można kupić lokalne przysmaki i oczywiście wspaniałe sycylijskie wina z Nero d’Avola na czele. Koniecznie udaj się też do leżącej na obrzeżach Avoli przy Corso Garibaldi Enoteca Cheese Bar Trinacria in T'Avola. W tej klimatycznej winiarni wypijesz najlepsze Nero d’Avola w towarzystwie najprawdziwszych sycylijskich antipasti, wędlin i serów. Mniam!
Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2018
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel