Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

10 porad na idealne grillowanie

2019-06-05
10 porad na idealne grillowanie

Wraz z przyjściem ciepłych dni co roku powraca do nas towarzyski rytuał, czyli wspólne grillowanie. Grillujemy wszędzie: w ogrodzie, na domowym tarasie, a nawet w czasie weekendowej wycieczki gdzieś w uroczym plenerze.

Sprawa wydaje się prosta, ale przygotowywanie mięsa i warzyw na grillu jednak wymaga trochę wysiłku. Zwłaszcza jeśli pragniesz, aby grillowanie stało się prawdziwą kuchenną przygodą.

Oto 10 prostych porad, które mamy nadzieję pomogą Ci w grillowaniu.

1. Wybierz dobrego grilla i narzędzia do grillowania

Wydaje się to oczywiste, ale warto o tym przypomnieć. W zależności od potrzeb, powinieneś wybrać odpowiedniego grilla: duży i przestronny będzie odpowiednikiem wielkiego grillowania na więcej niż dziesięć osób, mniejszy wybierz do użytku domowego, a składany na wycieczki i pikniki. Zadbaj też o odpowiednie narzędzia: optymalnej długości szczypce, aby nie poparzyć rąk w czasie obracania mięsa, solidna deska do krojenia wraz z widelcem i nożem, odporne na wysoką temperaturę rękawice do grilla i termometr do mięsa.

2. Co wybrać - drewno czy węgiel drzewny?

Jeśli masz dużo czasu, a także spokoju i cierpliwości zdecyduj się na drewno. Wybierz szybszy i łatwiejszy w użyciu klasyczny węgiel lub brykiet, jeśli organizujesz grilla w ostatniej chwili lub nie masz ochoty spędzić przy nim zbyt wiele czasu. Grillowanie na drewnie jest czasochłonne, należy odczekać 2-3 godziny zanim zniknie ogień i pojawi się odpowiednia ilość żaru. Zwolennicy grillowania na drewnie twierdzą, że gałęzie z drewna liściastego są idealne do uzyskania żaru o niewysokiej temperaturze, w którym mięso łagodnie się upiecze.

3. Przepisy na dwie podstawowe, ale pyszne marynaty!

Marynowanie jest niezbędne, aby mięso skruszało i nabrało odpowiedniego aromatu. W przypadku mięsa na grilla marynowanie musi być proste: ziele angielskie, goździki, jałowiec i oliwa z oliwek, to wszystko czego potrzebujesz. W przypadku popularnej karkówki proponujemy 24-godzinną marynatę na bazie oliwy z oliwek, szałwii, rozmarynu, 2 całych ząbków czosnku, ziela angielskiego i czarnego pieprzu.

4. Dobierz starannie mięso na grilla

Idealne i szybkie do grillowania są szaszłyki, które można przygotować w 15 minut. Najlepiej użyć mięsa wołowego, bekonu, salsicci (lub innej kiełbasy np. naszej białej) i dowolnych dostępnych w danej chwili warzyw. Bez trudu przygotujesz też karkówkę. Poproś w sklepie, aby pokroili mięso na plastry o grubości 1 cm, a następnie pozostaw je na 24 godziny w marynacie. Na drugi dzień grilluj karkówkę w temperaturze około 50°C, aby nie usmażyła się zbyt gwałtownie. To samo możesz zrobić z żeberkami, pamiętaj jednak, że wymagają jednak dłuższego grillowania. Zadbaj też o to, żeby mięso kupić u rzeźnika, aby mieć gwarancję, że będzie świeże i najwyższej jakości.

5. W którym momencie dodać sól do mięsa?

To odwieczny dylemat: kiedy posolić mięso: przed, w trakcie, czy po grillowaniu. Naszym zdaniem lepiej posolić mięso po grillowaniu. Gdy posypiemy solą surowe mięso stanie się ono suche i pozbawione aromatu. Właściwości higroskopijne soli sprawią, że posolone mięso będzie wypuszczać wodę, która będzie „wysysana” przez sól. Inaczej możesz postąpić ze stekami wołowymi i posolić je przed grillowaniem. Pamiętaj jednak, aby przed posoleniem nasmarować steki oliwą.

6. Pamiętaj o warzywach

Nie tylko z dlatego, że wegetarianizm jest trendy, ale też dla zdrowia warto do grillowanych przysmaków dołączyć warzywa. Warzywa z grilla są smaczne i chrupiące. Wybierz warzywa sezonowe, będą świeże i aromatyczne. Nasza rada! Pokrój cebulę, cukinię, bakłażany, marchewkę oraz paprykę i pozostaw je w prostej marynacie z oliwy z oliwek, pieprzu i soku z cytryny przez całą noc. Warzywa grilluj po mięsie, gdy ciepło z grilla jest mniej intensywne. Aby warzywa lepiej smakowały i przeszły mocno marynatą posól je tuż przed podaniem.

7. Nie tylko na ruszcie

Oczywiście większość produktów smażymy na grillowym ruszcie. Niektóre warzywa można jednak upiec bezpośrednio w żarze. Ta opcja jest idealna do pieczenia ziemniaków oraz cebuli i nadaje warzywom niepowtarzalnego smaku.

8. Zadbaj o styl

Grill to proste jedzenie i luźna atmosfera, a potrawy z rusztu doskonale nadają się do jedzenia rękami. Ale nawet w tym przypadku nie możesz zapomnieć o estetyce podczas serwowania. Połóż na stół, a jeśli jesteś w plenerze, to na kocyk ładny obrus, zadbaj o funkcjonalne sztućce (nie wszyscy będą mieli ochotę jeść rękami) oraz kolorowe serwetki. Nie zapominaj też o szklankach do drinków i napojów oraz kieliszkach do wina.

9. Swobodnie celebruj wolne chwile

Wspólne grillowanie to chwile, które pozwalają Wam beztrosko spędzać czas w towarzystwie bliskich i przyjaciół. Dlatego przyjęcie grillowe musi być dobrze zorganizowane, aby stało się doskonałą okazją do umocnienia więzi i bliższego poznania. Nasza rada: przydziel każdemu uczestnikowi zadanie, aby czuł się potrzebny. Nie narzucaj co będziecie jedli. Postaraj się dowiedzieć co lubią przyjaciele i zaproszeni goście, a menu dostosuj do ich gustów.

10. Uwiecznij grilla ciekawymi zdjęciami

Każdy lubi powspominać przyjemne chwile pełne relaksu i smacznego jedzenia. Spróbuj uchwycić na zdjęciach dymiącego grilla i utrwal wyjęte przed chwilą z żaru i posypane grubą solą parujące mięso. Pochwal się jakim wspaniałym jesteś gospodarzem - co grillujesz i jakich używasz do tego narzędzi. Pokaż jak się bawicie, bo grill to przede wszystkim fajna zabawa, uprzyjemniona smakowitymi przekąskami.

To tylko nasze sugestie, to Ty zdecydujesz jak będzie przebiegała zabawa przy grillu. Życzymy zatem miło spędzonego czasu!
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec 2019
pixel