Poznaj różne rodzaje szparagów i przepis na włoskie risotto ze szparagami
2019-05-20
Rozpoczyna się sezon na szparagi, czyli kulinarny szlagier każdej wiosny. Właśnie w tym czasie szparagi są świeże i doskonałej jakości. Warzywa te są bogate w błonnik i witaminę C, zawierają także witaminę A, która chroni skórę oraz błony śluzowe. Szparagi to także duża dawka witaminy B, soli mineralnych i kwasu foliowego. Jeśli jesteś podatny na zaburzenia nastroju, szparagi są doskonałym naturalnym lekiem. Wydają się mieć działanie przeciwdepresyjne związane z ich właściwościami odtruwającymi. Krótko mówiąc, szparagi to dietetyczna „skarbnica zdrowia” dla naszego organizmu, bo zawierają tylko 25 kcal w 100 g produktu.
Oto kilka wskazówek, jak je najlepiej wybrać, przygotować i przyrządzić. Oczywiście, po włosku!
Przebieramy i wybieramy - jak kupić dobre szparagi?
Kupując szparagi, wybierz pęczek o w miarę jednolitym rozmiarze i uważaj, aby były jędrne i sprężyste, a końcówki wilgotne. Szparagi nie mogą być składane ani połamane, nie powinny też wyglądać na zdrewniałe.
Przygotowując szparagi do jedzenia powinniśmy odciąć dolną część łodygi, zazwyczaj 1/3 długości. Zależy to jednak od ich rodzaju, grubości i jak młode są nasze szparagi. Przy bardzo młodych i świeżych szparagach wystarczy odciąć tylko kilkucentymetrową końcówkę.
Szparagi zielone
Jeśli lubisz tradycyjny smak wybierz zielone szparagi, charakteryzujące się silnym aromatem i słodkawym posmakiem podobnym do karczocha. Zielonych szparagów zazwyczaj nie obieramy, ścinamy tylko zrogowaciałą końcówkę.
Szparagi białe
Jeśli poszukujesz bardziej delikatnego smaku kup białe szparagi, aksamitne w smaku i niezbyt włókniste. Wybieraj nie za cienkie, gdyż białe szparagi trzeba obrać. Użyj do tego obieraczki do warzyw lub cienkiego noża i obieraj szparagi od główki do dołu.
Szparagi purpurowe
Jeśli chcesz spróbować czegoś niezwykłego poszukaj fioletowych szparagów, które są bardziej mięsiste i lekko gorzkie. Niestety w Polsce są trudno dostępne, bez problemu można je natomiast kupić we Włoszech.
Dzikie szparagi
Istnieje również kilka odmian dzikich szparagów. Raczej nie znajdziesz ich w Polsce, jeśli jednak będziesz we Włoszech, udaj się po nie na lokalny targ. Dzikie szparagi są bardzo cienkie i mają nieco bardziej intensywny i goryczkowy smak w porównaniu do innych odmian.
Przepis na risotto ze szparagami
Wybraliśmy przepis na danie, które naszym zdaniem najbardziej odda delikatny smak szparagów – risotto. Użyjemy ulubionych przez Włochów, zielonych szparagów.
Składniki na 4 osoby:
- 320 g ryżu do risotto
- pęczek szparagów (około 500 g)
- 2 młode cebule
- 80 g tartego parmezanu
- masło
- oliwa z oliwek (4 łyżki)
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Umyj szparagi i odetnij część łodygi, która jest najbardziej zdrewniała. Odcięte końcówki wrzuć do gotującej wody i ugotuj z nich wywar. Następnie odetnij górne części szparagów (główkę i parę centymetrów łodygi), a pozostałą część pokrój w drobne krążki. Podgrzej na patelni masło i oliwę z oliwek a następnie wsyp ryż. Gdy ryż stanie się szklisty, zacznij dodawać bulion uzyskany z gotowania zdrewniałych części szparagów.
Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę masła i oliwy i dorzuć dwie posiekane cebule. Gdy cebula stanie się miękka, dodaj uprzednio pokrojone w krążki łodygi szparagów, dodaj soli i gotuj na małym ogniu z niewielką ilością bulionu. Przykryj patelnię, aby ułatwić gotowanie. Kiedy szparagi będą miękkie, ale nie całkowicie ugotowane, dodaj je do patelni z ryżem i dalej gotuj wszystko, dodając stopniowo bulionu i mieszając od czasu do czasu.
Na pięć minut przed ugotowaniem risotto, dodaj do niego końcówki szparagów z główkami. Gdy ryż będzie miękki wyłącz palnik, dodaj masło i starty parmezan, dodaj do smaku pieprz oraz sól i wszystko wymieszaj. Podawaj po paru minutach, aby risotto lekko „odpoczęło”. Smacznego!
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2019