Dolce Vita - włoski styl kulinarny i miłość do delikatesów
Każdy z nas był we Włoszech lub marzy, aby tam pojechać. Po powrocie pamiętamy nie tylko wspaniałe zabytki, muzea i zgromadzone w nich dzieła sztuki, ale pamiętamy także wspaniałe potrawy kuchni włoskiej, proste i jednocześnie wykwintne w smaku. Tęsknimy za klimatem małych trattorii ze skromnym wystrojem i daniami powalającymi na kolana. Z tej tęsknoty narodził się pomysł na włoskie delikatesy.
Początek miłości do delikatesów włoskich
Nasze delikatesy powstały z zamiłowania do dobrego jedzenia, a w szczególności do kuchni włoskiej. Łączyła nas wspólna pasja, a jednocześnie kompletny brak umiejętności kucharskich. Zaczęliśmy przywozić niezbędne produkty, początkowo dla siebie, a następnie dla przyjaciół i znajomych, których zaraziliśmy swoją pasją.
Składniki kuchni włoskiej
Wielkość włoskiej kuchni wynika z jakości składników i zamiłowania do tradycji, i produktów lokalnych. Najlepsze dania to te, przyrządzone z kilku prostych i świeżych składników, takich jak oliwa z oliwek, świeżych warzyw, doskonałych makaronów, pysznych wędlin i serów oraz podstawowych przypraw.
Prostota kuchni włoskiej
Mogliśmy rozpocząć naszą przygodę z kuchnią włoską, mimo kompletnego braku doświadczenia, gdyż kuchnia włoska to prostota wykonania i mała ilość produktów (maksymalnie 4-8). Niewielkim nakładem sił i kosztów można sporządzić wspaniałe danie, które zadziwi Waszych gości.
Wino włoskie
Mieliśmy szczęście, że spotkaliśmy na swojej drodze sommelierów z federacji FISAR, prawdziwych z Włoch, a nie tych po dwutygodniowych szkoleniach w Polsce. To oni wprowadzili nas w "świat wina" i zachęcili nas do sprowadzania tego wspaniałego produktu do Polski. Wszystkie wina z naszej oferty są testowane i wybrane przez naszych sommelierów, co jest gwarancją jakości i starannego doboru wina do naszej oferty.
Kawy włoskie
Zastanawialiśmy się, dlaczego jadąc do Italii przez trzy kraje (Polskę, Niemcy i Austrię) nie mogliśmy wypić po drodze dobrej kawy. Po wjechaniu do Włoch możemy wypić wspaniałe espresso, macchiato, czy cappuccino, kawy o aksamitnym, lekko słodkawym smaku. Natomiast kawy z naszych regionów są kwaśne i słabo palone. My proponujemy w naszym sklepie tylko kawy produkowane na rynek włoski, dzięki czemu możemy zaparzyć kawę zbliżoną do tej, którą piliśmy w Italii.