Czy uwielbiasz Prosecco i często delektujesz się jego smakiem? A może czasami nachodzi Cię refleksja, aby kupić ziemię, na której można produkować te wyjątkowe wino i cieszyć się beztroskim życiem? Poznaj 12 liczb, które zmienią Twoje spojrzenie na każdy wypijany kieliszek Prosecco.
W całej Italii, Święta Bożego Narodzenia tradycyjnie rozpoczynają się 8 grudnia w Święto Niepokalanego Poczęcia. W ten dzień neapolitańczycy rozpoczynają budowę swoich słynnych świątecznych szopek.
We Włoszech tradycja obdarowywania "świątecznym koszykiem" pełnym przysmaków sięga okresu powojennego. Z czasem zwyczaj ten dotarł także do nas, a oryginalne włoskie produkty ze względu na swą jakość i unikatowość idealnie nadają się do paczek ze smakołykami.
Gorzka czekolada oferuje chwilę czystej przyjemności i jednocześnie poprawia nam samopoczucie. Możesz ją zjeść samą lub użyć ją do przyrządzenia smacznego deseru. Proponujemy prosty przepis na czekoladowy sernik na zimno.
Makaron Picchi Pacchi, to tradycyjne sycylijskie danie o dziwnie brzmiącej nazwie, ale pysznym, wyrazistym smaku. Przepis jest bardzo prosty, w jego skład wchodzą pomidory, fileciki anchois, dużo oliwy z oliwek, czosnek i bazylia. Ale jego sekretnym składnikiem jest tarty ser Provolone.
Skąd pochodzi Prosecco i dlaczego je pokochaliśmy? Te musujące wino o niepowtarzalnym smaku podbiło serca miłośników bąbelków na całym świecie. Poznaj 12 odpowiedzi na pytania o Prosecco, które powinieneś znać zanim wybierzesz kolejną jego butelkę.
Czy wiesz, że toskańskie wina są świetne nie tylko w kieliszku, ale też w… wannie? Zachęcamy do zapoznania się z walorami winoterapii, w której wino jawi się jako prawdziwy eliksir piękna.
Z nadchodzącą jesienią nieodzownie kojarzone są kasztany. Spotykane na włoskich jarmarkach, w małych sklepikach i na wielu rogach ulicznych. We Włoszech bardzo popularne, u nas praktycznie nieznane: jadalne kasztany. Dlaczego warto ich skosztować? Czy jadalne kasztany są zdrowe?
Byliście kiedyś w Palermo? Pamiętacie uliczki wypełnione budkami z pachnącym jedzeniem? Nie byliście? Odkryjcie razem z nami uliczne specjały tego słonecznego miejsca: arancini, panelle, chleb ze śledzioną, czy słynne bułki z lodami. Razem też zajrzyjmy w konkretne lokalizacje, w których trzeba spróbować tych przysmaków.
Z wyglądu przypomina mozzarellę, jednak po jej przekrojeniu z wnętrza wylewa się pyszna mieszanka aksamitnej śmietanki i strzępków mozzarelli, które razem tworzą puszysty, harmonijny w smaku sos. To właśnie dzięki niemu burrata jest bardziej kremowa i delikatniejsza od powszechnie znanej mozzarelli.