Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sekret smaku win ze szczepów Moscato

2021-05-06
Sekret smaku win ze szczepów Moscato

W świecie włoskich win bardzo ważną rolę pełnią winogrona i produkowane z nich wino Moscato. Winogrona tego szczepu są bardzo aromatyczne, a zdumiewający zapach brzoskwiń i gałki muszkatołowej w zdecydowany sposób wyróżnia je spośród innych odmian. Przeznaczone są głównie do produkcji wina o tej samej nazwie, ale ze względu na swój niepowtarzalny smak są stosowane również do bezpośredniego spożycia.

Jak zaczęła się produkcja wina Moscato?

Moscato prawdopodobnie pochodzi z południowo-wschodniej części Morza Śródziemnego i wydaje się być najstarszą winoroślą uprawiana na terenach dzisiejszych Włoch. Zostało sprowadzone na południe teraźniejszych Włoch przez greckich kolonistów, którzy dostarczali winogrona i wino na stoły miejscowych bogaczy. Świadczą o tym liczne świadectwa opisujące uczty, na których Moscato lało się strumieniami. Nazwa wina pochodzi od greckiego Anathelicon Moschaton (muscum znaczy piżmo) ze względu na bardzo charakterystyczny piżmowy zapach.

W starożytnym Rzymie uprawę Moscato z powodzeniem kontynuowano, ze względu na prymitywne metody produkcji nie było zbyt smaczne, ale i tak jego spożycie bardzo szybko rosło. Z czasem Moscato rozpowszechniło się na całym Półwyspie Apenińskim i dotarło aż do Piemontu. Najstarsze dokumenty wspominające o uprawie Moscato w tym regionie pochodzą z początków XIV wieku.

Dzisiaj Moscato uprawiane jest prawie we wszystkich regionach Włoch. To czwarte białe winogrono we Włoszech pod względem obszaru winnic (30 000 hektarów) i jest najczęściej uprawianym szczepem w Piemoncie. Jego odmiany są stosowane do produkcji win musujących, win likierowych, win passito i zibibbo.

Najbardziej popularne odmiany winorośli Moscato

W rzeczywistości nie mówimy o odmianie winogron, ale o rodzinie odmian winorośli zjednoczonych nazwą, lecz o różnym pochodzeniu.

  • Moscato Bianco

Jest to najbardziej ceniona, a zarazem najbardziej rozpowszechniona zarówno we Włoszech, jak i w innych regionach Europy (Hiszpania, Francja, Niemcy, Grecja i Rumunia) odmiana Moscato. Dobrze rozwija się na suchych oraz wietrznych terenach i jest odporna na suszę. Winogrona są średniej wielkości, charakteryzują się jasnym nalotem na skórce, są bardzo słodkie i aromatyczne. Moscato Bianco szczególnie rozpowszechnione jest w północnych Włoszech w Piemoncie.

  • Zibibbo (zwana także Moscato di Alessandria lub Moscatellone)

Odmiana bardzo popularna w całym rejonie morza Śródziemnego, a na południe Włoch sprowadzili ją Arabowie, początkowo jako winogrona stołowe. Odmiana jest szczególnie aromatyczna. We Włoszech służy do produkcji tak ważnego wina jak Passito di Pantelleria. Na tej małej wyspie Pantelleria położonej między Afryką a Sycylią są wspaniałe warunki do uprawy odmiany Zibibbo. Panuje tam wietrzna pogoda, a opady deszczu są sporadyczne. Dzięki temu uprawiane tam winogrona charakteryzują się dużą zawartością cukru. Charakterystyczne dla wina Passito jest to, że w procesie jego produkcji kiście winogron są pozostawiane do wyschnięcia na winorośli przez dłuższy czas. Dzięki temu uzyskuje się dużą koncentrację aromatów. Do produkcji wina Passito doskonale nadają się winogrona Moscato.

  • Moscato Giallo

Wbrew nazwie (giallo znaczy żółty) jest to też biała odmiana Moscato. Różnią się od Moscato Bianco tym, że mają większe kiście i owoce. Winogrona Moscato Giallo uprawiane są głównie w regionach Trentino Alto Adige oraz Veneto.

  • Moscato Rosa

Jedna z najbardziej słodkich odmian Moscato o wyjątkowym smaku i rubinowej barwie, uprawiana głównie w Południowym Tyrolu. Charakteryzuje się aromatem czerwonych owoców, śliwkowych powideł i czarnej porzeczki.

Mniej znane szczepy Moscato:

  • Moscato di Terracina, to lokalna odmiana występująca tylko w Lacjum wykorzystywana zarówno do produkcji wina jak i bezpośredniego spożycia

  • Na obszarze Valcalepio w okolicy Bergamo uprawiana jest czarna odmiana winogron Moscato di Scanzo. Winogrona uprawiane są zaledwie na kilkudziesięciu hektarach co czyni Moscato di Scanzo jednym z najmniejszych obszarów DOCG we Włoszech.

  • Kolejne mniej znana odmiana to Moscato Selvatico uprawiane jest na wybrzeżu Apulii od miasteczka Barletta do Monopoli.

Musujące, różowe i czerwone Moscato od cenionej winiarni Astoria Vini

Założona w 1987 roku Astoria Vini może mieć powody do dumy. Oferowane przez nią wina są obecne w najbardziej ekskluzywnych restauracjach, winiarniach i pubach na całym świecie. Oczywiście Astoria najbardziej słynna jest z produkcji prosecco, ale w ofercie winiarni nie mogło zabraknąć win Moscato.

  • Moscato Rose Fashion Victim

To różowe wino powstaje w wyniku dodania do winogron Moscato Bianco szczepu Malvasia. Zbiory winogron odbywają się w niskich temperaturach, nierzadko w nocy, dzięki czemu zachowany jest słodki aromat winogron. Powstałe wino ma bardzo przyjemny zapach i słodki posmak. Moscato Rose Fashion Victim jest idealne na zakończenie posiłku, a w związku z tym, że dodatkowo wyróżnia się też elegancką butelką, pięknie prezentuje się na stole w czasie posiłku z rodziną lub przyjaciółmi.

  • Moscato Lounge Fashion Victim

Białe wino musujące (bąbelki są delikatne i jednocześnie bardzo trwałe) o słomkowym, wchodzącym w zieleń kolorze. Moscato Lounge Fashion Victim charakteryzuje się delikatnym aromatem z nutami brzoskwini, szałwii i tymianku. Wino jest lekko słodkie w smaku, aromatyczne i doskonale zbilansowane.

  • Moscato Rosso Fashion Victim

Podobnie jak pozostałe wina musujące z Astorii, Moscato Rosso Fashion Victim charakteryzuje się drobnymi i jednocześnie bardzo trwałymi bąbelkami. Wino wyraziście czerwone, o typowym dla Moscato aromacie. W smaku delikatnie cytrusowe z nutami brzoskwini, truskawek oraz szałwii. Idealne w połączeniu z sałatkami owocowymi sałatkami i deserami na bazie owoców.

Mówi się, że jedno z najlepszych: białe Moscato Rezzantino z Trequandy

Winnica Trequanda jest zlokalizowana w jednym z najpiękniejszych obszarów, na których uprawiane są winogrona, w prowincji Siena w regionie Toskanii. Będąc tam ma się wrażenie, że wino produkowano było na tych terenach od zawsze. Jedną z najważniejszych winnic w okolicy jest Azienda Agricola Trequanda.

Rezzantino jest sztandarowym produktem winnicy, a o znaczeniu tego wina dla winiarni świadczy jego produkcja osiągająca około 10 000 butelek rocznie. Wino Rezzantino jest lekko musującym, słodkim białym winem, wytwarzanym z białych winogron Moscato. Charakteryzuje się zbilansowaną zawartością cukru i alkoholu, a jednocześnie dobrą kwasowością, która pomaga wzmocnić i utrzymać aromat przez długi czas.

Z czym podawać wino Moscato?

Lekkość, aromatyczność i słodycz winogron Moscato sprawiają, że produkowane z nich wina doskonale nadają się na aperitif. Warto jednak też podać je z potrawami o mocnym aromacie, na przykład risotto z aromatycznymi ziołami czy makaronem z pesto bazyliowo-pistacjowym i krewetkami. Trafiony wybór to także deska górskich serów, szczególnie Formaggio del Fienile - ser w sianie, Capriccio Nero - ser z octem balsamicznym z Modeny IGP i oczywiście Il Piccolo Re - ser z dodatkiem trufli. I wreszcie, Moscato idealnie komponuje się z deserami, a także będzie przyjemnym zwieńczeniem każdego posiłku.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021

Polecane

pixel