Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jedziemy na winobranie

2016-09-02
Jedziemy na winobranie

Co sprawia, że wypoczynek w czasie zbiorów winogron jest tak wyjątkowy? Winobranie dla Toskańczyków jest bardzo ważnym wydarzeniem, zwłaszcza w regionie Chianti, gdzie produkowane jest najbardziej rozpoznawalne wino na świecie. Chlubą Toskanii jest Chianti Classico pochodzące z regionu, w którym Chianti produkowane jest od wieków. Jego północną granicę stanowią okolice Florencji, a południową - miasto Siena, Oba miasta, to niekwestionowane stolice Chianti Classico. W większości miast i wiosek Toskanii zorganizowane są różne festiwale i imprezy. Nie przegap więc okazji, aby być na miejscu w tym okresie.

Wina włoskie powstają głównie z ręcznie zbieranych winogron

Kobiety i mężczyźni, młodzi i starzy, pracujący od rana do nocy przy zbiorze. Wnuki pracujące u boku dziadków. Pojemniki i kosze pełne winogron, ciągniki lub małe traktorki kursujące nieustannie między winnicą a winiarnią. Niezapomniany aromat moszczu w winiarni i fruwające nad nim chmary muszek. Rytuał i tradycja niezmienna od lat, odporna na mechanizację, nadal gromadzi przy zbiorach całe rodziny.

Tak postrzegane winobranie odbywa się w świątecznej atmosferze, pełnej skupienia i świadomości ważności tego wydarzenia. Niestety na świecie postępująca mechanizacja powoli zabija wyjątkowość winobrania. Dzisiaj prawie całość australijskich i 3/4 francuskich winogron jest zbieranych mechanicznie. Tendencja ta powoli staje się widoczna również we Włoszech, choć postępuje w znacznie wolniejszym tempie. Obecnie około 11-12% włoskich winogron zbierana jest mechanicznie.

Trzy okresy zbioru winogron

Zbiory rozpoczynają się z końcem lata i wczesną jesienią, ale zmienia się to w zależności od obszaru geograficznego, w którym położone są winnice. Rozróżniamy trzy okresy zbioru winogron: pierwszy, tradycyjnie we Włoszech rozpoczyna je Pinot Chardonnay - na końcu sierpnia i początku września, drugi to okres września i października, z kolekcją największych czerwonych szczepów Sangiovese, Montepulciano i Nebbiolo. Trzeci, w listopadzie dla win ze szczepów Aglianico, Nebbiolo i Nerello.

Jak już wiemy zbiór może być ręczny lub mechaniczny. Powszechnie uważa się, ze jakość ręcznego zbioru jest większa niż mechanicznego (po prostu, doświadczony uczestnik zbiorów może ocenić jakość winogron przeznaczonych do zerwania, czego niestety nie uczyni maszyna). Jednak zbiór mechaniczny jest za to bardziej wydajny.

Fazy powstawania win włoskich

Prosta zasada "dobre wino powstaje z dobrych winogron" jest szczególnie ważna w czasie winobrania. Jak przebiega zbiór winogron?
  • Klastry (kiście) są obcinane za pomocą specjalnych nożyc, następnie umieszczane są w koszach lub plastikowych wiadrach, nie więcej niż około 10 kg, aby uniknąć zmiażdżenia winogron. Chore lub uszkodzone winogrona są usuwane.
  • Następnie winogrona transportowane są do pomieszczeń, w których wyciskany jest z nich sok, zazwyczaj za pomocą pras. W małych winiarniach możemy jeszcze spotkać się z wyciskaniem soku poprzez udeptywanie bosymi stopami.
  • Świeżo wyciśnięty sok pozostawia się do fermentacji w metalowych kadziach lub drewnianych beczkach. Fermentacja jest procesem bardzo wolnym, trwającym nawet do kilku tygodni.
  • Kolejny etap, to filtrowanie i klarowanie wina, które mają za zadanie wytrącenie osadu i usuniecie szkodliwych mikroorganizmów.
  • Kupaż - czyli mieszanie win. Zazwyczaj miesza się ze sobą wina pochodzące z tej samej winnicy, ale z różnych gatunków winogron. Często jednak miesza się również wino różnego pochodzenia.
  • Ostatnim etapem powstawania wina jest dojrzewanie i butelkowanie. Wino może dojrzewać przed butelkowaniem lub już po umieszczeniu w butelkach. Dojrzewanie w kadziach trwa zazwyczaj do kilku lat, natomiast w butelkach może trwać znacznie dłużej.

Winobranie to ważny element światowej gospodarki

Zbiór winogron uruchamia potężną machinę, który nie tylko generuje prawie 10 miliardów dolarów z samej sprzedaży wina i daje możliwość zatrudnienia w sektorze produkcji wina do 1,3 mln osób. Zbiór winogron aktywuje także osiemnaście innych obszarów gospodarki, począwszy od produkcji szkła do okularów i butelek, korków i innych wyrobów do zamykania wina, akcesoriów do wina, kosmetyków na bazie wina, bioenergii i wiele innych.

Przyszłość zależy od zdolności do promowania tych win i ochrony ich odrębności. Właśnie odrębność i niepowtarzalność stały się w ostatnich latach kluczem do sukcesu w wielu krajach. Faktem jest też, że stale wzrasta jakość win pochodzących z Italii. Dzięki tym czynnikom, dziś na każde pięć eksportowanych butelek wina na świecie jedna pochodzi z Włoch.

Zakończenie winobrania, czyli włoska fiesta!

Zakończenie winobrania, to powód do olbrzymiej satysfakcja dla wszystkich uczestników tego wydarzenia. Wydarzenia, które urzeka dorosłych i dzieci oraz utożsamia w zbiorowej wyobraźni styl wiejskiego życia lepiej niż cokolwiek innego. Termin fiesty zależy od czasu dojrzewania i zbioru winogron. Uczestniczenie w tym święcie daje turystom możliwość przebywania z producentami w autentycznej atmosferze ludowego festynu. Pogłębia także wiedzę na temat wina, winogron i pierwszego etapu wytwarzania wina w winiarni. Wycieczka do Toskanii w czasie winobrania to świetny pomysł na niezapomniane wakacje.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
pixel