Oliwa z oliwek
Oliwa z oliwek to nieodłączny element kuchni włoskiej słynącej ze wspaniałych potraw przygotowywanych z najwyższej jakości składników. Znana i ceniona na całym świecie oliwa extra vergine tłoczona we Włoszech charakteryzuje się niezwykle bogatym smakiem i aromatem. Słynąca z regionalności Italia to miejsce, w którym wytwarza się różnorodne oliwy z oliwek, w zależności od klimatu, gleby, metody produkcji, użytych oliwek i tradycji danego miejsca.
Jedną z najcenniejszych włoskich oliw, często nazywaną płynnym złotem jest Olio di Oliva Extra Vergine. Jest to olej z pierwszego tłoczenia, który wyróżnia się niezwykle bogatym smakiem, dużą zawartością witamin i składników odżywczych. Włoska oliwa z pierwszego tłoczenia doskonale smakuje na surowo, podana ze świeżym pieczywem, do sałatek, makaronów i pizzy. Wystarczy kilka kropli, aby nadać potrawom wspaniałej głębi smaku.
Oprócz Olio Extra Vergine w naszej ofercie znajdziesz również włoską oliwę niefiltrowaną, która cechuje się lekką mętnością i autentycznym smakiem świeżo tłoczonych oliwek. Nie zabraknie także włoskich oliw smakowych, z naturalnymi dodatkami takimi jak trufle, czosnek, chili, zioła czy cytryna. Wystarczy odrobina smakowej oliwy z oliwek, aby nadać Twoim daniom włoskiego charakteru i wyjątkowego smaku.
Włoska oliwa z pierwszego tłoczenia, filtrowana, rafinowana, biologiczna czy smakowa, każda z nich stanowi podstawę kuchni włoskiej. Olej z oliwek to nie tylko składnik, ale także część kultury i tradycji Italii. Jest on symbolem niezwykłego przywiązania do regionalności, zdrowego jedzenia, kultywowania rodzimych tradycji i wspólnego biesiadowania przy stole.