Caseificio Val d'Orcia
Val d’Orcia to spółdzielnia mleczarska założona w 1964 roku. Powstała dzięki pasterzom z Sardynii, którzy przesiedlili się wraz ze swoimi zwierzętami do regionu Val d’Orcia. Ziemia ta była porzucona przez chłopów, którzy postanowili przenieść się do większych wsi i miast. Dolina Val d’Orcia w Toskanii zaoferowała pasterzom wszystko czego potrzebowali do hodowli owiec i podniesienia wartości ich wyrobów. Proboszcz wsi wpadł na pomysł ochrony tradycyjnych gospodarstw poprzez utworzenie spółdzielni, która zjednoczy wszystkich pasterzy.
Spółdzielnia mleczarska Val d’Orcia okazała się idealnym rozwiązaniem, które do dziś chroni i kontynuuje tradycyjne przetwórstwo mleka owczego. 150 zrzeszonych gospodarzy rocznie dostarcza do spółdzielni około 11 000 000 litrów mleka owczego. Pozwala to na utrzymanie stabilnej ceny surowca na rynku oraz godziwą rekompensatę dla hodowców owiec. Z mleka od zwierząt pasących się w regionie Val d’Orcia powstają wspaniałe sery Pecorino, które zdobywają uznanie na całym świecie.