Sasso
Historia włoskiej firmy Sasso sięga 1873 roku, kiedy Agostino Novaro i jego teść Pietro Sasso postanowili wspólnie stworzyć tradycyjną olejarnię nazwaną na cześć żony Novaro, Paoliny Sasso. Olejarnia mieściła się w Oneglii, miejscu które w tamtych czasach było jednym z największych rynków hurtowych oliwek. Sasso to firma rodzinna, którą po Navaro przejęli jego synowie, tym samym rozpowszechniając oliwę w całych Włoszech i na świecie. W okresie międzywojennym firma Sasso była jednym z największych producentów włoskiej oliwy z oliwek, a w roku 1987, firma prowadzona przez trzecie pokolenie stała się drugim krajowym producentem oliwy.
Od początku oliwa z oliwek Sasso była połączeniem wiedzy, tradycji oraz najwyższej jakości. Po zbiorze oliwki przechodzą szereg badań i kontroli, a każda partia oliwy testowana jest przez wykwalifikowanych degustatorów i laborantów określających właściwości organoleptyczne.