Masseria Chianetta
Masseria Chianetta to sycylijska winnica powstała w 1912 roku. Malownicze tereny i żyzna gleba skłoniła gospodarza uprawiającego pszenicę do posadzenia pierwszych winorośli. Zamiłowanie do rolnictwa, czysta gleba i odpowiedni klimat sprawiły, że Giovanni, właściciel Masseria Chianetta już za pierwszym razem cieszył się bogatymi, obfitymi plonami. Najlepsze winorośle i aromatyczne grona szybko zyskały sławę, a Giovanni zaczął sprzedawać moszcz winogronowy lokalnym kupcom kalabryjskim. Sprzedaż moszczu i winogron rozwinęła się i obejmowała całą Sycylię, aż do nastąpienia kryzysu, który spowodował wstrzymanie produkcji. W tym czasie rodzina Giovanniego postanowiła wykorzystać swoje doświadczenie w prowadzeniu winnicy i zaczęła produkować własne wino.
Najwyższej klasy winogrona, natura i zamiłowanie do rolnictwa sprawiły, że sycylijskie wina Masseria Chianetta zyskały uznanie w świecie włoskich win. Sycylijskie wina DOC i IGT z winnicy Masseria Chianetta produkowane są z najlepszych szczepów winogron takich jak: Nero d’Avola, Syrah, Grillo, Chardonnay, Inzolia i Catarratto.