Prostota jest najlepsza - Margherita!

2016-09-12
Prostota jest najlepsza - Margherita!
Czerwony sos pomidorowy, biała mozzarella i zielona bazylia wystarczą, aby pizza Margherita stałą się dumą włoskiej gastronomii. Pizza z Neapolu, zwłaszcza Margherita, jest niewątpliwie najbardziej znanym włoską potrawą na świecie. Wystarczy wyszukać w grafice google frazę "najsłynniejsze włoskie dania", a wyszukiwarka pokaże makarony i kilka zdjęć klasycznej pizzy Margherita.

Czy wiemy, kiedy powstała Margherita?

W czerwcu minęła rocznica urodzin jej powstania. Margherita jest jedną z niewielu potraw, której początek można ustalić z dużą precyzją. Zgodnie z tradycją za datę jej urodzin uznaje się dzień 11 czerwca, a po raz pierwszy została upieczona w Neapolu w czerwcu 1889 roku. W tym czasie pizza neapolitańska była już dobrze znana. Szczególnie popularna stała się na początku XVIII wieku, gdy rozpoczęto rozprowadzanie na cieście cienkiej warstwy sosu pomidorowego. W roku 1738 powstała w Neapolu pierwsza pizzeria Antica Pizzeria Port'Alba, która istnieje do dzisiaj, co prawda pod zmienioną nazwą.  Do czerwca 1889 roku, pizza była zazwyczaj podawana z dodatkiem sosu pomidorowego, a czasami innych, dostępnych składników. Raffaele Esposito, właściciel pizzerii zwany Pietro jako pierwszy wpadł na pomysł, aby dodać do pizzy sera mozzarella. Zaraz na początku czerwca Raffaele został zaproszony do pałacu Reggia di Capodimonte w Neapolu. Miał przygotować pizzę dla Króla Umberto I i jego żony, pierwszej królowej Włoch Margherity Sabaudii, którzy w tych dniach przebywali w Neapolu. Pizzaiolo postanowił zaproponować trzy różne pizze: pierwszą tylko z dodatkiem oliwy z oliwek i sera, drugą z małymi rybami oraz pizzę jego pomysłu: ciasto posmarowane sosem pomidorowym, posypane mozzarellą z dodatkiem kilku liści świeżej bazylii. Całość na cześć królewskiej pary miała kojarzyć się z barwami włoskiej flagi. Królowej bardzo smakowała ta ostatnia i osobiście pogratulowała kucharzowi za wspaniałe danie. Ten z kolei z wdzięczności, postanowił nazwać ją na cześć królowej "Pizza Margherita".

Choć ta historia może wydawać się wytworem fantazji, jej wiarygodność jest potwierdzona pismem szefa Capo dei Servizi di Tavola della Real Casa Services. Pismo to nadal wisi na ścianach pizzerii Raffaele Esposito, której nazwę zmieniono z czasem na "Antica Pizzeria Brandi". Z biegiem czasu, głównie dzięki włoskim emigrantom, pizza Margherita stałą się znana i ceniona na wszystkich kontynentach. A po drugiej wojnie światowej stała się ?okrętem flagowym? włoskiej kuchni i jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań na świecie.

A teraz spróbuj przygotować ją sam.

Składniki na 2 pizze o średnicy 34 cm:

- Mąka typu ?0? 250 g
Mąka typu ?00? 250 g
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml wody
- 10 g soli
- 3,5 g drożdży (lievito di birra) lub 10 g świeżych
- 20 ml oliwy z oliwek extra vergine  

Dodatki:

- 500 g sosu pomidorowego (passata di pomodoro)
- oliwa z oliwek
- sól
- bazylia
- 400 g mozzarellii di bufala

Przygotowanie:

Ciasto:

Wlej wodę do miski, dodaj sól i wymieszaj łyżką, aby ją rozpuścić, a następnie wlej olej i mieszaj  do uzyskania emulsji. W drugiej dużej misce przesiej mąkę, dodaj drożdże i cukier. Wlej przygotowaną uprzednio emulsję na środku mąki i zacznij ugniatać rękami lub widelcem. Zachowaj trochę mąki i ciepłej wody, które być może trzeba będzie dodać, aby uzyskać pożądaną konsystencję ciasta. Powinno ono być miękkie i elastyczne. Następnie zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i miękkie.  Ciasto włóż do odpowiedniej wielkości miski, pamiętając, że podwoi swoją objętość. Przykryj miskę folią i przechowaj w ciepłym miejscu, z dala od przeciągów. Poczekaj, aż ciasto podwoi objętość (około kilka godzin). Tymczasem z papieru do pieczenia wytnij  dwa arkusze średnicy 34 cm. Kiedy ciasto odpowiednio urośnie starannie je rozwałkuj, uformuj kręgi wielkości wyciętych papierowych arkuszy i ułóż na papierze.

Dodatki:

Do małej miski, wlej sos pomidorowy, dopraw oliwą z oliwek, solą i łyżką rozsmaruj na ciasto. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 250 °C  i piecz około 6-7 minut. W tym czasie dobrze osusz i pokrój w kostkę mozzarellę, połóż na pizzę i piecz przez kolejne 6-7 minut. Po upieczeniu wyjmij Margheritę na talerz i udekoruj kilkoma listkami bazylii.

Dobra rada

Dodając mozzarellę, pamiętaj, aby ją odsączyć z nadmiaru płynu i dobrze wycisnąć i przed położeniem na pizzę. Pamiętaj, że mozzarella, w czasie nagrzewania w piecu uwalnia sporo wody, która mogłaby niekorzystnie wpłynąć na jakość Twojej pizzy.
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2016
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij