Blog

Piknik we włoskim stylu - jak go zorganizować?
Piknik we włoskim stylu - jak go zorganizować?Wiosna to zdecydowanie najlepszy czas, aby zorganizować z przyjaciółmi i rodziną spotkanie za miastem, które pozwoli uciec od pracy i codziennych kłopotów. Przedstawiamy nasze pomysły na piknik oraz przepis na szybki i prosty do wykonania piknikowy specjał.
Przeczytaj więcej
Duma Toskanii - Pecorino Toscano
Duma Toskanii - Pecorino ToscanoPierwsza wzmianka o serze z Toskanii pojawiła się w XVIII wieku w pismach Francesco Molinelli pod nazwą formaggio toscano. Smak i forma sera ewaluowała przez następne wieki, aż do uzyskania znanego nam Pecorino Toscano. Od 1985 roku nazwa chroniona jest znakiem D.O.P., który jest gwarancją wysokiej jakości i dotrzymania wierności tradycji.
Przeczytaj więcej
Wielkanoc w Toskanii? Dlaczego nie!
Wielkanoc w Toskanii? Dlaczego nie!Jeżeli lubisz podróżować, a także kultywować święta, znamy miejsce, do którego warto pojechać podczas świąt wielkanocnych. Florencja, która jest stolicą Toskanii, to miasto sztuki, w którym idealnie można połączyć zwiedzanie muzeów z przywitaniem wiosny podczas spacerów po parkach i ogrodach, nie zapominając o najważniejszym wydarzeniu czyli Scoppio del Carro.
Przeczytaj więcej
Starożytny przysmak z mleka owczego
Starożytny przysmak z mleka owczegoOd kilku tysięcy lat stada owiec towarzyszyły plemionom w ich wędrówkach przez dzisiejszą Europę. W czasach gdy konserwowanie żywności było bardzo ograniczone, ser był jednym z niewielu produktów, który nadawał się do długotrwałego przechowywania i pozwalał przetrwać w czasie długich wędrówek. Dlatego najstarsze receptury produkcji sera mówią o zastosowaniu owczego mleka do jego produkcji.
Przeczytaj więcej
Słodkości po włosku
Słodkości po włoskuSłodkie życie (Dolce Vita) to postawa i styl życia, który charakteryzuje Włochów i którego zazdrości im cały świat. Jednym z kluczowych elementów tego stylu jest zamiłowanie do jedzenia, naturalnie też do ciast i innych słodkości. Większość Włochów je śniadanie na słodko, a każdy obiad lub kolacje obowiązkowo kończy pysznym ciastem lub innym deserem. Słodkie przysmaki rodem z Italii od lat robią furorę także poza granicami.
Przeczytaj więcej
Prawdziwe delicje na Twoim stole
Prawdziwe delicje na Twoim stoleWiemy, że jako miłośnik zdrowej, naturalnej i wyjątkowo smakowitej kuchni, masz nieustanny głód poznawania nowych składników, które wyniosą Twoje potrawy i kubki smakowe pod niebiosa! Mamy dla Ciebie wspaniałą wiadomość - wprowadziliśmy linię produktów Premium, w której znajdziesz między innymi przetwory La Favorita Fish. Na czym polega ich fenomen?
Przeczytaj więcej
Żółta mimoza - symbol Dnia Kobiet w Italii
Żółta mimoza - symbol Dnia Kobiet w ItaliiDzień Kobiet we Włoszech kojarzony jest zazwyczaj z żółtym kolorem, a właściwie z żółtym kwiatem mimozy. Mimoza, która kwitnie w Italii w pierwszej połowie marca, przywodzi na myśl dawne kobiece manifestacje na ulicach włoskich miast organizowanych właśnie 8 marca.
Przeczytaj więcej
Tłusty czwartek - dzień, w którym nie musimy liczyć kalorii
Tłusty czwartek - dzień, w którym nie musimy liczyć kaloriiZbliża się tłusty czwartek. Według tradycji to ostatni czwartek przed Wielkim Postem i tradycja nakazuje w tym dniu, aby najeść się do syta. Tego dnia  nie dbamy o dietę i zjadamy mnóstwo pączków!
Przeczytaj więcej
Co łączy Walentynki z jedzeniem?
Co łączy Walentynki z jedzeniem?Uważasz pewnie, że wystarczy przysłowiowy bukiet kwiatów i czekoladki, aby spędzić udany walentynkowy wieczór. Jeżeli jednak chcesz by Walentynki przerodziły się w najbardziej romantyczną noc w roku, włoscy specjaliści (kucharze, dietetycy i seksuolodzy) zalecają, aby zastosować znane także u nas porzekadło przez żołądek do serca. Dlatego bardzo ważna jest romantyczna kolacja we dwoje, w której menu znajdą się znaleźć potrawy z jak największą ilością afrodyzjaków.
Przeczytaj więcej
Tajemnice przygotowania ciasta na pizzę
Tajemnice przygotowania ciasta na pizzęMakaron i pizza to najważniejsze symbole włoskiej kuchni na świecie. Pizza, pasta, co jeszcze zawdzięczamy Włochom? Z pewnością wykorzystanie pomidorów do... jedzenia! Nieznany geniusz u schyłku XVIII w Neapolu, zorientował się, że pomidor to nie tylko roślina ozdobna, ale świetnie nadaje się do jedzenia i przyrządzania doskonałych sosów. Dopiero wtedy, gdy powstał "czerwony sos" pizza stała się słynna we Włoszech, a dzięki włoskim emigrantom stopniowo na całym świecie.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel