Blog

Chcesz dokonać dobrego wyboru wina - czytaj informacje na etykiecie!
Chcesz dokonać dobrego wyboru wina - czytaj informacje na etykiecie!Kupując wino często nie zwracamy uwagi na etykietę. Bywa jednak tak, że informacje na niej zawarte są kluczem do wyboru dobrego, najbardziej odpowiedniego dla nas wina. Umiejętność czytania ich zawartości jest niezbędna do swobodnego poruszania się po świecie wina.
Przeczytaj więcej
7 zasad kulinarnych, o których powinieneś pamiętać jadąc do Włoch
7 zasad kulinarnych, o których powinieneś pamiętać jadąc do WłochJedziesz do Italii i chcesz żyć po włosku? Wyjście jest jedno: stosuj się miejscowych zwyczajów kulinarnych, nawet jeśli czasem wydają się trochę dziwne. W sprawie jedzenia Włosi niechętnie ustępują od swoich żelaznych reguł i nie widzą powodów, aby je zmieniać...
Przeczytaj więcej
Rodzynek wśród win – Vin Santo del Chianti
Rodzynek wśród win – Vin Santo del ChiantiW dzisiejszych czasach wino z suszonych winogron (rodzynek) zwane Vin Santo produkowane jest niemal w całej Italii. Największym prestiżem cieszy się jednak pochodzące z serca Toskanii Vin Santo del Chianti. Doskonały smak tego szlachetnego wina to także zasługa użytych winogron ze szczepów Trebbiano i Malvasia.
Przeczytaj więcej
Risotto z granatem
Risotto z granatemZa oknem prawdziwa jesień, a wkrótce czekają nas mroźne zimowe dni. Dlatego proponujemy przepis na pomysłowe i wyrafinowane risotto, w którym główne składniki to świeże granaty, będące symbolem odchodzącego lata oraz por - typowo jesienne warzywo
Przeczytaj więcej
Dita della strega - upiorny deser na Halloween.
Dita della strega - upiorny deser na Halloween.Na świętowanie nocy Halloween proponujemy przygotować efektowny deser  Dita della strega - Palce Czarownicy. Taki tematyczny, a zarazem smakowity deser idealnie wpisze się w konwencję domowej imprezy Halloweenowej
Przeczytaj więcej
Viva Toscana!
Viva Toscana!Znaczna część win z naszej oferty pochodzi z Toskanii. Dlatego też postanowiliśmy przedstawić kilka informacji o tym regionie i winnych "perełkach" z Toskanii. Zapraszamy do lektury.
Przeczytaj więcej
Woda z mąką podbija świat.
Woda z mąką podbija świat.Z czego robiony jest makaron? Jedynie z wody i mąki pszenicznej. Jeśli przygotowanie makaronu jest takie proste, to dlaczego jedne makarony są bardzo dobre, a innych nie da się zjeść ze smakiem? Poniżej krótka odpowiedź na to pytanie.
Przeczytaj więcej
Oliwki - recepta na zdrowie.
Oliwki - recepta na zdrowie.Kuchnia włoska jest nie tylko smaczna, naturalna, ale też bardzo zdrowa. A cóż może być bardziej charakterystycznego dla kuchni włoskiej, niż oliwki i produkowana z nich zbawienna dla naszego zdrowia oliwa?
Przeczytaj więcej
Risotto z winem Prosecco
Risotto z winem ProseccoProsecco doceniamy nie tylko popijając je podczas smakowania delikatnych potraw, ale może stać się głównym składnikiem kilku wyśmienitych dań. Szczególnie jego wykorzystanie znane jest w przygotowaniu risotto, gdyż daje niezwykle aromatyczny i wyrafinowany smak.
Przeczytaj więcej
Carne Salada, czyli najlepsze carpaccio wołowe.
Carne Salada, czyli najlepsze carpaccio wołowe.Zajadasz się pysznym carpaccio wołowym? Tak potocznie nazywamy mięso użyte do tego dania. Tak naprawdę, to na prawdziwe włoskie carpaccio używa się mięsa Carne Salada del Trentino, co w dosłownym tłumaczeniu brzmi „mięso solone z Trentino”. Czym jest Carne Salada i jak powstaje? Dowiesz się z tego wpisu. Dodatkowo podajemy też parę przepisów kulinarnych.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij