Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

3 sposoby na chrupiącą panierkę według włoskich przepisów

2019-04-26
3 sposoby na chrupiącą panierkę według włoskich przepisów

Kotlety z mięsa lub ryby, owoce morza, kawałki warzyw, mozzarella lub inny ser nabierają zupełnie innego smaku, jeśli wzmocni je chrupkość panierki.

Panierka to teoretycznie najprostsza rzecz w kuchni. Wszyscy ją znamy i wiemy jak przyrządzić. Często jednak nie spełnia naszych oczekiwań, jest miękka, niezbyt zwarta i niestety nie tak chrupiąca, jakbyśmy chcieli. Jak temu zapobiec? Przede wszystkim należy wybrać bardzo dobrą mąkę, a bułka tarta powinna być z najlepszego chleba najlepiej domowej roboty.

Jak zrobić grubą i jednocześnie chrupiącą panierkę?

Zadanie jest proste, wymaga jednak pewnych starań. Oto nasz przepis, który sprawi, że panierka będzie pyszna.

Składniki:
  • 200 g bułki tartej
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przypraw do wyboru: oregano, rozmaryn, tymianek, chilli
Przygotowanie:

Do miski dodaj posiekany czosnek, bułkę tartą, parmezan, natkę pietruszki i przyprawy. Na koniec dolej oliwę. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma, co pozwoli uzyskać jednolitą mieszankę. W innej misce roztrzep jajka z odrobiną soli i ulubioną przyprawą. Zanurz w jajku kawałek mięsa lub ryby, które chcesz panierować. Następnie usuń nadmiar jajka trzymając go kilka chwil koniuszkami palców i obtocz panierką w misce.

Aby uzyskać grubą panierkę, powtórz czynności dwa lub trzy razy. Najważniejszym składnikiem panierki jest bułka tarta. Warto ją zrobić samemu z dobrego chleba. Rozdrobnij suchy chleb w robocie kuchennym, ale niezbyt drobno. Grubo mielona bułka nada panierce wyjątkową chrupkość.

Panierujemy kotlety

Kotlety z kurczaka, cielęciny i wieprzowiny, czy z filetów rybnych potrzebują podobnej panierki.

Składniki na 6 kotletów:
  • 100 g mąki typu 00
  • 2 jajka
  • 80 g bułki tartej
  • szczypta soli i czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka aromatycznych ziół do wyboru. 
Przygotowanie:

Rzecz najważniejsza - dokładnie przetrzyj każdy plasterek mięsa chłonnym papierem, aby pozbawić go nadmiaru wilgoci. Dzięki temu panierka przylgnie idealnie do kotleta i będzie fantastycznie chrupiąca.

Wsyp mąkę na talerz i obtocz w niej kotlety. Rozbij jajka w małej misce, dodając aromatyczne zioła, szczyptę soli i szczyptę czarnego pieprzu. Usuń nadmiar mąki z kotletów i zanurz je w jajku. Ponownie wrzuć plasterki do mąki i jeszcze raz zanurz je w ubitych jajkach. Na koniec posyp mięso bułką tartą, upewniając się, że przylega dokładnie po obu stronach kotleta.

Pamiętaj, typowa panierka do kotletów zaczyna się od dobrej mąki. Najlepsza będzie wysokiej jakości mąka typu 00 lub 0. Chcesz uzyskać bardziej wyszukaną panierkę? Możliwości jest naprawdę wiele, możesz dodać do bułki tartej wiele składników, na przykład nasiona sezamu, dyni lub płatki zbożowe.

Panierujemy bez użycia jajek

Nie masz w domu jajek lub po prostu nie masz ochoty ich używać do przygotowania panierki? Nie ma problemu. Wypróbuj dwa proste sposoby, aby przyrządzić ją bez nich. Najszybciej możesz to zrobić nacierając mięso lub rybę oliwą z oliwek, a następnie obtaczając w mieszance z bułką tartą. Drugi sposób, to przygotowanie ciasta na bazie wody lub mleka sojowego. Oto nasz przepis.

Składniki:
  • 80 g mąki pszennej typu 00
  • 2 szklanki mleka sojowego
  • 40 g bułki tartej
  • 40 g startego parmezanu
  • szczypta soli
  • łyżeczka orzeszków piniowych
  • pęczek pietruszki
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa z oliwek
  • masło
Przyrządzenie:

Posiekaj orzeszki piniowe i pietruszkę. W misce wymieszaj bułkę tartą, starty parmezan, posiekane orzeszki piniowe i pietruszkę. Następnie skrop całość oliwą oraz sokiem z cytryny. Zanurz kawałki mięsa lub ryby w mleczku sojowym, a następnie obtocz w panierce. Ułóż plasterki na blaszce wysmarowanej masłem. Następnie piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 15 minut, obracając je w połowie pieczenia.

Jak widzisz możesz użyć do panierowania wielu składników, także wymyślonych przez Ciebie. Pamiętaj tylko, aby do jej wykonania wybrać produkty najwyższej jakości, a samą czynność wykonać bardzo starannie, aby panierka dokładnie przyległa do panierowanych produktów.
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2019
pixel