Darmowa dostawa od 300,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepis na Spritz z dodatkiem oliwy z oliwek i zielonego Tabasco

2018-05-21
Przepis na Spritz z dodatkiem oliwy z oliwek i zielonego Tabasco

Gorące słońce i utrzymująca się piękna pogoda zainspirowała nas, aby zdradzić Wam przepis na letniego drinka według Claudio Sadlera, światowej sławy włoskiego szefa kuchni i restauratora, który zarządza restauracjami w Mediolanie i w Tokio. Jego kuchnia oparta jest na tradycjach klasycznej włoskiej kuchni regionalnej, od czasu do czasu unowocześnianej zgodnie z jego upodobaniami i zamiłowaniem do innowacji. Proponujemy odważną wersję spritza, efekt będzie piorunujący!

Przepis na Spritz Oil al Tabasco Verde (Spritz z dodatkiem oliwy z oliwek i zielonego Tabasco)

Składniki na 10 osób:

Spritz:
Szaszłyczki:

Przygotowanie:

Wlej do rondelka obydwie oliwy oraz maltodekstrynę i podgrzej intensywnie mieszając trzepaczką. Zastosowanie maltodekstryny sprawi, że mieszanina stanie się miękka i plastyczna. Rozpuść białą czekoladę i posmaruj szczoteczką górną krawędź szklanek do drinka, następnie zanurz krawędzie szklanek w mieszaninie z rondla tak, aby przylgnęła do czekolady. Umieść tak przygotowane szklanki w zimnym miejscu. W międzyczasie przygotuj szaszłyczki nadziewając na patyczki małe pomidorki, oliwki, mozzarellę i listki bazylii. Wrzuć do szklanek kostki lodu, wlej Aperol, dodaj dwie krople zielonego tabasco, startą skórkę z limonki i prosecco, całość wymieszaj. Na szklanki ze spritzem ułóż przygotowane uprzednio szaszłyczki. 

Połączenie odmiennych smaków: słodkiego, pikantnego i gorzkiego, alkoholu i ziół może być dla Ciebie zaskakujące, ale prawdopodobne jest, że właśnie ten drink wskoczy na pierwsze miejsce Twoich ulubionych orzeźwiających koktajli. Jego smaku nie da się podrobić, ani zastąpić. Podanie drinka w szerokich kieliszkach, jego jaskrawy czerwono-pomarańczowy kolor kontrastujący z bielą białej czekolady oraz mozzarelli i zielenią oliwek i bazylii, a także mieniące się światłem kostki lodu dają niesamowite wrażenia wizualne. Wypróbuj jego oryginalną recepturę przy najbliższej okazji! 

Pamiętaj także, aby podczas wizyty w Mediolanie, koniecznie odwiedzić jedną z restauracji, które Claudio Sadler otworzył w 2007 roku w nowym centrum wystawowym w miejscowości Rho, gdzie odbywają się słynne targi mediolańskie. Pierwsza z nich 'Sadler in Fiera' jest luksusowym lokalem, idealnym miejscem na relaksującą przerwę lub ukoronowanie zawarcia ważnej umowy biznesowej. Druga z nich to 'Chic'n Quick', która oferuje wyrafinowany lunch z szybką obsługą dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na biesiadowanie. Odbywa się to jednak bez uszczerbku na jakości potraw, gdyż obydwie restauracje Claudio Sadlera oferują wyrafinowane i eleganckie dania, przygotowywane jednak z dbałością o zachowanie tradycji kuchni włoskiej.


Pokaż więcej wpisów z Maj 2018
pixel